Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8216567 www.bgdnes.bg

Завърши първият етап от евакуацията на хората от "Даймънд принсес"

Първият етап от евакуацията на хората от круизния кораб "Даймънд принсес", закотвен в японското пристанище Йокохама, е завършен, съобщи ТАСС, цитирайки японското министерство на здравеопазването, труда и благосъстоянието.

През днешния ден на брега слязоха 253 души, незаразени с коронавируса, макар че първоначално властите съобщиха за 450. По време на операцията, започнала на 19 февруари, на брега слязоха около 970 пътници, които са дали отрицателни проби за вируса.

Реклама

Част от тях бяха отведени с автобуси до гарата на Йокохама, откъдето те се отправиха поединично или на групи към целите на тяхното пътуване. Други взимаха таксита или бяха посрещани от дипломати от мисиите на своите страни, предава БТА. 

На напусналите лайнера е предписано самостоятелно да следят за здравното си състояние и в течение на следващите 14 дни редовно да мерят температурата си. При поява на кашлица, температура или други признаци на неразположение, те следва незабавно да се обръщат към лекар.

На борда на кораба имаше общо 3700 души. От тях 634 дадоха положителни проби за коронавируса и бяха хоспитализирани. Отделно от това с чартърни полети от Япония бяха отведени 759 души със самолети, изпратени специално за целта от техните родни страни - САЩ, Южна Корея, Австралия, Израел, Канада, Хонконг.

На борда на "Даймънд принсес" засега остават около 1300 души - екипаж и пътници, които са имали контакт със заразени от коронавируса. Японските власти възнамеряват в най-близко време да свалят и тях на брега в отделен порядък.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама