Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8232367 www.bgdnes.bg

Основни критерии при избор на детско столче за лек автомобил advertorial icon

Детското столче е сред първите покупки, която всяко семейство с малки деца трябва да направи. Предлагането им обаче е толкова голямо, че един доста голям процент от мамите и татковците споделят, че се чувстват притеснени дали ще успеят да открият точното столче за своето дете.

Ако и вие изпитвате подобни безпокойства, от Kidso.bg са до вас, за да направят избора този толкова важен за безопасността на детето ви продукт по-лесен.

Защо е важно детето да стои в специално столче, докато пътувате?

Според действащия Закон за движението по пътищата у нас, столчетата задължително трябва да присъстват във всеки автомобил, в който се возят деца.

Вие знаете, че има подобен закон, но защо да се съобразите с него и да монтирате в личния си автомобил подобно столче?

Защото това столче може да предпази детето ви при инцидент. Според официалните данни изнесени от Световната здравна организация, ползването на подобно столче предпазва децата в случай на пътни инциденти с над 71%.

Критерии, важни при избора на столче

Три са нещата, на които трябва да обърнете внимание и това са:

• Възраст и тегло на малчугана

• Система на монтиране

• Безопасност

Детските столчета за кола се делят на няколко групи: 0, 0+,1, 2 и 3.

Група 0

Столчета от група 0 трябва да търсите, ако детето ви е на възраст от нула до шест месеца и тежи до 10 кг.

Група 0+

Ако възрастта на детето е от няколко месеца до една година, а килограмите му са максимум 13, тогава столчетата 0 + са точно като за него. Монтажът на столчетата от тази група се извършва срещу посоката на пътното движение. Това, което отличава столчетата от тази група е, че снабдени с дръжка и можете да ги носите в ръка (като кошница), когато детето е извън автомобила.

Група 1

Столчетата от група 1 са идеалният избор за детето ви, ако то е с тегло от 9 до 18 кг и е на възраст от една до четири години. Отличителната им характеристика е, че се фиксират в превозното средство, позиционират (накланят) се в няколко различни позиции и се монтират по посока на пътното движение.

Група 2

Тези столчета са точно за вашето дете, ако то е на възраст от 3 до 7 години и теглото му е от 15 до 25 кг максимум. Столчетата от група 2 се фиксират с коланите на колата.

Група 3

Столчетата от група 3 са подходящ избор, ако детето ви стои напълно самостоятелно, теглото му е от 22 до 36 кг, а възрастта му е от четири до 12 години. Продуктите деца от тази група се наричат седалки или бустери. Характерното за тях е, че фиксирането им се извършва със стандартните колани на колата.

Основните групи често се комбинират, за да могат да предоставят още по-голям комфорт на децата. Затова можете да срещнете комбинирани групи като 0+/1, 1/2/3 или 2/3.

Начин на монтаж

Фиксирането (закрепването) на тези детски продукти може да бъде извършено по два начина:

• С предпазните колани на моторното превозно средство (универсално закрепване)

При този начин на фиксиране столчето се закрепва с автомобилните колани.

• Isofix система

Това е система за Международна стандартизация FIX, чрез която безопасно се монтират столчета и детски седалки.

Стандарти

Детските столчета и седалки за кола трябва да притежават стандарт ЕСЕ R44/04, за да могат да бъдат продавани на територията на Европейския съюз. Този стандарт е в сила от 2009 година и присъствието му гарантира, че столчето е тествано и е безопасно.

Стандарт „i-size” или ЕСЕ R129 влиза в сила от 2013 г., има по-строги изисквания за безопасност и се счита за осъвременена версия на ЕСЕ R44/04.

От 2013 г. до средата на 2018 г. „i-size” действа заедно ЕСЕ R44/04, след което става валиден вариант и заменя изцяло ЕСЕ R44/04.

Реклама
Реклама
Реклама