Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8285879 www.bgdnes.bg

Темида под карантина за месец

Извънредни мерки от Висшия съдебен съвет

Адвокат по делото "КТБ" отказва да виси в зала без прозорци с още 50 човека

Темида хлопва кепенците за месец заради коронавируса след препоръка на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет! Кадровиците взеха извънредните мерки вчера поради редица запитвания от шефове на съдилища в страната какво да правят след първите установени случаи на Covid-19 у нас. Препоръчва се да бъдат отложени всички наказателни, административни, граждански и търговски дела с един месец. За това гласуваха деветима от кадровиците, против бяха трима, а двама искаха отлагането да е за две седмици, колкото е карантината за вируса.
По изключение ще се гледат само наказателни дела, по които има задържани, дела за издръжка, за родителски права, за защита от домашно насилие, за осиновяване и такива случаи, които по закон се решават за по-малко от месец.

Реклама


Така хиляди подсъдими и адвокати трябва да бъдат уведомени за пренасрочването на заседанията. Драконовските мерки засягат и мегапроцеса за източването на КТБ срещу банкера Цветан Василев и още 17 подсъдими, научи "България Днес". В последните дни един от адвокатите е пуснал искане за отлагане с мотива, че е настинал и не иска да стои в тясна зала без прозорци с още 50 души, разкриват запознати. Към искането си той е приложил и болничен лист. Молбата му е уважена от съдийката Виржиния Петрова, която пренасрочва заседанието още преди да разбере съветите на ВСС.
До понеделник още няколко нейни колеги отлагат дела, тъй като защитници обявяват, че не искат да се явят заради опасения от заразяване с коронавирус, съобщават за вестника от спецсъда. Представителите на Темида от столичната ул. "Черковна" препоръчват при посещение да се спазва 1 метър дистанция, което е трудно постижимо, предвид че делата там са с голям брой подсъдими и адвокати. На заседанията се събират хора, колкото за една кинопрожекция, изтъкват магистрати.


В Съдебната палата, където се помещават софийските съдилища, както и Върховният касационен съд, работата протича нормално, разказват служители. От Софийския градски съд молят гражданите да извършват справки по телефона или през сайта. Една от предприетите мерки е на гишета, които обслужват граждани, да бъдат поставени стъклени прегради. Такива са изградени в Наказателното деловодство, но липсват в Гражданското. Освен това се издирва дезинфектант, препоръчан от лекаря в съда.
Проверка на вестника вчера показа, че въпреки епидемиологичната обстановка охранителите в Съдебната палата не използват маски или ръкавици. Предпазните средства за служителите, работещи с граждани, са сред мерките, препоръчани за изпълнение от ВСС, но на места се чака тяхната доставка.


Други мерки срещу коронавируса са да се спрат общите събрания, семинарите, конференциите, за да не се струпват много хора на едно място. Отменят се и командировките на магистратите, особено до рискови страни. "Да се преустанови приемът на граждани в приемните към съдилищата, да се въведе максимален ограничителен режим в тази насока, поне четири пъти дневно да се дезинфекцират всички помещения, съдебни зали, асансьори, брави, дръжки и т.н., на два часа да се проветряват помещенията, да се осигурят дезинфектанти на входовете на съдебните сгради, служителите да си мият редовно ръцете със сапун и да използват антибактериални мокри кърпи", гласят препоръките на кадровиците. Те примолват кашлящи служители и магистрати да не се явяват на работа.
Един от вносителите на предложението за отлагане на делата е Боян Магдалинчев. Той изтъкна, че във ВСС са получени много обаждания от председатели на съдилища от страната, които питат какви мерки ще се предприемат заради коронавируса.
"Видях се в екшън да намеря дезинфектанти и маски", призна шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков. По думите му напрежението в съдебната система заради вируса расте лавинообразно. Всички председатели на административни съдилища му звънели да питат какво ще се прави.
За да се дезинфекцира само съдебната сграда във Велико Търново, са необходими 1000 лева, сочат разчетите на магистратите. Това ще наложи в скоро време преразглеждане на бюджетите, защото отпуснатите пари няма да стигнат.


Гешев затваря приемната

Приемната на главния прокурор Иван Гешев също е затворена заради коронавируса. С цел превенция и намаляване на риска от възникване на нови случаи на вирусната инфекция в понеделник обвинител номер 1 издава заповед, с която забранява приема на граждани. Те ще могат да подават молби, жалби, сигнали и съобщения в информационните центрове на прокуратурите. Справки за движението на преписки ще се правят на място, по телефон или имейл.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама