Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8230580 www.bgdnes.bg

Границите под лупа,но не и автогарите

Накрак срещу коронавируса

Не яжте сурово месо и информирайте за пътуванията 

Доли ЛУКАНОВА

България е накрак срещу коронавируса. Спешните превантивни мерки срещу заразното зло вече са в сила. Страната ни започна да се подготвя в случай на поява на болни от смъртоносното заболяване.
Като част от мерките за борба с вируса е разполагане на медицински екипи по границите, както и учения за реакция.
На терминал 1 и 2 работят термокамери. До края на седмицата предстои такива да бъдат поставени и по всички сухопътни гранични пунктове у нас, за да следят пътниците. Всеки, който има над 37 градуса температура, ще бъде отведен в изолатор. Там ще му бъдат направени прегледи от специално обучени медицински екипи. Ако има съмнение за някакво заболяване, то пациентът ще бъде транспортиран в Клиниката по инфекциозни болести в София. Тя е напълно подготвена за такава ситуация - разполага с изолатори за заразени с особено опасни инфекции. Достъпът до тях е ограничен, а лекарите влизат със специално облекло и през специален шлюз. Налягането в помещението е отрицателно. Така не се позволява на патогените - вируси или бактерии, да напуснат изолаторите и да заразяват цялата клиника. По този начин могат да бъдат изолирани до 40 заразени. Клиниката разполага и с единствената специална носилка за транспортиране на заразени с особено опасни инфекции. Освен нея врати за пациенти със съмнения за коронавирус отварят и инфекциозните отделения към "Св. Марина" във Варна и към болницата в Бургас.


От вчера на граничния пункт на Дунав мост работи медицински пункт, който ще следи за пристигащи от Италия и Китай. Двама служители от регионалната здравна инспекция в Русе ще проследяват пътниците, ще раздават анкети за попълване и ще мерят безконтактно телесната температура. Служители на Гранична полиция ще оказват съдействие на медиците, като ще насочват гражданите за преглед.
Засилени проверки има и на всички кораби, пристигащи в Бургас и Варна. Екипажите незабавно трябва да докладват на местните власти при съмнение за заразен моряк на борда. В България има постоянни пунктове за граничен здравен контрол на портовете в двата най-големи черноморски града. Ако има заразен с вируса моряк, корабът се изолира. Оперативният план за действие в такава ситуация предвижда екип от специалисти, оборудвани с предпазни средства, да се качат на кораба, за да прегледат пациента.
Не така стоят нещата на автогарите в страната. Хората там не са обучени какво да правят.
"При нас пристига по един автобус от Италия дневно. Досега никой не ни е инструктирал за каквото и да било. Аз лично се предпазвам, като нося маска постоянно, защото тук, на автогарата, има всякакви хора. Масово не носят маски", коментира пред вестника работещ на столичната автогара "Сердика".
Ето и най-основните съвети на лекарите, които ще намалят риска от заразяване със страшния вирус:
1. Мийте често ръцете си.
2. Избягвайте да докосвате устата или носа си, докато сте навън.
3. Избягвайте хора със симптоми на грип.
4. Потърсете ранна медицинска помощ, ако сте се завърнали от рискова държава и проявявате симптоми на коронавирус, като висока температура, кашлица или болка в гърлото.
5. Избягване консумация на сурово/живо месо.
6. Информирайте вашия лекар за вашите пътувания.
Министерството на здравеопазването откри информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията. На телефонен номер 02 807 87 57 от понеделник до петък от 8.30 до 17 часа информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

Реклама

Цял клас под карантина

Цял клас от Пловдив и една учителка са поставени под карантина заради съмнения за коронавирус. Те са били на обучение по проект в Италия и ще бъдат под домашно наблюдение за две седмици. В Сливен пък наблюдават семейство. Лицата са пребивавали в континентален Китай и ще бъдат изолирани за общо 14 дни, като остават под лекарско наблюдение. 40-годишен мъж от Несебър се е почувствал зле с познатите симптоми на грип - болки в гърлото и ставите, висока температура. Преди дни той се е завърнал от Северна Италия, същите симптоми след завръщането си от Милано е споделила и 20-годишна студентка. И двамата са изолирани в бургаското инфекциозно отделение.

КЗП:
Връщат пари при отменено пътуване

Всеки закупил си пакетно пътуване до Китай и засегнатите области има право да прекрати договора си с туристическата агенция и да получи обратно цялата сума, която е заплатил.


Това коментира пред "България Днес" Димитър Маргаритов, председател на Комисията по защита на потребителите. Това предвижда законът при възникнали непредвидени извънредни обстоятелства, каквито са в момента.

Спират полети до Италия

"България Ер" отменя полетите си до Милано до 27 март заради зачестилите случаи на коронавирус.

Всички пътници по анулираните полети могат да поискат пълно възстановяване на сумата за самолетните си билети, както и да променят датата си на пътуване, без да плащат такса.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама