Българският Индиана Джоунс - проф. Николай Овчаров: Руснак мами девойки в пещерата Утробата

Приятел
Автор: България Днес

Българският Индиана Джоунс - проф. Николай Овчаров:
Руснак мами девойки в пещерата Утробата

Гони хората, които не му плащат 

КОЙ Е ТОЙ

Проф. Николай Овчаров е роден на 19 юли 1957 г. във Велико Търново. Става доктор на историческите науки на 43 г., а на 45 г. - професор. Преподава в Нов български университет, в Московския славянски университет и е старши научен сътрудник в БАН. Автор е на близо 50 книги, над 300 статии и научни студии. Заради усърдната си работа през годините и приключенския дух е наричан българския Индиана Джоунс.

Доли ЛУКАНОВА

- Проф. Овчаров, вярна ли е информацията, че в пещерата Утробата в Родопите се е заселил руснак, който я осквернява?
- Да, от Кърджали ми се обадиха и ми съобщиха, че руснак на име Владимир Овсянников, който през зимата си живеел в града, се е заселил в пещерата. Предлагал ритуали за непорочно зачатие на млади булки. Става дума за комерсиална история, защото мъжът иска сериозни пари. Това е национален обект, правен е по европейски проект, но общината не може да го стопанисва. Този мъж се възползва от това, за да взема пари и да гони хората, ако не му платят.
- Всъщност вие сте един от първите, които влизат в това магично място преди години. Припомнете историята му.
- Обектът беше открит от пещерняка Минчо Гумаров. Той дълго време ме кандърдисваше да отидем, докато през 2002 г. най-накрая се съгласих. Качихме се горе, когато влязох във вътрешността, се убедих, че това място е особено. В северната част е издълбан олтар, но най-интересната част е, че точно в 12 часа на обяд отгоре се спуска лъч, който се проектира върху земята под формата на фалос. Когато разнищихме нещата, стана ясно, че древните траки са смятали, че по този начин е ставало оплождането на Земята от слънчевия Бог. Това е тракийски храм на Богинята майка. Много интересен е и куполът в средата. Навремето турците са наричали пещерата "шумната скала". Това е така, защото това куполче има невероятно свойство. Когато се застане точно под него и само мъжки глас извика със сила, в планината се чува един гръмовен звук. Ако мръднеш 10 см встрани, това го няма.


- Има ли други такива подобни пещери в България?
- Открихме още една такава в района на Бенковски. В района на Странджа има народни предания за света Марина, чиято майка не можела да роди. Преспала в подобна пещера и от влагата, която местните оприличават на сперма - забременяла.
- Родопите са една от най-загадъчните планини. Кое е най-мистичното, на което сте се натъквали там?
- В планината има многобройни скални комплекси. Тракийците правят много светилища. Главното, няма съмнение, че е Перперикон. Именно там е храмът на Дионис с олтара, в който са палили огън и върху който са гадаели бъдещето. Отново в Източните Родопи е единственият известен храм на Орфей. 43 гробници сме разкрили в скалите на тракийски жреци. Там е живяла цивилизацията на скалните хора.
- Намирали ли сте някакви реликви, за които се вярва, че имат лечебна сила?
- Да, откривал съм множество глинени амулети. Те са служили именно за това. Повечето са човешки, но са много схематични и груби. В светилището Татул, където е храмът на Орфей, открихме повече от 20 олтара. Лошото е, че за този период няма почти никакви данни.
- Няма как да не ви попитам и за една тема, която тресе страната ни от известно време, а именно за колекцията на Васил Божков.
- Това е една много стара колекция. През далечната 2004-2005 г. Кирил Христосков, шеф на фондация "Тракия", ме покани да я видя. Тогава нищо не се знаеше за нея, носеха се само легенди за подобни колекции. Когато ми показа част от предметите, аз паднах. Никога не съм предполагал, че мога да видя подобно нещо. Поканиха ме да се включа, но деликатно отказах. Основната причина за мен беше, че не можех да си представя как такива предмети могат да попаднат в ръцете му.
- Попитахте ли откъде са?
- Попитах Божков за рисуваната керамика, той каза, че ги е купил от Лувъра. Всеки голям музей има фондове, от които действително могат да се продават такива находки. А и в Лувъра е пълно с рисувана керамика, обаче за маските и накитите не можах да си представя, че може да са от там. Интересното започна малко след това. През 2005 г. в правителството на Сакскобургготски се направи една рокада и министър на културата стана Нина Чолова. Тя опита да прокара новия закон за културното наследство. Аз бях един от експертите. Тогава се роди идеята за "държател", т.е. т. нар. държател трябва да докаже произхода на артефактите до 6 месеца, след това може да ги притежава, но не може да ги продава или изнася, а когато умре, те стават собственост на държавата. Този закон се прие през 2008 г. и предизвика гнева на колекционерите. През 2009 г. по искане на покойния омбудсман Гиньо Ганев Конституционният съд отменя този текст и така се отварят вратичките, които използват колекционерите като Божков. Сегашната разпоредба, която подготвя Министерството на културата, най-сетне ще го реши този въпрос.
- Артефакти, дарени от Божков, се намират и в Националния исторически музей. Според вас те трябва ли да бъдат иззети и каква трябва да е тяхната съдба?
- Може и да има нещо, с Божидар Димитров имаха някакви неща, но основната част си е изложена в този музей, който сега е блокиран от полицията. Божков направи и изложба в Брюксел през 2007 г. Между другото, тя беше незаконна, защото тогава не беше влязъл в сила законът, за който говорим. Как са изнасяни предметите, той си знае. Другите две големи изложби - в Москва и в Националната галерия, вече са си законни.
- Кои други българи притежават подобни колекции?
- Димитър Иванов. Ако не се лъжа, колекцията му е в Националния музей. Братя Бобокови от Русе също имат голяма колекция, която е изложена в частен музей. В колекцията им има монети за милиони. Това са основните колекции. Чувал съм, че има колекция в Чирпан, но не знам много за нея.
- Връщам ви към работата на терен, понеже новият археологически сезон наближава. Пред какви предизвикателства ще се изправите през 2020 г.?
- Продължаваме разкопките на замъка на Дракула край Свищов. Имаше доста въпроси по темата. Някои ме обвиниха, че съм излъгал, че Влад Цепеш е говорил на български, а това е точно така. Тези неща ми дадоха повод да напиша книга - "Българската версия за Дракула", която предстои да излезе съвсем скоро. Там доказвам всичко със солидни факти. Предстои да подновим работа и на Перперикон, естествено - 21-ва година на проучвания. Може би ще продължим разкопките и в Търговище, където е градът Мисионис.

Галин със съмнения за коронавирус

Галин със съмнения за коронавирус

Певецът се самоизолира след пътуване до Турция Изключително запознат и отговорен към самоизолацията е Галин. Фолкпевецът и продуцент призна, че си е лепнал нещо, след като се прибира от Турция, където прекарва няколко дни заради служебни ангажименти. 29-годишният изпълнител разкри в разговор с диджей Дамян, че е хванал нещо сериозно

Пиктограма в Китай предсказа пандемията!

Пиктограма в Китай предсказа пандемията!

Феноменът Мариана Везнева, която разчита житните кръгове: Природата изнемогва и ни наказва с коронавируса Пиктограма - предупреждение за опасния коронавирус, се появява в Китай през 2015 година. Това разкрива пред "България Днес" феноменът арх. Мариана Везнева - посланик на Махатмите. Това са Учителите от Великото Бяло братство, извънземен разум

Борис Джонсън не е на апаратна  вентилация, но получава кислород

Борис Джонсън не е на апаратна вентилация, но получава кислород

Няма промяна в състоянието на Борис Джонсън, заявиха днес два източника, близки до британския премиер, след като той бе поставен под интензивни грижи след влошаване на симптомите му от коронавируса, предаде Ройтерс. Джонсън получи кислородно лечение и бе настанен в централна лондонска болница - като предпазна мярка

Малките хора с онлайн рехабилитация

Малките хора с онлайн рехабилитация

Специалист следи на живо и напътства как да се правят упражненията Рехабилитацията на малките хора у нас мина на онлайн режим. Клякане, разтягане, раздвижване, разпъване на ръце, крака, ханш и стави - всички те са вече дистанционни занимания пред компютър в реално време пред строгия, но справедлив поглед на специалист рехабилитатор

Най-четени

Слави: От вчера депутатите са с по-високи заплати

Слави: От вчера депутатите са с по-високи заплати

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

Слави Ангелов проговаря за зверския побой: Поръчали са да ме почупят!

Слави Ангелов проговаря за зверския побой: Поръчали са да ме почупят!

Хората, които са ме спасили, са моите ангели, казва разследващият журналист Нападението срещу мен е поръчка. Казано им е, че трябва да ми счупят еди какво-си, затова са ме удряли с метални пръти по краката! Това разказа журналистът и главен редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов за първи път след побоя над него

От вируса или от лекарството почина последния пациент в Пирогов?

От вируса или от лекарството почина последния пациент в Пирогов?

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

Ромът Галин наби ченге и строши патрулка

Ромът Галин наби ченге и строши патрулка

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

ФОТОГАЛЕРИЯ - Шокиращи снимки на инфекциозните отделения във Видин и Велико Търново

ФОТОГАЛЕРИЯ - Шокиращи снимки на инфекциозните отделения във Видин и Велико Търново

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Трупове на починали от Covid-19 горят по улиците в Еквадор (видео)

Трупове на починали от Covid-19 горят по улиците в Еквадор (видео)

Ужасяващи кадри от втория по големина град в Еквадор – пристанището Гуаякил, на които се вижда как по улиците са подпалвани трупове на жертви от пандемията на Covid-19, обикалят от дни социални мрежи и медии. Макар и историята да звучи шокиращо, видеа във Фейсбук разкриват, че е напълно истинска. Положението в града е отчайващо

КНСБ: Част от храните скачат драстично за месец

КНСБ: Част от храните скачат драстично за месец

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

Жена от Враца почина заради COVID-19 истерията

Жена от Враца почина заради COVID-19 истерията

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Разстрел за нарушителите на карантината

Разстрел за нарушителите на карантината

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

Мутафчийски стана на торта

Мутафчийски стана на торта

Направете си и вие морковен сладкиш с генерала Морковена торта с фигурка на генерал Мутафчийски е кулинарен хит. Началникът на оперативния щаб за борба с коронавируса е изваян с детайли от захарно тесто, а автор на шедьовъра е Виолета Кулева. Сладкишът е със семпла визия, но най-интересното е на неговия връх

Най-коментирани

Банев вероятно има финанси в офшорки!

Банев вероятно има финанси в офшорки!

Николай Банев вероятно притежава финансов ресурс в офшорни зони, затова рискът да се укрие в друга държава, ако е на свобода, е голям! С този мотив апелативният спецсъд оставя окончателно в килията бизнесмена, научи "България Днес". Скандалът с офшорките на заможното семейство Баневи гръмна още през 2016 г. след Панамагейт

Милиони дела може да тръгнат отначало

Милиони дела може да тръгнат отначало

Два, три милиона дела може да се наложи да тръгнат отначало, ако се установи, че има манипулация на системата за случайното им разпраделение в съда. Това се разбра от коментар на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански пред Нова телевизия. При положение, че IT-специалистите твърдят, че системата не е надеждна, тя трябва да спре

Гришо: Майстор съм на бисквити с шоколад

Гришо: Майстор съм на бисквити с шоколад

Григор Димитров даде голямо интервю за официалния сайта на АТП. В него той говори за това как преминава ежедневието му по време на пандемията от коронавирус. "В САЩ съм - сподели най-добрият ни тенисист. - В общи линии дните протичат по един и същ начин, но съм в много добро разположение на духа, честно казано

Галин със съмнения за коронавирус

Галин със съмнения за коронавирус

Певецът се самоизолира след пътуване до Турция Изключително запознат и отговорен към самоизолацията е Галин. Фолкпевецът и продуцент призна, че си е лепнал нещо, след като се прибира от Турция, където прекарва няколко дни заради служебни ангажименти. 29-годишният изпълнител разкри в разговор с диджей Дамян, че е хванал нещо сериозно

Пиктограма в Китай предсказа пандемията!

Пиктограма в Китай предсказа пандемията!

Феноменът Мариана Везнева, която разчита житните кръгове: Природата изнемогва и ни наказва с коронавируса Пиктограма - предупреждение за опасния коронавирус, се появява в Китай през 2015 година. Това разкрива пред "България Днес" феноменът арх. Мариана Везнева - посланик на Махатмите. Това са Учителите от Великото Бяло братство, извънземен разум

Курникова показа Маша

Курникова показа Маша

Бившата тенисистка Ана Курникова показа малката си дъщеричка Маша. Гордата майка позира с бебето в дома си в Маями. Рускинята и Енрике Иглесиас станаха родители за втори път на 30 януари. Новината бе издадена от брата на латино идола Хулио Иглесиас - младши. Двамата потвърдиха раждането на трето им дете близо две седмици по-късно

Картини под карантина (СНИМКИ)

Картини под карантина (СНИМКИ)

Милена прави шедьоври от хранителни продукти, които е купила за изолацията вкъщи Паметникът Шипка от брашно, Мики Маус от червен пипер и маково семе, щъркел от тиквени и слънчогледови семки... Това са само част от впечатляващите творби, които прави българката Милена Моровякова, която от години живее със семейството си в Англия

Кечистът Александър Русев: В САЩ има лимит за покупка на месо

Кечистът Александър Русев: В САЩ има лимит за покупка на месо

Мирослав Барняшев е един от най-известните българи в САЩ. 35-годишният пловдивчанин се бие под името Александър Русев. Заради своята харизма талантът се превърна в любимец на феновете в цял свят. Специално за читателите на "България Днес" Русев разказа каква е ситуацията в САЩ покрай пандемията от коронавирус

Продуцент търси паркомясто

Продуцент търси паркомясто

В търсене на свободно паркомясто е улисан Продужентът Иван Несторов, видя "България днес". В един от заснежените дни в столицата, той дълго време обикаля и търси място, за да спре колата си тип баничарка. След като се шмугна в първото свободно място, продуцентът огледа отвсякъде автомобила си и влезе в сграда

Борис Джонсън не е на апаратна  вентилация, но получава кислород

Борис Джонсън не е на апаратна вентилация, но получава кислород

Няма промяна в състоянието на Борис Джонсън, заявиха днес два източника, близки до британския премиер, след като той бе поставен под интензивни грижи след влошаване на симптомите му от коронавируса, предаде Ройтерс. Джонсън получи кислородно лечение и бе настанен в централна лондонска болница - като предпазна мярка

Тръмп ще разкопава Луната

Тръмп ще разкопава Луната

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, подкрепящ усвояването на ресурсите на Луната и други небесни тела с търговска цел, предаде ТАСС. Според указа "американците трябва да имат право да провеждат търговски изследвания, добив и използване на ресурси в съответствие с приложимото законодателство", отбелязва агенцията

МВР атакува ромска махала

МВР атакува ромска махала

Полицията атакува ромската махала в Благоевград рано сутринта, като блокира всички подстъпи към нея чрез изграждането на контролно-пропускателни пунктове и часове наред извършваше масирани проверки. Целта на акцията е респект към криминалния контингент и принудата месните да спазват мерките в рамките на извънредното положение

Банев вероятно има финанси в офшорки!

Банев вероятно има финанси в офшорки!

Николай Банев вероятно притежава финансов ресурс в офшорни зони, затова рискът да се укрие в друга държава, ако е на свобода, е голям! С този мотив апелативният спецсъд оставя окончателно в килията бизнесмена, научи "България Днес". Скандалът с офшорките на заможното семейство Баневи гръмна още през 2016 г. след Панамагейт

Милиони дела може да тръгнат отначало

Милиони дела може да тръгнат отначало

Два, три милиона дела може да се наложи да тръгнат отначало, ако се установи, че има манипулация на системата за случайното им разпраделение в съда. Това се разбра от коментар на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански пред Нова телевизия. При положение, че IT-специалистите твърдят, че системата не е надеждна, тя трябва да спре

Гришо: Майстор съм на бисквити с шоколад

Гришо: Майстор съм на бисквити с шоколад

Григор Димитров даде голямо интервю за официалния сайта на АТП. В него той говори за това как преминава ежедневието му по време на пандемията от коронавирус. "В САЩ съм - сподели най-добрият ни тенисист. - В общи линии дните протичат по един и същ начин, но съм в много добро разположение на духа, честно казано

Курникова показа Маша

Курникова показа Маша

Бившата тенисистка Ана Курникова показа малката си дъщеричка Маша. Гордата майка позира с бебето в дома си в Маями. Рускинята и Енрике Иглесиас станаха родители за втори път на 30 януари. Новината бе издадена от брата на латино идола Хулио Иглесиас - младши. Двамата потвърдиха раждането на трето им дете близо две седмици по-късно

Картини под карантина (СНИМКИ)

Картини под карантина (СНИМКИ)

Милена прави шедьоври от хранителни продукти, които е купила за изолацията вкъщи Паметникът Шипка от брашно, Мики Маус от червен пипер и маково семе, щъркел от тиквени и слънчогледови семки... Това са само част от впечатляващите творби, които прави българката Милена Моровякова, която от години живее със семейството си в Англия

Кечистът Александър Русев: В САЩ има лимит за покупка на месо

Кечистът Александър Русев: В САЩ има лимит за покупка на месо

Мирослав Барняшев е един от най-известните българи в САЩ. 35-годишният пловдивчанин се бие под името Александър Русев. Заради своята харизма талантът се превърна в любимец на феновете в цял свят. Специално за читателите на "България Днес" Русев разказа каква е ситуацията в САЩ покрай пандемията от коронавирус

Продуцент търси паркомясто

Продуцент търси паркомясто

В търсене на свободно паркомясто е улисан Продужентът Иван Несторов, видя "България днес". В един от заснежените дни в столицата, той дълго време обикаля и търси място, за да спре колата си тип баничарка. След като се шмугна в първото свободно място, продуцентът огледа отвсякъде автомобила си и влезе в сграда

Борис Джонсън не е на апаратна  вентилация, но получава кислород

Борис Джонсън не е на апаратна вентилация, но получава кислород

Няма промяна в състоянието на Борис Джонсън, заявиха днес два източника, близки до британския премиер, след като той бе поставен под интензивни грижи след влошаване на симптомите му от коронавируса, предаде Ройтерс. Джонсън получи кислородно лечение и бе настанен в централна лондонска болница - като предпазна мярка