Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8231965 www.bgdnes.bg

Басейновата шефка погната заради Арабаджиеви

Прокуратурата няма данни да е взимала пари

Цветелина Кънева не запушила незаконен кладенец

Обвинение за безстопанственост е повдигнато на директорката на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район", която беше откарана с белезници директно от работното й място. То е за това, че само е глобила, но не е затапила незаконен кладенец в пловдивския захарен завод, който е свързван с Ветко и Маринела Арабаджиеви.
Инж. Цветелина Кънева е задържана за 72 часа, съобщи на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. До днес трябва да се прецени дали да бъде внесено искане в Окръжния съд за постоянно задържане под стража.


Попов обясни и в какво прокуратурата обвинява Цветелина Кънева.
"През декември 2018 г. Басейнова дирекция – Пловдив, установява, че има незаконен сондаж и водочерпане на територията на "Захарен завод" - Пловдив. Издават се 2 наказателни постановления от по 2000 лева, които веднага се заплащат. Оттам насетне не се предприемат каквито и да било мерки, за да се преустанови това водочерпане", заяви Румен Попов. Заводът черпел вода само от този незаконен източник. Така цялото производство е от незаконен кладенец и това е било дълги години. През 2018 г. обаче директорът на Басейнова дирекция е узнала и е издала наказателните постановления, поясни Попов. Оттам нататък е трябвало да бъде ликвидиран този сондаж, което не е направено. Захарният завод е продължил да ползва вода от сондажа и така щетите за държавата според обвинението са за 60 000 лева.
Общо 40 незаконни сондажа в цялата Пловдивска област са констатирали разследващите покрай ареста на шефката на Басейновата дирекция, разкри още окръжният прокурор Румен Попов. Именно сондажът в захарния завод обаче е конкретната причина за задържането на директорката.

Реклама


"Захарен комбинат - Пловдив" формално е собственост на регистрираната в Белиз офшорка Lavana, но реално се притежава от Ветко Арабаджиев. Той го придобива чрез приватизационна сделка за "Кристал-91" (наследника на захарния комбинат в града) в съдружие с "Мултигруп" на Илия Павлов още през 90-те години на миналия век. Впоследствие получава пълен контрол върху фабриката.
Три месеца преди Басейновата дирекция да издаде наказателно постановление за кладенеца, бяха задържани три мулета в аферата "Арабаджиеви". Тяхната задача според разследващите е била да теглят от сметките на фирми източено ДДС и пренасят чувалите с пари от една точка до друга.
"Установено е, че едно от лицата, у което са намерени над 298 000 лева, е пряко свързано с управлението на едно от инкриминираните дружества по разследването срещу Арабаджиеви - на захарния завод "Кристал" в Пловдив", обясниха тогава от спецпрокуратурата. Самото дружество е част от по-голяма схема с десетки кухи фирми. Всички те са декларирали фиктивни сделки, благодарение на които е възстановявано нерегламентирано ДДС. Една от тях "Екофрут 1", която нямала никаква дейност, но захарният комбинат в Пловдив декларирал доставки от нея.
Първоначално фирмата е собственост на един от служителите в хотелската империя на Ветко Арабаджиев. Впоследствие като съдружник влиза приватизираният в миналото от Арабаджиев "Захарен комбинат - Пловдив". При смяната на собствеността е увеличен чувствително капиталът. Вместо пари в брой заводът апортира в капитала шест хиляди тона захар, оценени на почти 6 млн. лева.


Кон заменя завода

Любопитното е, че в капитала на замесената в схемите фирма "Екофрут 1" е вписан кон с името "Ал Пачино 48". За да стане това, е назначена специална експертиза, която оценява черното на цвят животно на стойност 1 116 000 лв.
След като конят влиза в капитала на фирмата, "Екофрут 1" сменя собствеността си. Вместо захарния завод собственик на задлъжнялата с милиони към държавата фирма става регистрираната на Сейшелите офшорка "Франджипан Ентерпрайзис".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама