Френският писател и драматург Ерик-Еманюел Шмит: Ален Делон и Белмондо ми заеха от славата си

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Френският писател и драматург Ерик-Еманюел Шмит: Ален Делон и Белмондо ми заеха от славата си

За мен е важно да се страхувам

Кой е той
Ерик-Еманюел Шмит е роден на 28 март 1960 г. в Сент-Фуа-ле-Лион, Франция. Израства в Савой като атеист, а впоследствие приема християнството. Завършва елитната гимназия "Парк" в Лион и висшето училище "Нормал" в Париж, където получава докторска степен по философия. Преподава в университета на Шамбери. Автор е на множество пиеси и книги. Заедно с Бруно Мецгер и Франсис Ломбре е ръководител на театър "Рив Гош" в Париж. У нас е по покана на Народния театър.

- Мосю Шмит, у нас сте по покана на директора на Народния театър Мариус Донкин да участвате в юбилея му, като излезете на една сцена с него в собствената си пиеса "Господин Ибрахим и цветята на Корана". Приятелството ви отдавна ли е?
- Да, запознахме се преди време с Мариус. Гледах го на един фестивал на открито как играе. Тогава дори без да знам езика, си казах, че е велик актьор. Много неща ни свързват, като това, че имаме вътрешни причини да харесваме текста ми за "Господин Ибрахим и цветята на Корана". Защото, знаете ли, има доста актьори, които играят моите текстове и го правят, смятайки, че са успешни, но текстът им е далечен. С Донкин ние мислим по един и същ начин. Смятам, че двамата споделяме истината - към сцената и към зрителите.
- Кои са най-характерните особености на френското писане за театър? По какво се разпознава френската драматургия?
- Основно във френската драматургия е, че тя вярва в думите, в дълбочината на нещата. За разлика от английския театър, за който характерното е това, което не се казва, английският театър е по-скоро театър на мълчанията, френският е театър на думите. Френската драматургия се опитва да разбере света, да изучава загадката на човешкия живот. Френският театър е дворцов театър, тъй като се ражда в кралския двор и там е много важно с какъв език е облечен, затова може да се каже, че френският театър е по-скоро литературен. Когато англичанин тръгне на френски театър например, си казва - „О, тук има прекалено много думи“, както примерно колега на Моцарт казал за творението му: „Но тук има много ноти“! (Смее се.)
- Вие занимавали ли сте се активно със спорт, като се има предвид, че родителите ви са професионални спортисти?
- Имам голям късмет да съм син на двамата големи спортисти. Майка ми беше шампионка на Франция по лека атлетика. И нейният рекорд беше подобрен чак 20 години по-късно. И всеки път като го споменавам в някакво интервю, мама ми се обаждаше с думите: „Ерик, този рекорд не е победен само защото тази дистанция вече не съществува“, тъй като през 1945 г., когато тя поставя този рекорд, състезанията между мъже и жени са били много разделени. За мъжете дистанцията е била 100 метра, а за жените 80. Аз направих проучване, че рекордът й е подобрен от жена, която само година по-късно си прави операция и става мъж. Но моите родители бяха и много ерудирани хора, постоянно четяха. Аз самият обаче не съм се занимавал със спорт. Предпочитам да споделям принципа на Чърчил „Животът е за удоволствие, спортът е излишен“.
- Смятате ли, че е осъществимо веруюто ви за хармония между религиите и културите на различните етноси в света?
- Знаете ли, има битки, които никога не се печелят - битките между интелигентността и глупостта, както и битката на толерантността срещу нетолерантността. Но трябва да сме готови за тези битки. Мисля, че в наши дни е много важно да се борим срещу невежеството, защото то води до агресивност и до нетолерантност. Това, което всъщност разказва и моята пиеса, е срещата на едно еврейско дете с един арабски бакалин. И всъщност аз самият разбрах колко е силен този текст, когато миналата година го играх в Ливан. В продължение на една седмица играх този спектакъл там и публиката какво виждаше - един християнин на сцената, който играе любовта и срещата между един евреин и един мюсюлманин. И хората плачеха. Те плачеха, защото виждаха една тяхна мечта - каква би могла да стане страната им. И смятам, че точно това е нашата мисия на творците - да прокараме идеята, че никоя идентичност не трябва да пречи да се срещнат хората и да се обичат, да се разбират. От нас зависи всъщност какво ще изберем от свещените книги - в Стария завет има толкова призиви за любов, колкото и към насилие. В Корана някои неща извисяват духа, после идва сурата за кравата, където пише да се убиват евреи и християни. Дали книгата е велика, зависи как ще я прочетем. Ако чете слабоумен, великите свещени книги ще са на нивото на слабоумието, интелигентният ще открие интелект, който иска да се извиси, ще се извиси. Четенето прави книгата, а ние сме свободни да изберем. Ето затова мисля, че Бог е написал Стария и Новия завет, както и Корана, и е спрял дотам, защото много хора го четат, но малко са тези, които умеят да виждат и разбират отвъд редовете. Мисля, че Господ е наистина разочарован от своята публика и читателите си.
- Наричат ви разказвач-хамелеон, може ли това да се отнесе и до вашата личност, защото вие сте едновременно музикант, режисьор, автор на драматургични текстове?
- Ха-ха, мисля, че за всеки писател философията на хамелеона е доста добра философия, не да се криеш, но да станеш другият. Писателят пише, за да стане дете, жена, за да стане на 60 години, когато е още на 30, и да стане на 20, когато е на 60. Мисля, че това, което ме определя най-добре, е моята любознателност. Аз съм любопитен да открия всичко и това ми е същността, която ми позволява да се променям. Наистина правя всичко това, пиша романи, новели, снимам филми, коментирал съм и олимпийските игри, пиша музикални текстове също, да, правя всичко това, защото се страхувам. Това е много важно за мен и аз продължавам да се страхувам. Вечерта, когато се качих с моя приятел Мариус на сцената, се страхувах. Много ме беше страх. А пък колко съм щастлив, че ме е страх. Това значи, че се самоусъвършенствам, тъй като ако престана да се страхувам, ще спра с всичко. Това е нашето послание с Донкин. Всеки има своята пътека в своя живот - ние не бива да се сравняваме с пътеката на другия. Трябва да бъдем верни на себе си, тогава ще се развиваме, ще се самоусъвършенстваме.
- Вие обичате котките, а Ален Делон иска да бъде погребан при своите кучета, имаше ли драма между вас с Делон, когато игра в пиесата ви „Енигматични вариации“?
- Ха-ха, хубав въпрос. Когато написах пиесата, си представях как той я играе. Защото, когато слушах как Ален изговаря моите думи, направо благоговеех пред него, гледах го като църква, като Господ, а публиката - тя притихваше от страхопочитание. Хора като Ален Делон и Белмондо, който също е играл в мои пиеси, ми заемат от славата си, за което им благодаря, както и от таланта си. Няма как това да не ме радва. Колкото до пиесата, Делон е познат със своя респект към авторите, но ме помоли за една-единствена промяна в текста - ставаше въпрос за една препратка към котките, той ме помоли вместо думата „котките“ да сложим „кучетата“. Каза ми: “Така или иначе ще произнеса това изречение поне сто пъти на сцената, искам да бъда искрен, когато го казвам, затова те моля да го промениш“. И аз го направих. Иначе с Ален се чуваме много често. Той често идва в Париж и сяда в нашия театър, за да гледа дъщеря си Анушка. Тя също е актриса и при това много добра. Играла е в мои пиеси.
- Трябва ли писателят да заеме политическа позиция, ако иска да бъде четен, мосю Шмит?
- Не, не бива. Но ние даваме визия за света, а тя е политическа. В моите творби има ценности и идеали.
- Коя е любимата ви реплика от пиесата ви „Господин Ибрахим и цветята на Корана“, мосю Шмит?
- Най-много харесвам думите на Ибрахим, който казва: „Бавността е щастие, тя е покой. Всичко, към което се стремим“.

Бони тренира с креватен фитнес

Бони тренира с креватен фитнес

В леглото гори калориите Бони. Гласовитата изпълнителка се изфука, че по цял ден прави креватна гимнастика. Певицата не обявява кой мачо я прави дива и щастлива в леглото, но загатва, че цяла вечер се вихри в спалнята, все едно е във фитнес. Бони е единствената чалга певица, която никога не е разкривала имената на мъжете си

Алисия готви за стилистите си

Алисия готви за стилистите си

Мъка голяма назря в чалга средите, след като от известно време певиците не могат да се виждат с най-милите си, а именно фризьорите и гримьорите. За да им каже колко много й липсват, Алисия реши да спретне вкусна вечеря на Момчил Спасов, един от топфризьорите сред хайлайф средите. За целта чалга дивата направи специална лазаня

Ананиев издаде заповед пазарите и земеделците да работят

Ананиев издаде заповед пазарите и земеделците да работят

Здравният министър издаде заповед за работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи Днес със своя заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде нареждания във връзка с работата на кооперативните и

Мис България застана зад Радев

Мис България застана зад Радев

Твърда и непоклатима позиция демонстрира последната Мис България Радинела Чушева. Красивата миска изрази пълната си подкрепа за президента Румен Радев. „Аз подкрепям и симпатизирам на президента на Република България! Адмирации и уважение, г-н Радев! Искам президентска държава, вместо 240 го........ да управляват моя живот и живота на моите близки

Най-четени

Слави: От вчера депутатите са с по-високи заплати

Слави: От вчера депутатите са с по-високи заплати

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

Слави Ангелов проговаря за зверския побой: Поръчали са да ме почупят!

Слави Ангелов проговаря за зверския побой: Поръчали са да ме почупят!

Хората, които са ме спасили, са моите ангели, казва разследващият журналист Нападението срещу мен е поръчка. Казано им е, че трябва да ми счупят еди какво-си, затова са ме удряли с метални пръти по краката! Това разказа журналистът и главен редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов за първи път след побоя над него

От вируса или от лекарството почина последния пациент в Пирогов?

От вируса или от лекарството почина последния пациент в Пирогов?

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

Ромът Галин наби ченге и строши патрулка

Ромът Галин наби ченге и строши патрулка

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

ФОТОГАЛЕРИЯ - Шокиращи снимки на инфекциозните отделения във Видин и Велико Търново

ФОТОГАЛЕРИЯ - Шокиращи снимки на инфекциозните отделения във Видин и Велико Търново

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

КНСБ: Част от храните скачат драстично за месец

КНСБ: Част от храните скачат драстично за месец

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

Жена от Враца почина заради COVID-19 истерията

Жена от Враца почина заради COVID-19 истерията

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Разстрел за нарушителите на карантината

Разстрел за нарушителите на карантината

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

Мутафчийски стана на торта

Мутафчийски стана на торта

Направете си и вие морковен сладкиш с генерала Морковена торта с фигурка на генерал Мутафчийски е кулинарен хит. Началникът на оперативния щаб за борба с коронавируса е изваян с детайли от захарно тесто, а автор на шедьовъра е Виолета Кулева. Сладкишът е със семпла визия, но най-интересното е на неговия връх

Сексоложката Олеся Ямполска: Желанието за групов секс се засилва

Сексоложката Олеся Ямполска: Желанието за групов секс се засилва

Д-р Олеся Ямполска е родена на 10 ноември 1981 г. в Украйна. Завършва Кримски медицински университет със специалност невропатология и Московския гещалт институт с психология. Занимава се със сексология повече от десетилетие. От 2010 г. развива частна практика. През 2015 г. се установява в София, след като се омъжва за българин

Най-коментирани

Почина Радомир Антич!

Почина Радомир Антич!

Известният футболен треньор Радомир Антич почина на 71-годишна възраст. Той води тежка битка с коварна болест в последно време. Почти цялата треньорска кариера на сърбина преминава в Испания. Той води грандовете "Реал" (М) и "Барселона". Под негово ръководство, с Любо Пенев в състава, "Атлетико" (Мадрид) печели знаменития дубъл

България затвори границите си за чужденци

България затвори границите си за чужденци

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се въвежда временна забрана за влизането на територията на Р България във връзка с разпространението на COVID-19. Със заповедта се въвежда и ред за поставяне под карантина. Въвеждат се и специални правила по отношение на лицата, осъществяващи предоставянето на стоки и услуги

Оле дава шанс на Алексис

Оле дава шанс на Алексис

Алексис Санчес ще получи още един шанс да се докаже в "Манчестър Юнайтед". Чилийският нападател е под наем в "Интер", но ще се завърне на "Олд Трафорд" след края на сезона. Мениджърът на "червените дяволи" Оле Гунар Солскяер е готов да се довери на Алексис и да му даде възможност да се пребори за място в състава

Пълнолетие по време на карантина!

Пълнолетие по време на карантина!

Американско семейство реши да направи изненада на сина им по време на карантината. Момче навършило пълнолетие, 21 години в САЩ, не може да отиде да празнува рожденият си ден по време на карантината, затова родителите му преправят семейния гараж в алтернативен бар, на име ‘Клуб Карантина

Бони тренира с креватен фитнес

Бони тренира с креватен фитнес

В леглото гори калориите Бони. Гласовитата изпълнителка се изфука, че по цял ден прави креватна гимнастика. Певицата не обявява кой мачо я прави дива и щастлива в леглото, но загатва, че цяла вечер се вихри в спалнята, все едно е във фитнес. Бони е единствената чалга певица, която никога не е разкривала имената на мъжете си

Бърни изненадан с внучка

Бърни изненадан с внучка

На 89-годишна възраст, преди да стане баща за трети път, босът на Формула 1, Бърни Екълстоун е станал дядо за пореден път. Дъщеря му Петра е родила момиче преди две седмици, стана ясно вчера. Новината се разчу, след като единият от зетьовете на богаташката фамилия, Сам Палмър пусна в профила си снимка как с Петра разпускат на слънце

Алисия готви за стилистите си

Алисия готви за стилистите си

Мъка голяма назря в чалга средите, след като от известно време певиците не могат да се виждат с най-милите си, а именно фризьорите и гримьорите. За да им каже колко много й липсват, Алисия реши да спретне вкусна вечеря на Момчил Спасов, един от топфризьорите сред хайлайф средите. За целта чалга дивата направи специална лазаня

Австралийски учени пребориха COVID-19 за 48 часа с лекарство срещу краста

Австралийски учени пребориха COVID-19 за 48 часа с лекарство срещу краста

Нова надежда в борбата с коронавируса. Този път добрите новини идват от лаборатория в Австралия. Там успяха да преборят вируса с антипаразитно лекарство за краста, което се продава и у нас. Според пробите медикаментът унищожава заразата напълно за 48 часа. След успешния експеримент биолозите започват тестове и върху хора, предаде Нова телевизия

Трупове на починали от Covid-19 горят по улиците в Еквадор (видео)

Трупове на починали от Covid-19 горят по улиците в Еквадор (видео)

Ужасяващи кадри от втория по големина град в Еквадор – пристанището Гуаякил, на които се вижда как по улиците са подпалвани трупове на жертви от пандемията на Covid-19, обикалят от дни социални мрежи и медии. Макар и историята да звучи шокиращо, видеа във Фейсбук разкриват, че е напълно истинска. Положението в града е отчайващо

Ананиев издаде заповед пазарите и земеделците да работят

Ананиев издаде заповед пазарите и земеделците да работят

Здравният министър издаде заповед за работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи Днес със своя заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде нареждания във връзка с работата на кооперативните и

България затвори границите си за чужденци

България затвори границите си за чужденци

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се въвежда временна забрана за влизането на територията на Р България във връзка с разпространението на COVID-19. Със заповедта се въвежда и ред за поставяне под карантина. Въвеждат се и специални правила по отношение на лицата, осъществяващи предоставянето на стоки и услуги

Австралийски учени пребориха COVID-19 за 48 часа с лекарство срещу краста

Австралийски учени пребориха COVID-19 за 48 часа с лекарство срещу краста

Нова надежда в борбата с коронавируса. Този път добрите новини идват от лаборатория в Австралия. Там успяха да преборят вируса с антипаразитно лекарство за краста, което се продава и у нас. Според пробите медикаментът унищожава заразата напълно за 48 часа. След успешния експеримент биолозите започват тестове и върху хора, предаде Нова телевизия

Трупове на починали от Covid-19 горят по улиците в Еквадор (видео)

Трупове на починали от Covid-19 горят по улиците в Еквадор (видео)

Ужасяващи кадри от втория по големина град в Еквадор – пристанището Гуаякил, на които се вижда как по улиците са подпалвани трупове на жертви от пандемията на Covid-19, обикалят от дни социални мрежи и медии. Макар и историята да звучи шокиращо, видеа във Фейсбук разкриват, че е напълно истинска. Положението в града е отчайващо

Ананиев издаде заповед пазарите и земеделците да работят

Ананиев издаде заповед пазарите и земеделците да работят

Здравният министър издаде заповед за работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи Днес със своя заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде нареждания във връзка с работата на кооперативните и

549 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, починала е 90-годишна жена с вируса

549 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, починала е 90-годишна жена с вируса

549 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 8 нови случаи, като всички те са в София. Лабораториите продължават да работят. 201 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 26 са пациентите с COVID-19

Седем са потвърдените случаи на коронавирус в "Спешна помощ" в София

Седем са потвърдените случаи на коронавирус в "Спешна помощ" в София

Преди 2 седмици имахме наша служителка, която беше с потвърден коронавирус. Изследваните са 101, това е цялата смяна в София. От тях още 6 наши колеги са носители на вируса, двама са лекари един фелдшер и 4 медицински сестри. Това каза на брифинг д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ за София-град и област

С порно и алкохол се самоизолира французин в супермаркет

С порно и алкохол се самоизолира французин в супермаркет

Франзуцин се сомоизолира с порно и алкохол в супермаркет в град По, съобщават от полицията в града, цитирани от  РИА Новости. “В неделя сутринта в По беше задържан мъж, който е прекарал цялата нощ затворен в супермаркета, където е употребил алкохол и гледал порнофилми“, гласи полицейската информация по случая

Д-р Мермерски създаде бърз тест срещу коронавируса

Д-р Мермерски създаде бърз тест срещу коронавируса

Метод за бързо тестване срещу коронавируса разработи екипът на известният български учен д-р Йонко Мермерски, който от много години живее и работи в САЩ. Новото изобретение е патентовано и дава възможност за напълно неинвазивен тест за диагностика и разделяне на здрави от заразени хора само за скунди

5000 лв. глоба за цинизми по НДК

5000 лв. глоба за цинизми по НДК

19-годишен графитър бе глобен с 5000 лева за драскане на цинизми по фасадата на НДК, съобщават от Столичния инспекторат. Независимо от ограниченията, наложени от извънредното положение заради коронавируса, в неделя следобед И. Д. от столичния жк „Младост“ се разходил до центъра и със спрей направил реклама на най-големия порносайт в света върху

Българският Индиана Джоунс под карантина: Само по един ходим на разкопки

Българският Индиана Джоунс под карантина: Само по един ходим на разкопки

Археологическият сезон е на път да се провали. Причината е нарастващата пандемия, заради коронавирусът и извънредното положение, което е обявено в страната ни. "По-рано от края на май няма да има разкопки със сигурност. В момента няма никакви съвещания, не могат да се издадат нужните документи. Страхувам се