Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8212110 www.bgdnes.bg

Имплантират мозък на куче

Рекси проходи, след като е прострелян в гръбначния стълб 

Чудо се случи с кучето Рекси!
Четириногото успя да проходи, след като е простреляно тежко и сачма притиска прешлен от гръбначния стълб на горкото животно. Задните му крайници дълго време са парализирани.
"Рекси бе опериран тази седмица в столична клиника и сега се възстановява успешно. Кучето е много дружелюбно, проявява добър апетит и показва позитивно развитие след операцията. Тези дни Рекси дори направи няколко крачки, стъпвайки разчетливо и на задните си лапи, но до пълното му излекуване ще трябва да се извърви дълъг път", разказаха от фондация "Четири лапи" за необикновената история.
Кучето Рекси ще остане под грижите и наблюдението на лекарите, за да продължи спокойно неговият период на адаптация. Следващата седмица ще му бъде направена още една допълнителна интервенция, която е уникалната за страната ни - ще му бъде инжектиран костен мозък с цел по-бързо възстановяване на пълна подвижност.


"Лечението на Рекси, включващо всички интервенции, стационар в клиниката и медикаменти, струва около 1200 лв., като до момента са събрани 160 лева. Благодарим на всички вас, които дарихте, за да може Рекси да проходи отново! Но имаме нужда от още подкрепа", добавиха от "Четири лапи", които присърце приемат нерадостната съдба на животното.
На гръбчето на кучето си личи къде е правен хирургическият разрез, като се налага около мястото да бъде премахната козината му. Лекарите са убедени, че мястото ще се възстанови и дори външните белези на Рекси ще останат в миналото.


Преди година "България Днес" ви разказа за кучето Мила, което проходи с помощта на специална инвалидна количка. Мила е парализирана, след като е нападната и почти разкъсана от по-голям пес във Варна. Снежнобялотото куче е с над 50% разместен гръбначен стълб. Животното не може да ходи и да пишка като нормалните кучета. Счупването е на части в таза й, но гръбначният мозък не е изцяло увреден. След две сложни операции и тренировки на водна пътека в състоянието на животното има огромен напредък.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама