Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8290363 www.bgdnes.bg

Гладни бунтове очакват пандизчии

Забраняват свижданията, работата извън затвора

Близките на Николай Банев притеснени от сценарий като с италианските каторжници

Свижданията в затворите и арестите са забранени заради коронавируса и грипната епидемия! Не е изключено предпазните мерки срещу разпространението на заразата да обхванат и хранителните пратки до обитателите на килиите, което да ги доведе до гладни бунтове, подобно на пандизчиите в Италия! Това алармираха пред "България Днес" близки на арестанти. Ако опасенията им се потвърдят, на представителите на известни милионерски фамилии, които бяха тикнати зад решетките, може да им се наложи да занемят изисканите блюда, на които са свикнали, с хляб и сол.

Реклама


Проверка на вестника показа, че миналата седмица шефът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", главен комисар Ивайло Йорданов, е издал заповед, с която спира посещенията при затворници и задържани до второ нареждане. Това се налага предвид епидемиологичната обстановка в страната - заради грипа и коронавируса. Взимат се всички мерки, както навсякъде, обясняват от Министерството на правосъдието.
Мерките срещу китайската зараза прецакват и пандизчиите от Плевен, които работят на външни обекти, за да намалят присъдите си. Със заповед на областната управа в един от първите градове с потвърдени случаи на COVID-19 са спрени излизанията за работа от открит тип. Освен това за две седмици са прекратени занятията в Центъра за обучение на служители на ГДИН в Плевен.
"Нещата са тревожни за нас с тази карантина", сподели пред "България Днес" Мария Банева, майка на бизнесмена Николай Банев.

Подсъдимият за източване на предприятия, пране на пари и данъчни престъпления милионер от месеци наред е оставен да търка нара. "Ден за ден решават дали да позволят на сина ми да бъде конвоиран да чете материалите по делото в съда. Съпругата му Евгения ходи при него в съда и там се виждат, но стаичката е толкова тясна. Трябва да се стои на метър разстояние, а полицаите също са набутани в малкото помещение", изрази притесненията си възрастната жена. Тя планирала в идните дни да замине от Хасково за София, за да види наследника си. След откритите случаи на вируса в столицата смята да отложи пътуването, тъй като отчита, че е сред рисковите групи.
Във връзка с коронавируса Мария Банева казва, че се надява килиите да се почистват старателно, за да не пламне заразата сред обитателите им. "Каквото и да ми се случи, няма да е по-лошо от това, което в момента преживяваме. Грижа ме е само за сина ми, защото лежи без никакви доказателства", посочва майката на бизнесмена, която също е сред подсъдимите. Семейство Баневи още очакват решението на съдия Красимир Комсалов дали ще се проведе планираното заседание за 18 март.
Във вторник Висшият съдебен съвет препоръча на магистратите да отложат откритите дела с един месец. Изпълнението на съвета е оставено в ръцете на отделните шефове на съдилищата. Председателят на спецсъда Мариета Райкова е заръчала на подопечните си да отложат заседанията, но решението ще взема всеки съдия. Възможно е процесите срещу организирани престъпни групи със задържани да не бъдат прекъсвани.
Само за ден препоръките на кадровиците бяха изпълнени от редица съдилища. Кепенци хлопват софийските районен и апелативен съд, както и трите съдилища в Габрово, районният и административният съд в Плевен. B cпиcъкa ca cъщo тpитe храма на Темида в Блaгoeвгpaд, paйoнният и oкpъжният cъд в Шyмeн, както и съдилища в Caндaнcки, Pyce, Koзлoдyй, Cмoлян, Бeлoгpaдчик, Плoвдив, Bapнa, Kъpджaли, Cтapa Зaгopa, Kapлoвo, Пeтpич, Гoцe Дeлчeв, Paзлoг. Магистратите от Варна и Бургас няма да се съобразят с препоръките, тъй като по морето няма регистрирани случаи на коронавирус.
В Съдебната палата в София служителите взеха мерки и още във вторник следобед поставиха дезинфектанти в общодостъпните тоалети. Оказа се, че за минути пластмасовите диспенсъри са откраднати. Апашите пожалили само течния сапун, който е в пускатели, монтирани на стената. Вероятно понеже не са могли да ги изкъртят, коментират потресени от наглия обир.


Гешев няма да спира акциите заради коронавируса

Не можем да спрем работа или да отменяме акции заради коронавируса! Това заяви говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева, запитана как ще работи държавното обвинение предвид заразата. "Ако има данни за извършено престъпление и за задържане, няма да си затваряме очите", посочи Милева. От кабинета на главния прокурор съобщиха за вестника, че акциите срещу битовата престъпност в различни населени места са планирани до края на годината и графикът няма да се променя. Сътрудници на Гешев обясниха, че на спецакцията из страната ходят по двама прокурори и стотина полицаи. За служителите са осигурени предпазни маски при близкия им контакт с контингента.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама