Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8196494 www.bgdnes.bg

Чеци на война с пушенето

Русинов хванат с нож зад решетките

Убиецът на Яна заведе 5 дела за 2 месеца

Николай Русинов-Чеци, който преди почти 9 години уби Яна Кръстева в Борисовата градина, е повел съдебна война за условията в затворите. Той се жалва от дървениците и хлебарките, спирането на водата и парното, липсата на отделни килии за пушачи.
Чеци има да излежава 20-годишна присъда, почти половината от която вече изтече. Той е преместен от Централния затвор в общежитието в "Кремиковци". Още откакто е зад решетките, Русинов води какви ли не дела срещу пандизчийските шефове. Обикновено те са или срещу лошите условия в затвора, или срещу наказания, които са му наложени за различни провинения. От началото на тази година Чеци е изключително активен и до момента е завел цели 5 дела в Административния съд в София. Така той доста често разнообразява престоя си зад решетките, като бива конвоиран до Централния затвор, а от там до съдебната зала. По един от процесите самият той заявява, че през миналата година всеки месец по няколко пъти е воден до Централния затвор, а от там до съдебната зала. В края на март отново ще има възможност, макар и с пранги, да подиша софийски въздух от центъра на града. На 27 март е заседанието по едно от неговите дела.
Освен че самият той е чест жалбоподател, Чеци подкрепя и останалите настоящи и бивши пандизчии, които се осмеляват да подават жалби срещу условията в затворите. Последно свидетелства по дело, заведено от австралиеца Джок Полфрийман. Преди да бъде условно предсрочно освободен, той постоянно даваше затворническата управа на Темида. Убиецът на Яна свидетелства, че когато е воден в Централния затвор, се засичал с Полфрийман. Там Чеци е настаняван в Осма група. Когато били извеждани, там нямало престой на открито. Разходките са в стар и прашен хамбар, чиито стени се рушат. В него не влиза пряка слънчева светлина. Било пълно с хлебарки и дървеници, стените са целите в кръв от размазаните насекоми. Килията на същата Осма група била голяма и при студено време парното изобщо не можело да я стопли. Николай Русинов изрично отбелязва, че няма отделни килии за пушачи и непушачи и фасове димят навсякъде. Чеци се жалва, че в хамбара няма кошчета за боклук, няма фитнес уреди. Самият той зад решетките тренира във фитнеса, а когато е в "Кремиковци", рита футбол. Русинов е на война с режима на водата зад решетките, който е сходен с ада в Перник. Той е заради това, че общежитието се захранва от резервоар и кранчетата се спират, за да се напълни цистерната. Бори се и срещу спиранията на парното. Сега чака решение по дело за условията в карцера, където търпял наказания. Според други пандизчии, които са свидетелствали, там е пълно с дървеници и дори се слагали дюшеци, които бъкали от гадини. Той има и провинения зад решетките, едно от които е дори за притежание на хладно оръжие. Когато е преместен от Централния затвор в общежитието в "Кремиковци", в багажа му е намерен 9-сантиметров керамичен нож. За това е наказан три месеца без право на хранителна пратка.
Чеци бе осъден окончателно през 2018-а за убийството на 28-годишната Яна Кръстева, извършено в нощта на 9 юли 2011 г. в столичната Борисова градина.


Последната инстанция изцяло потвърди 20-годишната присъда на обвиняемия. Преди това обаче той лежа 6 години в ареста, към които се прибавят още две до момента. Така не е далеч времето, когато Чеци ще преполови наказанието си, а след това е възможно да иска и предсрочно освобождаване.


    Обратът в процеса

Делото за убийството на Яна Кръстева бе изпълнено с неочаквани обрати от самото начало. Първоначално за смъртта на Яна бяха задържани Николай Русинов и Пламен Трифонов.
Прокуратурата обаче първо повдигна обвинение само на Трифонов, като лично бившият градски прокурор Николай Кокинов обясни, че подчинените му се приели за достоверна версията на Русинов, че във фаталната за Яна нощ на 9 юли 2011 г. двамата били заедно в заведението в Борисовата градина, известно като "Маймунарника", пили доста алкохол и правили секс в храстите, след което призори той я оставил жива и си тръгнал.
Трифонов бе задържан заради морфологично сходство на косата му с косми, намерени на местопрестъплението. Там бяха открити обаче и множество биологични следи, които пряко свързват мястото с Чеци - отпечатъци, косми и семенна течност. В крайна сметка той бе задържан цели 9 месеца след като бе заподозрян.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама