Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8233491 www.bgdnes.bg

"Лудогорец" в окото на бурята

"Лудогорец" е в окото на бурята, която тресе света. Шампионът на България трябва да играе днес мач с "Интер" за Лига Европа. Както никога досега в историята на европейските клубни турнири, футболът е на заден план заради смъртоносна епидемия.
Спортните медии в Италия пишат много повече за разпространението на китайския коронавирус, отколкото за двубоя, който ще се играе пред празните трибуни на стадион "Сан Сиро" в Милано. Градът е парализиран от драконовски мерки за сигурност, свързани с болестта. Епидемиологът д-р Руси Пантаджиев от Военномедицинска академия пътува с "орлите" за мача с "Интер".
"Взети са необходимите мерки за пътуването - категоричен е Пантаджиев. - Осигурени са маски, лубриканти. Футболистите са предупредени какъв режим трябва да спазват. Всичко е уточнено с ръководството на клуба и началника на Военномедицинска академия. При завръщането в България на футболистите ще бъдат извършени изследвания. Те ще се проведат във ВМА - София. След излизането на резултатите ще се реши какво да се прави допълнително, ако се налага. Предполагам, че футболистите ще спазват дисциплината. Това е за тяхно добро. Ръководството е направило всичко да се спазват мерките за безопасност."
Ситуацията в Италия е тревожна. Данните за разпространение на коронавируса вчера по обяд сочеха, че има 325 заразени и 11 починали вследствие на заболяването.
Според професор Енрико Кастелачи, бивш лекар на италианския национален отбор по футбол, може да се наложи всички спортни прояви на територията на страната да бъдат забранени за неопределено време. "Ние сме китайците на Европа - казва Кастелачи преди "Калчомеркато". - Дори когато футболните срещи се играят без публика, това е свързано с движението на 30-40 човека, свързани с организацията и провеждането на мача. Така се създават допълнителни рискове, които могат да усложнят и без това тежката епидемиологична обстановка. Футболът е важен за нас, италианците. Но ако заразата продължи да се разпространява, ще трябва да бъдат спрени всички мачове за неопределено време. В момента най-важният приоритет е здравето на хората в Италия и по света."
В "Лудогорец" приемат много сериозно факта, че ще бъдат в окото на бурята, която тресе света. "Всеки човек изпитва притеснения - признава изпълнителният директор на клуба Ангел Петричев. - Ние си даваме сметка, че УЕФА, като структура, която поставя на първо място сигурността на футболистите и феновете, е преценила какъв риск поема. Колегите от "Интер" не показват кой знае колко голямо притеснение. Все пак те се намират на място. Предполагам, че ако имаше нещо притеснително, щяха да ни уведомят. Ключовата дума е доверие. Взели сме доста сериозни мерки. В последните дни сме в контакт с различни институции. Преговорили сме всичко. Всичко е обяснено на футболистите."


В чисто спортен аспект "Лудогорец" ще има трудна задача на празния стадион "Сан Сиро". "Орлите" изостават с 0:2 след първия двубой, игран в Разград. Очаква се на реванша в Милано треньорът на "нерадзурите" Антонио Конте отново да заложи на Кристиан Ериксен като титуляр. Алексис Санчес вероятно също ще започне от първата минута. Участието на Ромелу Лукаку в стартовата единайсеторка ще се решава в последния момент. След мача с "Лудогорец" за "Интер" предстои битка с "Ювентус" в първенството. Ако двубоите от калчото не бъдат отменени.




Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама