Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8212839 www.bgdnes.bg

Ченгета ровят в кофите заради сина на Чапа

Наследникът на скулптора показва уликите

При обира в банката не са се уплашили от пластмасовия му пистолет, отбелязва защитата

Ченгета са преровили две кофи за боклук заради сина на именития скулптор Георги Чапкънов - Константин! Наследникът, погнат за банковия обир на столичния бул. "Цар Борис Трети", е съдействал на криминалистите и е показал къде е изхвърлил дрехите и маската си. Така на полицаите им се наложило да претърсят контейнерите за смет, стана ясно в Софийския градски съд, научи "България Днес".
Магистратите се позоваха на куп доказателства, за да оставят окончателно сина на твореца на топло. Той е закован от отпечатъци, оставени в клона на Юробанк. Сравнението на дактилоскопските следи потвърждава, че те са на Константин.

Реклама


Той е разпознат и от служителките въпреки нахлузения прозрачен чорапогащник на главата. Охранителката Ваня категорично посочва задържания като обирджията, който ги е нападнал. Именно с пазачката защитата опита да омаловажи престъплението на наследника. "Разпознах, че пистолетът е пластмасов и въобще не се уплаших", цитират адвокатите показанията на основната свидетелка.
Тя е подготвена във връзка със задълженията си и е нормално да не се впечатли. Другите служителки обаче са се уплашили, възропта прокуратурата. Ина Симеонова, Ася Спасова и Ана Рускова са банкерките, които описват грабежа пред следователите.
Синът на Чапа е заснет и от охранителните камери в клона. Той е спипан часове по-късно, след като полицаят Наско Тасков проверява лек автомобил. Униформеният открива, че мъжът в колата поразително прилича на издирвания обирджия. Проверка показва, че возилото се води на Константин Чапкънов, а собственикът е заключен с белезници.
Ченгетата отиват на адреса на заподозрения. При тараша са открити част от задигнатите 11 810 лева в различна валута, разкриват от МВР. Разследващите разпитват човека, с когото Константин съжителства, но той дава противоречиви сведения за това къде е бил и какво е правил наследникът на именития скулптор. Тогава Константин си признава за стореното и разказва подробности пред разследващите.
Здравословното му състояние е основният довод, с който защитниците му искат той да бъде пуснат от килията. Юристите се позовават на медицинска документация от последните години, според която клиентът им страда от параноидна шизофрения, хепатит Б и карцином на черния дроб.
Затова искат той да бъде пуснат под домашен арест. Предлагат на магистратите, ако се опасяват, че Чапкънов може да избяга, да му сложат електронна гривна за проследяване. Юристите настояват, ако не бъде освободен, арестантът да бъде изпратен в психиатрията в Ловеч, за да бъде изследван. Те са на мнение, че обвиненият за грабежа мъж е невменяем и не може да носи наказателна отговорност. Жалват се, че по случая няма комплексна експертиза, която да докаже състоянието му. Вместо да бъде изследван от психиатър, психолог и специалист по вътрешни болести, той е прегледан само от психолог. Експертът дава предварително становище, че Чапкънов не страда от психическо заболяване към момента и може да стои зад решетките.
"Имам две малки деца. Искам да съм под домашен арест, за да мога да се грижа за тях заедно с жена ми и да се лекувам адекватно", примолва се Константин на съдия Руси Алексиев. Магистратите порязват надеждите му, като отбелязват, че той е заплашвал с оръжие посред бял ден на публично място. В ущърб на обирджията е и дългата му кримибиография. За две от престъпленията той е реабилитиран, но други три регистрации за наркотици остават. За тях той е отнесъл глоба, показва свидетелството му за съдимост.
Макар да го оставят да търка нара, съдиите нареждат на надзирателите при най-малък проблем със здравето на Чапкънов да го настанят в лечебницата или в психиатрията.
Удара Константин прави миналата седмица, когато ченгетата се вдигат на крак заради поредица грабежи. В рамките на няколко дни апаши посягат на два банкови клона в София, обменно бюро в Шумен, пункт за плащане на сметки във Враца, денонощен магазин в столицата и бензиностанция в Стара Загора.
"Да не говорим за серия обири, това е т.нар. грабеж с използване на сила, заплаха и принуда. Между случаите няма нищо общо и най-вероятно са от такива извършители, които спонтанно са решили да извършат такова престъпление", коментира вътрешният министър Младен Маринов. Той все пак впрегна подчинените си на извънредна среща за набелязване на мерки срещу посегателствата.


Именитият баща вдига кръвно

С високо кръвно посреща големият Георги Чапкънов новината за ареста на сина си. "Мой син е, но няма да коментирам", каза известният скулптор. Преди време той признава, че Коста и снаха му са перфектни скулптори, но нямат работа и поменуват покрай него. Именно младите помагат на майстора в извайването на паметник на Васил Левски. С начинанието се захванали преди няколко месеца. Чапа признава, че само паметникът го крепи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама