Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8236799 www.bgdnes.bg

Лилия Стефанова, психолог: Паниката от вируса може да ни разболее

Четете за излекуваните, не за починалите от болестта

- Г-жо Стефанова, истерията с коронавируса достигна буквално своя пик, въпреки че в България няма нито един заразен. Не е ли паниката по-голям проблем в този случай?

- Следя всичко по темата действително и за мен в такива ситуации човек трябва да е максимално разумен. Което означава да се придържа само към научни данни и извън тях нищо не би трябвало да се разглежда. Истории като леене на куршуми срещу болестта въобще не трябва да се взимат под внимание. Това е медицина, има си данни. За щастие, видях и че Световната здравна организация е изнесла точни данни какъв процент от младите хора са действително застрашени - 0,2%. Което означава, че няма чак такава заплаха за живота и здравето на хора до средната възраст. Да, застрашени са вече болните - с респираторни или сърдечни заболявания, но практически данните сочат, че този вирус не е нито толкова опасен, нито толкова смъртоносен. Светът е срещал много по-сериозни пандемии.
- Когато обаче в обществото постоянно се коментира такава тема в негативен аспект, се създава паника и масово се тича по лекарските кабинети за изследвания.
- Ако хората наистина се интересуват, се коментира неколкократно, че тестове не се правят, ако нямаш симптоми. Тук отново говорим за наука. Науката на разума! Ако се оставим чисто емоционално да ни водят някакви обструкции, наистина можем да пострадаме, да пострадаме психически. Защото се активира повишаване на кортизол, адреналин, хората могат да изпаднат в тревожни състояния, които обаче не кореспондират с реалността, но ще се случат. И това вече е проблем. Трябва човек да се отсее поне малко от емоцията, да се поинтересува, но от достоверни източници - моля, в тях да не попадат БГ мама и всякакви други форуми, да, казвам го категорично, защото там сигурно вече някой е преболедувал вируса! Или е открил природна ваксина за него! Не е смешно, но какво ли не съм виждала написано и цитирано. Плашещо е! Затова нека хората изберат достоверни източници и баланс. В психичната грижа е много важно човек да не се поддава само на емоциите, а да си сложи спирачки и да се попита разумно какво става и да потърси доказателства.
- А какво да правят хипохондриците?
- Хипохондрията е психологическо състояние, това е от спектъра на тревожните разстройства. Като цяло за хората с този проблем коронавирусът ще е едно изпитание, и то немалко, защото те се страхуват от предполагаеми заболявания, за които няма твърди доказателства. Тук обаче, напротив, имаме твърди доказателства, данни за заболели, смъртни случаи, взети мерки за предпазване от държавата и да, за хипохондриците ще настъпят тежки времена. Затова моят съвет е да се доверят на близки или на нас, психолозите, защото това ще дестабилизира именно този тип пациенти. При тях хубавото е, че са съвсем съзнателни и при тях с работа могат да се оправят нещата. Хората масово се страхуват от рак, СПИН и ако им дадем многократно доказателства, че са здрави, да, имат напредък.
- Смятате ли за психично отклонение любимия навик на българина да се лекува по интернет?
- О, да! Това е масово и изключително опасно, защото носи своите рискове за живота. Знаете, преди време бяха пуснали белина като универсална панацея за какви ли не болести! А е доказано, че това не е за пиене! Много е опасно, народопсихология ни е, но тъй като хората нямат много финансови възможности или достъп до лекари, решават да се лекуват така...
- Това не е ли следствие от насадената представа, че на държавата и здравната система не може да им се има доверие?
- Да, точно така смятам. И определено наблюдавам и че когато има нещо лошо, което да се коментира по адрес на лекарите, то се казва. А в хилядите случаи, когато има нещо хубаво и позитивно, което да се спомене, то не се споменава. И това насажда тази наша народопсихология, че хората едва ли не се чувстват обречени на смърт, ако влязат в болница. И то обречени на смърт от докторите. И затова прибягват до всякакви други мерки. Ние обръщаме винаги внимание на негативното.
- Какво ще посъветвате най-лабилните, за да се спасят от паниката - да се информират за коронавируса или напротив, да избягват новините за заразата?
- Нека сменят фокуса на информираността си. Нека четат колко малък процент хора се разболяват, да погледнат статистическите извадки за процента смъртност в Китай например, но на фона на многомилиардното население. Когато човек види процентно, че 1% например са пострадали от коронавируса, а от други пандемии като ебола, са засегнати 50-60% от населението, за мен би следвало това да го успокои. Важното е да се гледа рационално на нещата. Не е лошо човек да вземе мерки, но истинската дефиниция за болест е човек да не може да живее живота си - да се бои да излезе от дома си, да работи. Не е проблем да си сложиш маска и да си измиеш ръцете. Проблемът е, ако заради предполагаема опасност си увредиш живота. В момента, в който хората имат порив да прочетат колко души са умрели, да прочетат какъв процент от това огромно население е това.
- Може ли психическо напрежение и страх от болести да ни разболее реално?
- Категорично. Всичко идва от мислите ни. Не, с мисли няма да се оздравим от коронавирус или да се разболеем от него, но вече има изследвания, че много болести, базирани на тревожността, се отдават на психични проблеми - алергии, дори диабет.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама