Реклама
https://www.bgdnes.bg/video/article/8188491 www.bgdnes.bg

Сто кукли оживяват (ВИДЕО)

Мери Попинз, Пепеляшка и Малкият Мук заедно в изложба

Иво АНГЕЛОВ

Принцеси, животни и причудливи същества оживяха в Русе.
Всички те са на пълен работен ден в кукления театър в града и за първи път излязоха на светло за изложба. Събитието е по повод днешния юбилей на културната институция в дунавския град - 60 години от създаването й.
Над 100 ръчно изработени кукли, които са използвани за представления през последния четвърт век, събраха на едно място стотици любопитни погледи. Кукли от създаването на театъра преди шест десетилетия няма, но това си има своето обяснение. Те са изработвани от нетрайни материали - хартия, стиропор и дунапрен, и времето не им е дало шанс да оцелеят.
Мери Попинз, Пепеляшка, Мравчо, Принцесата с граховото зърно, Малкият Мук и Храбрият оловен войник са само част от популярните герои, които могат да се видят във фоайето на Доходното здание в Русе.
"Това е една малка част от нашите кукли, които са използвани в много спектакли. Наричаме ги кукли, но за нас са живи, защото заедно преживяваме емоции. Децата страдат и плачат с Грозното патенце, това ни показва, че сме успели да стигнем до сърцата им. Там, където сме, имаме привилегията да живеем всеки ден. Безкрайно много са куклите и не можем да покажем всички, но се радваме поне частично да потопим децата в света на приказките", разказа Теменуга Хараланова, директор на Куклен театър - Русе. И се пошегува, че Мравчо играе в представление с морето, но морето е нямало как да го пренесат, защото е прекалено голямо.
"Извадихме магията от нашия архив и я изведохме пред прожекторите, за да може всички русенци да й се насладят. Това е първа подобна изложба, коментира художникът Георги Пасев, който изработва марионетките. По негови думи изработването на една кукла може да отнеме няколко седмици, защото процесът е сложен и трябва да й се вдъхне живот, за да грабва вниманието на малчуганите. "Всяка постановка е различна и целта е да е адекватна като език, за да бъде разбрана от децата. Стремим се да бъдем актуални", допълни Пасев.
Изложбата на куклените актьори предизвика огромен интерес в града и хиляди жители и гости на Русе дойдоха на място не само да ги видят, но и да научат как се управляват марионетките.
Кукленото изкуство се появява в България през Средновековието и това е загатнато във филма "Боянският майстор", където има куклена актриса, която пленява с чара си. В световен мащаб още в древните Елада и Рим куклите са били част от изкуството, като основната им роля е била да пресъздават боговете.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама