Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8216811 www.bgdnes.bg

Солидна гръцка пенсия чака Лафчис

Бившият "син" бос се вижда лежерен на Тасос

Гръцка пенсия разчита да получи бизнесменът и бивш вратар и собственик на футболния "Левски" Томас Лафчис. Става въпрос за ставка, близка до максималната за станата, която е 2200 евро на месец, пресмятат бивши съотборници на Томето, също имащи стаж в южната ни съседка.
Роденият през 1959 г. етнически грък има изиграни четири сезона за ОФИ, както и два с екипа на "Панатинайкос". Допълнителни осигуровки Лафчис си е плащал и от бизнеса си в страната. Според местните закони той дори вече има право да кандидатства за пенсия, тъй като там това може да стане при навършени 57 години, но засега не бърза. От България Томас също ще очаква максимума, но това ще стане след четири лета според нашите нормативни документи.
Някогашният вратар на "сините" не остана в любимия си спорт като треньор или на някаква друга работа, а се зае с бизнес още в края на 80-те години на миналия век, когато свали окончателно ръкавиците в ОФИ (Крит). Преди това Лафчис пази и в Белгия, където не се наложи като играч, но си създаде добри познанства.
Още щом "пукна" демокрацията у нас, Томето и бившата му съпруга Рая се захванаха с бизнес, ставайки представители на японската "Мицубиши", официален вносител на "Бенетон", както и с други начинания. С част от спечеленото Лафчис успяваше да издържа любимия "Левски".


Като истински джентълмен, Томи остави след развода фирмите на Рая, с чиито приходи тя и дъщеря им да бъдат осигурени. Тогава етническият грък влезе по-мащабно в строителното дело, като стана представител на белгийско-холандски консорциум за България, Румъния и Гърция. Преди години се наложи той и семейството му да поживеят немалко време в южната ни съседка, където втората му съпруга Вяра Анкова дори стана кореспондент на БНТ.
Впоследствие Анкова се върна в София и зае директорския пост в държавната телевизия, с което притегли благоверния си и трите им деца обратно в България. Заради натоварената програма на любимата си на Томас се наложи да поеме основно грижата за челядта. Към ден днешен Хелена-Мария и Константин вече са избрали собствения си път, като само на най-малката Натали остава да завърши гимназия и да реши какво ще следва.
"Да изучим малката, да й осигурим образованието и се отдавам на пенсионерски живот", уверено заявява пред близки Томас Лафчис.
Лафчис си има имоти в Гърция, включително и къща на остров Тасос, където и сега обича да прекарва свободното си време на спокойствие. Именно там щяло да бъде пенсионерското му убежище - хем спокойно, хем на топло, хем близо и до България.
В момента Вяра Анкова продължава да е във висините на телевизионерството. След като сдаде поста в БНТ, тя стана шефка на Нова тв, а отскоро е член на борда на директорите, където отново има доста работа. Дали след няколко години и тя ще реши да се отдаде на заслужен отдих и да сподели ненатоварващата програма на любимия си, още не била решила по неговите думи. Лафчис все пак се надява на нейната компания, за да е пълна идилията на Тасос.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама