Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8216658 www.bgdnes.bg

Маските свършват

Заради коронавируса 

Китай е най-големият производител, но износът е прекратен 

Доли ЛУКАНОВА

Истерия за предпазни маски обхвана страната. Търсенето е толкова голямо, че вече в повечето аптеки щитовете срещу грипа са изчерпани. Освен с тежката грипна ситуация, която вече отшумява, голямото търсене на предпазни средства срещу разпространението на вирусите фармацевтите свързват и с информацията, която хората следят за разпространението на коронавируса. Маските за еднократна употреба, които използват хирурзите, са леки, удобни и евтини. Те защитават за около 2 часа, а това е достатъчно време, за да отидете до магазина, да стигнете до работното си място или до училище.
"Останали са ми две кутии и това е. Няма и как да заредим, защото и доставчиците нямат. Когато свършат, ще продавам "Муцинки". Те са по-твърди и по-неудобни, но също са вариант за предпазване от вируса", коментира фармацевт пред "България Днес".
Причината за липса на медицинския консуматив е, че Китай е основен производител. Около половината от световното производство на маски е там, а в момента те са спрели износа, за да удовлетворят собственото си търсене. Съобщава се, че предпазни маски за лице се продават във всички градове в Азия, тъй като опасенията за разпространението на смъртоносния вирус растат. Китайската национална здравна комисия е разпоредила използването на маски за здравните работници в отговор на епидемията и милиони маски са изпратени на жителите на Ухан според докладите.


"От три седмици вече няма, няма и при нашите доставчици и скоро положението явно няма да е различно. Най-вероятно маските са в Китай. Изкупуват ги организирано, всички наши партньори имат огромни заявки, каквито никога не е имало", коментира Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.
Недостиг има и на инфрачервени термометри, които са безконтактни. Ако продължава това засилено търсене, най-вероятно и те ще изчезнат от аптечната мрежа, категорични са специалисти.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама