Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8194522 www.bgdnes.bg

Простих на Лили, че ми взе "Камино"!

Легендарната Ирина Чмихова си отиде на 89 години

Тя стана една от най-големите певици

"В затвор съм! Не мога да ходя! Краката ми са като в менгеме. Но съм жива, слава на Бога! Много е тъжно да си стар."
Това откровение сподели месеци преди да почине в събота, легендата на българската естрада Ирина Чмихова. За последно на изпълнителката на "Синьо елече" бяха правили операции на сърцето, смениха й двете тазобедрени стави и й сложиха байпас, но тя продължи да не губи дух, а срещите с учениците й я радваха безмерно. "Много се радвам на Етиен, винаги идва, а другите постоянно ми звънят да питат как съм", похвали ни се приживе изпълнителката. С години завършилата актьорско майсторство в класа на проф. Кръстю Мирски певица, която изнесе над 1200 концерта у нас и в чужбина, изобщо не излиза от жилището си на петия етаж в жк "Дружба". Не може да стои права, а до нея неотлъчно бяха наследниците.


"Гледам постоянно в екрана. И да, радвам се, че Лили Иванова продължава да пее и има успехи. Но и много забележки имам към нея. Ако едно време се беше вслушала в съветите ми, щях да й помогна да изглади дефектите в пеенето си. Простих й, че ми "открадна" песента "Камино", надявам се и тя да ми е простила", обясни ни Чмихова.
Жената, която първа подала ръка на примата на родната естрада, все пак не съжалява, че Лили е изпяла песента й.
"Случайно стана. В Кубрат на един мой концерт почнах да пея "Камино". Спрях за малко и на почивката дойде едно малко момиченце - Лили, а директорът на читалището обясни, че била новата ни звезда. Надявала се да стане като мен. После я помолих да си остави адреса и че ще й изпратя песента, защото бързах. Тя сама я записа от втория ред на концерта ми. Без да знам, се явила с нея в "Концертна дирекция". Разбрах, че са я одобрили с моята песен. Оттогава тя я пее, но не страдам от този факт", без капка завист споделя историята на "Камино" Чмихова.

Реклама


По нейните думи все пак Лили била изключително музикална.
"Нямам представа дали знае нотите, защото никога не съм я изпитвала. За разлика от любимите ми ученици - Марги Хранова, Мими и Развигор, Етиен и др. Техните възможности ги знам. С тях поддържам връзка и много ме радват", каза Ирина.
За последно Чмихова и Лили се засекли в едно радио.
"Никога не сме имали общи интереси. Видяхме се, но с Данчето Христова съм по-близка, отколкото с Лили. Още в началото на нейната кариера Лидия Станчева от "Концертна дирекция" отговаряше за всички нас. Тя беше решила да лансира Лили. По-късно дори им стана кума с Ванчо Пеев. Именно тя ме помоли да взема Лили Иванова с мен на турне в Румъния... И тогава тя стана звезда", спомня си Чмихова.
Ирина Чмихова е смятана за първата родна естрадна певица. Музикален педагог, а също и актриса, тя оставя следа като един от основателите на популярната българска музика. Ирина е учител на някои от най-известните ни естрадни певци - Маргарита Хранова, Мими Иванова, Мустафа Чаушев, Нели Рангелова, Камелия Тодорова, Христо Кидиков, Мая Нешкова и много други.


Докато е в театъра, участва на първото състезание за майстори на естрадното изкуство в зала "България", след което й предлагат щатна работа в Държавната концертна дирекция, която ръководи изявите на всички изпълнители и артисти. Към този момент датират първите опити за създаване на естрада в България и Чмихова е поканена.
Песни за нея са писали Борис Карадимчев и Йосиф Цанков, изпълнява песни и шлагери на седем езика: български, руски, немски, испански, италиански, френски, английски. Нейни хитове са "Гренада", "Ханум", "Капитан", "Ти пак си мой", "Пълнолуние", "Тригодишна мъка", по-известна като "Синьото елече", и много други.
Поклон пред светлата й памет! Редакцията изказва съболезнования на семейството.

Мустафа Чаушев: Тя бе моята любима преподавателка. Обичах я.

Мими Иванова: Човек, който ни даде изключително много. Благодарим!

Петя Буюклиева: Имах чувството, че когато тя се усмихне и прожекторите светват пред нея, е готова да раздаде цялата си положителна енергия. Светлината в очите й, топлината, излъчването - това са нещата, с които ще я свързвам винаги. А също и хубавите думи, които Ирина никога не пестеше, когато искаше да поощри някого, особено по време на изпити. Раздаваше максимално опита си и възпитаваше всички свои студенти на естетика и суперреспект към подготовката за излизане на сцената.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама