Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8308577 www.bgdnes.bg

Идиоти пият кръв от прилеп срещу вируса

Заблудени  плъзнаха из пещерите в Родопите в търсене на летящите бозайници

Идиотска мания обзе паникьосани от коронавируса жители в Родопите. Те събират прилепи и пият кръвта им, като вярват, че това е най-добрата защита срещу заразата. Заблудените чули за теорията от далечен Китай и повярвали в необяснимата алтернативна медицина. Манияците плъзнаха от няколко дни по пещери из Родопите в търсене на летящи бозайници. Това разказаха пред "България Днес" очевидци.
Някои от най-уплашените са изпаднали в истерия по това да откриват прилепи и да пият кръвта им. В Родопите има открити над 600 пещери, от които 200 са около град Девин. Благоустроени и охраняеми са едва 4 - "Снежанка" до град Пещера, "Ягодинската пещера", "Дяволското гърло" и "Ухловица". Почти всички пещери и скални отвори се обитават от тези бозайници. В България се срещат около 30 вида от семействата Булдогови, Подковоносови и Гладконоси прилепи.


Те живеят около 20-30 години. Улавянето им през светлата част от денонощието, когато спят, увиснали с главите надолу, не е проблем.
Прилепите се използват често в китайската медицина. Счита се, че лекуват редица заболявания като малария и кашлица. Изпражненията им пък се смятат за лечебни при проблеми с очите.
Кръвта от прилеп със сигурност няма да ни помогне, а дори напротив - опасна е, увери пред "България Днес" доц. д-р Лилия Иванова. Тя е изтъкнат специалист - вирусолог, с практика в Лaбopaтopията пo клиничнa микpoбиoлoгия и виpycoлoгия нa УMБAЛ "Cвeтa Mapинa" във Bapнa.
"Има теория, че SARS коронавирусът произхожда от прилепите, преминал през други животински видове, и оттам мутирал при хората. Прилепите се считат за първоизточникът. Не само че кръвта им няма да помогне, а може да има обратен ефект", категорична е д-р Иванова.
"Засега не са известни подобни животински илачи, които могат да преборят коронавируса. Какви ли не вече глупости се измислят, вместо да се спазват правилата. И да се зарази човек, може да се излекува във висок процент, така че място за паника няма", добавя специалистът.
Експертите от института по вирусология на китайския град Ухан доказаха, че коронавирусът, който причинява опасната вирусна пневмония, в 96% е подобен на вируса на SARS, предаван именно от прилепи. Манията да се консумира кръв от прилеп идва от схващането, че тя се явява като хомеопатично средство.
В края на януари инфлуенсърка в Китай публикува видео, в което яде супа от прилепи, докато в страната е обявена епидемия от коронавирус. Клипът бе заснет в ресторант в град Ухан, откъдето плъзна смъртоносния вирус. Менгюн получава дори смъртни заплахи. Тя твърди, че видеото е заснето с цел представяне на местните бит и култура още преди 4 години.
"Извинете ме, не трябваше да ям прилепи", публикува впоследствие китайката в социална мрежа Weibo.
Прилепите са истински деликатес във Виетнам. Там дори се прилага специален кървав ритуал. Преди плирепът да бъде сготвен, се прерязва гърлото му, а кръвта се събира в чаша. Виетнамците вярват, че прилеповата кръв засилва мъжката сила. Те обясняват, че месото на прилепа е сродно на говеждотото на вкус.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама