Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8181799 www.bgdnes.bg

Глухоням твори дворци за гълъби


    Учи се от баща си на майсторлък

Сам строи, зида и лепи камък за къщичките на пернатите 

Глух и ням твори сам палати за любимите си гълъби!
Асен Асенов е човек с надежда въпреки трудната си съдба, а мечтите му кацат на рамото като гълъби, които отглежда още от дете. Те са неговата най-голяма страст и любов след семейството му.
44-годишният мъж от Смолян осъществява желанията си да направи истински дом за пернатите, въпреки че не чува и не може да говори. Той създава двореца за 5 месеца, като го завършва в началото на тази година. Всяко нещо Асен изработва собственоръчно, с лични средства и напълно сам. Недъзите му никога не го възпират да направи живота на гълъбите си по-уютен. Асен сам строи, лепи камъни и зида, а след като завършва палата, 15-те му гълъба живеят нов живот.
В началото на своето хоби мъжът отглеждал само породисти пощенски и декоративни птици, докато сега в новия дом живеят 15 гълъба от специални породи, които издържат на високи и дълги полети.
Мъжът споделя, че пернатите го успокояват и го карат да се чувства свободен.


На майсторлъка в строителството на птичи домове се научава, докато ходи с баща си по строежи, където бързо усвоява занаята.
В своите мечти и страхове творецът не е сам. Той създава семейство с Даниела, която също е глухоняма. Двамата се срещат в Пловдив, докато жената учи зъботехника, а Асен е в техникума по дърводелство, което му помага да развива хобито си в отглеждането на гълъби. Асен и Даниела имат син и дъщеря, които нямат здравословни проблеми и са напълно самостоятелни и отговорни от ранна детска възраст.
Проблемът на трудолюбивия мъж със слуха не е наследствен, но се задълбочава в детството, когато пада тежко и се налага сериозна операция на главата. Оттогава Асен е "тежко чуващ".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама