Боксовият спец и писател Палми Ранчев: На ринга не признаваш авторитети

Приятел
Автор: Георги Иванов

Боксовият спец и писател Палми Ранчев: На ринга не признаваш авторитети

Палми Ранчев

Чрез литературата човек оправдава правото си на съществуване

Кой е той
Палми Ранчев, роден преди 70 години в София, от малък влиза в боксовата зала. Шампион е при юношите, но състезателната му кариера не е впечатляваща, за разлика от тази му на треньор. Негови възпитаници са били някои от големите ни боксьори, сред които и Кубрат Пулев.
Днес живее в Барселона, но отново е в залата, където води тренировки за аматьори. Освен това е поет, писател и филмов сценарист, член на Съюза на писателите.


- Г-н Ранчев, вече на 70 г. как поддържате тази страхотна форма - физическа, духовна?
- Промените, свързани с отминаващите години, никого, и мен включително, не са подминали. Никой не те пита на колко си години. Искаш ли да направиш нещо добре или по-добре, неминуемо влизаш в състезание с някой като теб, с желание да успее в правенето на доброто. Не се чувствам по-умен или по-глупав с възрастта. Друг въпрос е, че външността влиза в по-тясна връзка с минаващото и отминаващо време. Вероятно всекидневните занимания със спорт имат някакво отношение и към настроението, а и към фигурата.
- Живеете повече в Барселона, по-далече ли сте от бокса и по-близо до литературата?
- И в Барселона съм близо до бокса. Три пъти седмично водя тренировки в клуб "Но лимитс". Започнал съм като треньор в "Славия", доста време работих в други клубове (с най-голямо удоволствие в клуб "АБС"), така че и сега не правя нещо кой знае колко различно. Естествено, тук нивото не е както в националния отбор, за мое съжаление. Но постепенно приех обстоятелствата каквито са. А и в Барселона хората са толкова сърдечни, толкова благодарни за всичко, което научават от теб, че успявам да преодолея липсата на съревнователната тръпка на международно ниво. Освен това изживявам максимално удоволствието да съм далеч от федерационните (министерски) чиновници, към които изпитвам естествена нетърпимост.
Всяка сутрин пиша и редактирам текстовете си в едно кафене. Остава ми още малко редакторска работа по романа "Пренареждане на хаоса".
- Някои ви оприличават на българския Къс д'Амато. Може ли човек да се раздели с бокса?
- Къс д'Амато е откривателят и създателят на младия Майк Тайсън, да припомня. Нямам нищо общо с него. То със себе си понякога установявам, че нямам много общо с отминаване на годините, та какво ли остава с легендарен треньор и мениджър.
Боксът лично за мен, а и за всеки, влизал в ринга срещу противник, остава незабравимо преживяване. Със своите положителни и не чак толкова положителни емоции. Но експлозивната емоционална смес, с която зарежда рингът, убеден съм, е за цял живот. Агресивността, незачитането на авторитетите, способността да жертваш и здравето си заради неудържимото желание за победа са част от качествата, които развиваш във и около ринга. Но същевременно и смелост, достойнство.
- А може ли да се раздели човек с писането?
- И аз, както предполагам и подобните на мен, често имам усещане, че е напълно безсмислено да пишеш. Не само защото малко хора четат, а и те постоянно намаляват. Правиш нещо, в което се стремиш да постигнеш съвършенство. Понякога го постигаш, често не си сигурен какво си направил. И двете усещания са част от тази игра. Книгите казват повече за човешката природа, отколкото самият човек може да осъзнае, което е парадокс. Литературата е сред основните средства човекът да обясни и оправдае правото си да съществува.
- Футболният мениджър Мино Райола каза, че трансферният пазар е цирк, който самият той е измислил. Ако го отнесем към бокса, дали преговарянето за боксови мачове не се превърна в цирк заради пари? И кой измисли този цирк, ако има такъв, в бокса? Може би Дон Кинг?
- Парите имат своето място в професионалния бокс, а и в олимпийския. Поставят тялото и психиката на пределни натоварвания, като нерядко се стига до края, откъдето вече няма съзнание, няма разум, а остава само инстинкт, най-важното в теб, с което можеш да положиш усилие, за да победиш, да възтържествуваш по-скоро върху себе си и върху съмнението, че си способен на още, когато си стигнал края на възможностите. Боксът не е само спорт. Той е и вдъхновено представление, и безмилостна битка.
Дон Кинг е бивш затворник и вече позастарял промоутър и мениджър. Става известен след мача на Мохамед Али и Джордж Форман, който организира в Киншаса. Тогава двамата спечелиха по около пет милиона долара, доколкото си спомням. Огромна сума за времето си. Освен убийството, заради което лежи в затвора, има десетки ограбени от него боксьори. И същевременно не по-малко са стигнали върховете, включително и финансови, с негова помощ. Противоречива личност, какъвто е и самият спорт.
Сега световните шампиони печелят много повече. Светът на бокса, с помощта на телевизията и журналистиката, непрекъснато разширява своята популярност. Най-важно от всичко е все по-високото ниво, на което се представят боксьорите, а това означава приемането на все по-голям риск. За радост на българските любители на професионалния бокс, отдавна и у нас могат да се гледат боеве на високо ниво. Не трябва да забравяме Мартин Кръстев и Тончо Тончев, а и не само тях, има редица други боксьори, които преди Кубрат Пулев постигнаха международни успехи. И той съвсем естествено е върхът на едно многогодишно развитие.
- Не може да подминем и предстоящия мач на Кубрат Пулев. И той бе обвинен, че прекалено вдигал цената си. Доколко самият боксьор може да участва в преговорите, или всичко се движи от мениджърите?
- Цената на боксьор от нивото на Кубрат Пулев никога не е достатъчно висока. В супертежка категория винаги има риск да те изнесат от ринга. Кубрат от години е име от световния елит в категорията. Всеки мач, включително и този, който договаря с Джошуа, може да е последен. И се играе като последен, тоест със стопроцентов залог. Българинът слага на масата, образно казано, всичко, с което разполага, и като настояще, и бъдеще, и е нормално да бъде заплатен по съответен начин. Още повече мениджърът на Джошуа обикновено иска да прибере ако не всичко, по възможност почти всичко. Така че договарянето, както и отстояването на определени изисквания, е задължително.
- Да не отписваме шансовете на Кобрата срещу Джошуа, но самото достигане на българин до мач за титлата в тежка категория, при това за втори път, не е ли само по себе си победа за българския бокс?
- Кубрат Пулев има своите шансове срещу англичанина. Не виждам кой знае какви предимства на Джошуа, и двамата имат доста близък маниер на игра. Типичен европейски бокс с предимство на правите удари. Джошуа е с по-силен удар, но Кубрат също има своите предимства. Особено след като през последната година тренира в САЩ с американски треньор. Запазил е чисто цесекистката и германска праволинейност и съответстващата й твърдост в преследване на победата, но е прибавил някои игрови елементи, които обогатяват играта му. Иска ми се да вярвам, че няма да допусне грешките и при подготовката, и по време на самия мач от предишното оспорване на световната титла. Сигурен съм, че шансовете му за добро представяне, а защо не и за победа са реални.

300 000 българи са планирали пътувания в чужбина от 13 март до 1 юни

300 000 българи са планирали пътувания в чужбина от 13 март до 1 юни

"Според данни на трите основни организации на туроператорите в периода от 13 март до 1 юни резервации – ранни или цялостни, са направили около 300 000 българи, които са планирали да пътуват в чужбина". Това съобщи пред Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ най-засегнати от ситуацията с разпространението на

Откриха и тялото на правнука на Робърт Кенеди - Гидиън Макин

Откриха и тялото на правнука на Робърт Кенеди - Гидиън Макин

Тялото на Гидиън Макин, правнукът на американския сенатор Робърт Кенеди (1925-1968), е открито от водолази в сряда в залива Чесапийк, съобщи CNN. 8-годишният Гидиън изчезна заедно с майка си, 41-годишната Мейв Кенеди Таунсенд Макин, на 2 април. Според The Washington Post, Мейв и Гидиън се качили на кану, за да хванат топка

Ген. Мутафчийски грейна и на нокти

Ген. Мутафчийски грейна и на нокти

Иво АНГЕЛОВ "Изрисуването на ноктите ми отне половин денонощие. За да направя ген. Мутафчийски, ми трябваха близо 4 часа, а проф. Кантарджиев ми отне около два часа и половина. Най-големи трудности изпитах с Бойко Борисов, чийто образ го правих цели шест часа. Но накрая се получи много добре". Това разказа пред "България Днес" маникюристката Вера

Райна суеверна донемайкъде

Райна суеверна донемайкъде

Райна е от най-суеверните чалгаджийки! Пилето на фолка на всяка цена иска да се предпази от зли дела на магьосници и лоши очи. Дори и от интернет зложелателите иска да се скрие Райна! На всяка снимка, която качва в социалните мрежи, изпълнителката прикачва картинка на амулет тип "синьо око", т.нар. мънисто "назар"

Най-четени

От вируса или от лекарството почина последния пациент в Пирогов?

От вируса или от лекарството почина последния пациент в Пирогов?

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

Слави: От вчера депутатите са с по-високи заплати

Слави: От вчера депутатите са с по-високи заплати

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

Слави Ангелов проговаря за зверския побой: Поръчали са да ме почупят!

Слави Ангелов проговаря за зверския побой: Поръчали са да ме почупят!

Хората, които са ме спасили, са моите ангели, казва разследващият журналист Нападението срещу мен е поръчка. Казано им е, че трябва да ми счупят еди какво-си, затова са ме удряли с метални пръти по краката! Това разказа журналистът и главен редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов за първи път след побоя над него

ФОТОГАЛЕРИЯ - Шокиращи снимки на инфекциозните отделения във Видин и Велико Търново

ФОТОГАЛЕРИЯ - Шокиращи снимки на инфекциозните отделения във Видин и Велико Търново

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Трупове на починали от Covid-19 горят по улиците в Еквадор (видео)

Трупове на починали от Covid-19 горят по улиците в Еквадор (видео)

Ужасяващи кадри от втория по големина град в Еквадор – пристанището Гуаякил, на които се вижда как по улиците са подпалвани трупове на жертви от пандемията на Covid-19, обикалят от дни социални мрежи и медии. Макар и историята да звучи шокиращо, видеа във Фейсбук разкриват, че е напълно истинска. Положението в града е отчайващо

Катето Евро посади доматите

Катето Евро посади доматите

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

КНСБ: Част от храните скачат драстично за месец

КНСБ: Част от храните скачат драстично за месец

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

Жена от Враца почина заради COVID-19 истерията

Жена от Враца почина заради COVID-19 истерията

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Разстрел за нарушителите на карантината

Разстрел за нарушителите на карантината

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

ФОТОГАЛЕРИЯ - Алтернативните маски по света (СНИМКИ)

ФОТОГАЛЕРИЯ - Алтернативните маски по света (СНИМКИ)

Освен традиционните маски, които почти целия свят сложи много хора намериха интересни алтернативни методи, с които да се предпазят от новия COVID-19. В специална галерия сме събрали едни от най-нетрадиоционните и интересни

Най-коментирани

Цветана Манева си пазарува сама

Цветана Манева си пазарува сама

Сама за храна отиде обичаната актриса Цветана Манева, видяха топпапараците на "България Днес". Оборудвана с предпазна маска и ръкавици, легендата от "Дами канят" си напазаува готово ядене от ресторант в центъра на София. След като направи покупките, до Манева се появи журналистът Герги Тошев, който й помогна да пренесе пакетте

4 млн. лири даряват футболисти

4 млн. лири даряват футболисти

4 милиона лири даряват футболистите от английските клубове на здравната служба. Инициатори са Джордан Хендерсън и Хари Макуайър. Те основали фонда "Играчите заедно" като първоначалната идея била в него да се обединят капитаните на отборите от Висшата лига. След неколкодневни разговори станало ясно, че и други техни колеги имат желание да помогнат

Футболна любимка блокирана в Мексико

Футболна любимка блокирана в Мексико

Риалити звездата Елиза де Паничи, която има слабост към футболисти, го закъса. Изкусителната мадама е блокирана в Мексико и не може да се прибере в Италия. Тя замина на почивка в Тулум след излизането си от ВИП брадър.  За огромно нейно съжаление не успяла да си тръгне навреме и все още е закотвена там

Проф. Аргирова: Трябва да продължим да спазваме абсолютно мерките за хигиена

Проф. Аргирова: Трябва да продължим да спазваме абсолютно мерките за хигиена

Вирусологът професор Радка Аргирова коментира пред БНР данните по отношение на проведените тестове на 1016 полицейски служители, които станаха повод от Националния оперативен щаб да кажат, че още е рано да се изследва дали има имунитет сред българските граждани. „Очаквах тези резултати. Още в края на февруари

Мацката на Кириос показа бюст

Мацката на Кириос показа бюст

Гаджето на тенисиста Ник Кириос – Ана Калинская показа превъзходен бюст. Тя се пусна в социалните мрежи по бяло потниче, под което прозират нейните зърна. Изолацията от пандемиявта корона вирус не се отразява по никакъв начин на невероятната рускиня. Дамата продължава да прави слънчеви бани и определено е хванала лек тен

300 000 българи са планирали пътувания в чужбина от 13 март до 1 юни

300 000 българи са планирали пътувания в чужбина от 13 март до 1 юни

"Според данни на трите основни организации на туроператорите в периода от 13 март до 1 юни резервации – ранни или цялостни, са направили около 300 000 българи, които са планирали да пътуват в чужбина". Това съобщи пред Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите ѝ най-засегнати от ситуацията с разпространението на

Британските вестници се тревожат за премиера Борис Джонсън

Британските вестници се тревожат за премиера Борис Джонсън

Развитието на пандемията от коронавирус по света, жертвите и реакциите на бедствието продължават да са водеща тема в западния печат. Лондонският в. "Гардиън" съобщава на челно място, че британският премиер Борис Джонсън остава в интензивно отделение, но състоянието му се подобрява и той вече може да сяда в леглото

50 бона за незрящия имитатор Андриян Асенов:


Изплатиха ми наградата от "България търси талант", купувам къща след кризата

50 бона за незрящия имитатор Андриян Асенов: Изплатиха ми наградата от "България търси талант", купувам къща след кризата

Борислав РАДОСЛАВОВ "Изплатиха ми наградата от 50 000 лв. от "България търси талант". Заделил съм ги заедно с още една част пари, събрана от мои участия след предаването. Те не се пипат. Чакам да мине кризата с коронавируса, тегля заем от банката и си купувам апартамент в "Люлин". Това сподели пред "България Днес" Андриян Асенов - незрящият

Откриха и тялото на правнука на Робърт Кенеди - Гидиън Макин

Откриха и тялото на правнука на Робърт Кенеди - Гидиън Макин

Тялото на Гидиън Макин, правнукът на американския сенатор Робърт Кенеди (1925-1968), е открито от водолази в сряда в залива Чесапийк, съобщи CNN. 8-годишният Гидиън изчезна заедно с майка си, 41-годишната Мейв Кенеди Таунсенд Макин, на 2 април. Според The Washington Post, Мейв и Гидиън се качили на кану, за да хванат топка

Гърция затяга мерките за каратина по време на Великденските празници

Гърция затяга мерките за каратина по време на Великденските празници

Гръцките власти заявиха, че въвеждат по-строги мерки за карантина по време на празниците, като ще бъдат поставени пропусквателни пунктове по основните магистрали, на пристанищата и на всички други пътни артерии, за да предотвратят нарушения на карантината около православния Великден, пише гръцкото издание Kathimerini

Цветана Манева си пазарува сама

Цветана Манева си пазарува сама

Сама за храна отиде обичаната актриса Цветана Манева, видяха топпапараците на "България Днес". Оборудвана с предпазна маска и ръкавици, легендата от "Дами канят" си напазаува готово ядене от ресторант в центъра на София. След като направи покупките, до Манева се появи журналистът Герги Тошев, който й помогна да пренесе пакетте

Откриха и тялото на правнука на Робърт Кенеди - Гидиън Макин

Откриха и тялото на правнука на Робърт Кенеди - Гидиън Макин

Тялото на Гидиън Макин, правнукът на американския сенатор Робърт Кенеди (1925-1968), е открито от водолази в сряда в залива Чесапийк, съобщи CNN. 8-годишният Гидиън изчезна заедно с майка си, 41-годишната Мейв Кенеди Таунсенд Макин, на 2 април. Според The Washington Post, Мейв и Гидиън се качили на кану, за да хванат топка

Имунологът Мартин Бахман: Готови сме - за 1/2 година ще ваксинираме всички швейцарци

Имунологът Мартин Бахман: Готови сме - за 1/2 година ще ваксинираме всички швейцарци

Тя ще се поставя на всеки 10 години, тъй като вирусът е генетично стабилен RBD-CuMVtt. Зад тази криптирана комбинация от букви се крие една от най-големите надежди в битката срещу коронавируса. Субстанцията е създадена в лаборатория от имунолога Мартин Бахман. Ексклузивно интервю с учения пред TCS MyMed: - Професоре, ще спасите ли всички нас

30 нови заразени има у нас, стават 611

30 нови заразени има у нас, стават 611

30 нови заразени има у нас. От тях в болница са 13. Броят на заразените общо стават 611. Увеличението на случаите от вчера е 5,2%. В София новите случаи са 18, в Кюстендил - 4, в Сливен - 2, в Пазарджик - 1, в Стара Загора -, в Пловдив - 1, в Добрич - 1. 33-ма заразени има сред медицинския персонал. Лекарка на 62 г

Учени: Милиони са заразени, открити са едва 15%

Учени: Милиони са заразени, открити са едва 15%

България 77-а в светa по брой заболели В световен мащаб са открити едва между 6% и 15% от реалния брой на заразените с новия коронавирус. Предполага се, че към края на март десетки милиони хора по света вече са били заразени. Официалните данни за хората с COVID-19 може да се окажат крайно занижени, твърди проучване на университета в Гьотинген

Президентът не наложи вето

Президентът не наложи вето

Президентът Румен Радев е подписал двата указа, с които пуска промените в закона за извънредното положение и актуализацията на бюджета. Това потвърдиха  от "Дондуков" 2. Промените ще бъдат обнародвани в извънреден брой на "Държавен вестник" утре. С промените в закона за извънредното положение се разписват новите мерки за подкрепата на бизнеса и

593 станаха случаите на COVID-19 у нас, починал е мъж в МБАЛ-Шумен

593 станаха случаите на COVID-19 у нас, починал е мъж в МБАЛ-Шумен

593 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Кюстендил и 2 в Смолян. Лабораториите продължават да работят. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването. 233 са лицата с потвърден COVID-19

Катето Евро посади доматите

Катето Евро посади доматите

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

Башар Рахал изкарал коронавируса?

Башар Рахал изкарал коронавируса?

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Автобусни линии в София спират на здрачаване

Автобусни линии в София спират на здрачаване

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха