Реклама
https://www.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8226801 www.bgdnes.bg

Светлин Русев рисувал Васил Божков

Портрет на хазартния бос го представя с отрудени дълги ръце и загатнат "Ролекс"

Светлин Русев е нарисувал портрет на хазартния бос Васил Божков, който прокуратурата разследва по 11 обвинения, сред които пране на пари, убийства, неплащане на данъци. Творбата на Русев се завъртя в мрежата и отприщи стотици коментари за нейната художествена стойност. Ликът на Божков е пресъздаден върху платното преди повече от 15 години, а след акцията на полицията е изнесен от имотите на разследвания заедно със стотици други произведения на изкуството.
Според художници това не е единственият портрет на изчезналия от страната хазартен бос, сътворен от академик Светлин Русев.

Реклама

По думите им в личната колекция на Божков, с над 8 хиляди картини, имало и други творби, запечатали лика на милиардера в определени етапи от живота му. Съществували и скици към тях. Познавачи на изобразителното изкуство поясниха, че приживе академик Русев е бил ментор при подбора на произведенията, които жената на хазартния бос Елена Динева е събирала в колекцията му. Под давлението на академика в сбирката на Божков попаднали и художествени произведения, които не отговаряли съвсем на неговия естетически вкус. Самата Динева бе задържана покрай разследването срещу организираната престъпна група на Божков, а съдът определи за свободата й колосалната гаранция от 1,5 млн. лв.


На добилия през последните дни популярност портрет Васил Божков е изобразен с изключително дълги ръце. Именно липсата на пропорция е една от най-коментираните характеристики на творбата. Според някои от мненията тази анатомична особеност на модела от картината е направена, за да се внуши, че с тези отрудени ръце е съградена империята на хазартния бос. На лявата ръка е щрихиран и скъп часовник, чиято марка не личи, но предположенията са за "Ролекс".
"Все едно Божков търка милиони талончета. Те миньорите нямат такива ръце. Рисувах 8 години и знам че в човешкото тяло има пропорции... Има и еволюция на индивида, но това, което виждам е хомо еректикус (преди 50 000 години)", обяснява познавач на изкуството. По мнението му много съвременни художници са понасяли капризите на всякакви богаташи, за да изкарат пари. Какъв хонорар е получил Светлин Русев за изпълнението на портрета не е публично известно.
Послание към аудиторията е внушено не само чрез дългите ръце, а и с дълбоките гънки на челото, които изразяват умствения капацитет зад черепа на модела от портрета.
"Светлин Русев се е опитвал да рисува Божков реалистично, но не му се е удало. Липсват основни правила на пропорцията, които са задължителни за приемане на студенти в Художествената академия", коментира известен български художник.
"Картината се казва "Работническо утро". Или "Размисъл". Или просто "Утро". Титанична е! Аз харесвам работническо-прогресивния устрем в погледа на труженика", е анализът на потребител в мрежата.
Друг защитава творческия ангажимент на Светлин Русев към Васил Божков, като изтъква факта, че и Леонардо е работил за Борджиите във Флоренция, но и до днес остава неоспорим приносът на тосканската банкерска фамилия в изкуството през Ренесанса.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама