Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8181787 www.bgdnes.bg

Спасиха 30-годишна моруна

Уникална операция в Дунав 

Двуметровата риба се нагълтала с пластмаса и найлонови торбички

170-килограмова 30-годишна моруна беше спасена във водите на Дунав!
Гигантската риба, която се среща изключително рядко и е застрашен вид, се е нагълтала с пластмаса и найлонови торбички и беше върната към живота след намесата на природозащитници. Огромният екземпляр е забелязан край Силистра, като на рибари им прави впечатление, че показва необясними признаци на слабост. След като вадят моруната на сушата, въдичарите установяват, че тя е погълнала голямо количество пластмасови отпадъци, попаднали в сладководния водоем.
"Операцията по улавянето на рибата премина гладко и без особени усилия, защото тя не се съпротивляваше много. Поставихме я на носилка и бързо я занесохме на понтона, за да я прегледаме внимателно. Не изглеждаше ранена, но все пак си личеше, че в нея има нещо... В устата й открихме цяла купчина от пластмасови отпадъци и найлонови торбички. Операцията, която продължи около 2-3 минути, завърши с изваждането на тези неща, които нямаха нищо общо с нейната естествена храна", разказва румънският рибар Дан Константин, който обича да риболовства във водите край българския бряг.
Според измерванията спасената моруна е на възраст около 30 години, тежи 170 кг и е дълга почти 240 сантиметра.


"Доколкото ми е известно, такива големи екземпляри са истинска рядкост дори в аквакултурите", казва още Константин. "Може би неслучайно, но рибарят, спасил огромната моруна, във всекидневието си е автомеханик. Той се шегува, че е отстранил "неизправността", но ако се замислим за причините, осъзнаваме, че подобни инциденти вече не попадат в категорията „случайни произшествия“. Тук става въпрос по-скоро за безотговорността на човека, когато изхвърля отпадъци по бреговете на реките и езерата и когато упорито отказва да рециклира", коментират от природозащитната организация WWF, която популяризира случая.


"Не може да се каже със сигурност, че някой нарочно е изхвърлил тези отпадъци в езерото. Найлоновите торбички могат да дойдат по въздух, долитайки от някоя от близките ферми, или може да са донесени от птици. Нека не забравяме и че торбичките с пясък често се използват за предотвратяване на наводнения. Каквато и да е причината обаче, трябва да сме внимателни, защото тези отпадъци могат да бъдат сбъркани с дребни риби и погълнати от по-едрите хищници", обясняват експертите.
След спасителната акция гигантската моруна е върната обратно в Дунав, тъй като ловът й е забранен от закона.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама