Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8185940 www.bgdnes.bg

Крият в Румъния свидетел срещу "Чуковете"

С видеоразпити приключва затлаченото дело

Подсъдимият Михаил Димитров показва елгривна на Темида

Свидетел, пропял срещу бандата на "Чуковете", е покрит в Румъния! Това стана ясно на вчерашното заседание срещу групата, научи "България Днес"! За смелчагата, проговорил срещу Любомир Симеонов - Любо Чука и компания, разследващите са взели специални мерки, за да му подсигурят защита.
Мерките може да включват смяна на самоличността и промяна на местожителството, често за цялото семейство на защитения свидетел, обясняват запознати. Така и изпелият "Чуковете" е отведен в северната ни съседка.


Наскоро се разбра, че четирима тайнствени свидетели с номера 1, 2, 4 и 9 остава да дадат показания. Спецпрокуратурата срещна трудности да ги подсигури, като се оправда с "начина им на живот". След като се оказва, че защитеният свидетел е в Румъния, магистратите образуват европейска заповед за разследване и задействат процедурата с румънските си колеги. След месеци на усилена комуникация румънците се съгласяват да осигурят условия за видеоразпит на защитения свидетел в края на месеца. Това ще стане с участието на съдия от Апелативния съд в Букурещ. За видеоконферентната връзка трябва да бъде осигурен преводач от български на румънски.
Същото ще се повтори и през втората половина на март, само че с Лондон. След упорито издирване там е установен свидетелят Дечо Мазнев. Кримигероят от Карлово е известен като братовчед на Христо Ширев-Боксьора, сочен за един от доверените хора на Таки.
С видеоразпитите се очаква да приключи затлаченото дело. Според прокуратурата т.нар. банда на "Чуковете" са подопечни на Таки и Ицо Исуса, но обвиненията на сочените за тартори паднаха. На подсъдимата скамейка са плевенският кримигерой Камен Балбузанов-Куката, ММА боецът Любомир Симеонов - Любо Чука, Радостин Бързанов - Радо Слънцето, бившият шеф на фен клуба на "Левски" Антон Калчев - Тони Застраховката, братята левскари Павел и Веселин Ермалаеви, боксьорът Александър Пацов, Михаил Димитров, Панайот Мартинов, Даниел Душков, Георги Лазаров, Кирил Муртов, Веселин Христов и Веселин Иванов. През годините подсъдимите намаляват с трима, след като Борис Борисов - Боби Белята е убит, а Иван Бегов и Кирил Киров сключват споразумение.
"Чуковете" са обвинени още от 2009 г. като организация за наркоразпространение и нанасяне на телесни повреди на непослушни дилъри. Делото срещу тях се спъва в Софийския градски съд и започва отначало в спецсъда. Там процесът се точи от 2014 г., след като Михаил Димитров е спипан с дрога в Истанбул и е осъден на 12 г. и половина. Турските власти уточняват, че нашенецът трябва да излезе най-рано през 2022 г., когато може да бъде освободен предсрочно.
Вместо да търка нара в затвора "Малтепе", където лежа и Митьо Очите, Михаил духва и отива на ГКПП "Капитан Андреево", където се предава, разкриха запознати със случая. Въпреки че няма документи, той разказва на граничарите кой е. След справка в системата беглецът се озовава в родната тъмница.
Наскоро магистратите го пускат под домашен арест, но за по-сигурно постановяват да му бъде сложена електронна гривна за проследяване. Съдия Мария Неделчева се поинтересува за устройството, щракнато на крака на Михаил. "Сложиха ли ви устройство за проследяване? Я да го видя! Досега не съм виждала на живо", обърна се съдийката към подсъдимия по време на вчерашното заседание. Той си вдигна крачола и показа устройството. По-късно стори същото и пред репортер на вестника.
Оказа се, че в съдебната зала са почти всички "Чукове" без един - Веселин Христов-Паяка. Той е погнат като участник в мегабандата за дрога на Радмил Ранов - Радо Ланеца. При акцията през лятото м.г. не е открит и е обявен за издирване. Спецченгетата не намират и друг кримигерой Веселин Ермалаев-Телото. Той е установен по-късно и тикнат в ареста.
Отсъствието на Паяка не е пречка за разглеждане на делото, защото той е представляван от адвокат. Оказа се обаче, че няма смисъл от провеждане на заседание, понеже няма какво да се прави. Последните явни свидетели Цветомир Атанасов и Георги Петров не са издирени от призовкарите. Ако не бъдат намерени, по всяка вероятност ще бъдат заличени, за да може през пролетта делото да приключи на първа инстанция.


Любо Чука отсвирва "Левски"

Вече не се занимавам с "Левски", не знам какво ще се случва с отбора. Това отвърна Любо Чука на въпрос как ще коментира проблемите, налегнали "сините". Едрогабаритният боец изтъкна, че не ходи в агитката и не е част от никакви фенклубове. Не знае по какъв начин привържениците смятат да събират пари за клуба и дали той въобще има бъдеще.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама