Кристо: Проектите ми са свобода!

Приятел
Автор: България Днес

Кристо: Проектите ми са свобода!

"Тези проекти са свободата. Съществуват не защото някой президент на република желае да ги има. Те са чиста демонстрация на съзидателност. Съществуват, за да преведат тази тотална свобода. Никой не може да купи тези проекти. Никой не може да продава билети за тях. Дори ние с Жан-Клод не ги притежаваме. Тези проекти са свободни! Точно затова те не остават - защото свободата е враг на притежанието, а притежанието е именно постоянното!"

Това е философията на най-известния авангардист в света Христо Явашев-Кристо. Роденият в България творец от години живее в Ню Йорк, но на практика работи във всички краища на света. Макар спътницата му в живота и в работата Жан-Клод вече да не е между живите, Кристо продължава да говори в множествено число за работа си, всъщност защото повечето неща са планирани от двамата.


Самият Кристо е определян от някои хора като чудак. Работохолик, който работи по 13 часа абсолютно всеки ден, а допреди десетина години - по 17 часа. Винаги движи по няколко проекта едновременно.


Всеки ден Христо Явашев става малко преди седем, пие кафе и започва да твори. Междувременно закусва - глава чесън с кисело мляко, за да има енергия. Винаги има чесън в куфара си, когато пътува. Обича още миризмата на лук и домати.


Кристо се самоопределя като решителен човек, който преследва целите си докрай - без никакви компромиси и отстъпки. "Не обичам половинчатите неща. Такъв бях като млад, такъв си и останах."


Никога не говори за политика, религия и изкуство, а само за себе си. Определя се като егоист. Не използва компютрите, а скайп.
"Не обичам да прекарвам и минута пред екрана. А най-много мразя да говоря по телефона. Не обичам да говоря много, а с голямо неудоволствие с хора, които не виждам", споделя той.


Кристо никога не ходи на почивка. Въпреки че отдавна е богат, не притежава луксозен автомобил с шофьор и не пътува с частен самолет. Студиото в Ню Йорк, където винаги е работил, не е ремонтирано повече от 40 години. Докато Жан-Клод е жива, с Кристо правят всичко заедно и за всичко водят спорове. Но никога не летят в един и същи самолет. Тя никога не рисувала, а той никога не говори със счетоводителя им.


Кристо не е религиозен и избягва политиката. Когато обаче Доналд Тръмп е избран за президент на САЩ, българинът в знак на протест обявява, че се отказва от проекта си "Над реката" в щата Колорадо. Проектът на твореца предвиждаше 68 километра от река Арканзас да бъдат покрити със сребрист балдахин.


"С драматично "Не" един голям артист изостри войната на света на културата срещу Доналд Тръмп", отбеляза тогава „Ню Йорк Таймс“.
„Идвам от комунистическа страна“, коментира от своя страна авангардистът. „Използвам свои пари, своя работа и свои планове, за да бъда напълно свободен. А сега федералното правителство е наш наемодател. Те притежават земята. Не мога да създам проект, който да облагодетелства този наемодател“, каза още Кристо.


Христо Явашев работи по "Над реката" над 20 години и е инвестирал в проекта 15 млн. долара. Така показва, че предпочита свободата пред материалните загуби.

Кой е той

Христо Владимиров Явашев е роден на 13 юни 1935 година в Габрово. Придоби световна слава със съпругата си Жан-Клод де Гийебон. Христо, станал известен като Кристо, произлиза от стар род от Северна България. Дядо му - акад. Анани Явашов, открива руините на древния римски град Абритус. Баща му е Владимир Явашев, инженер, роден в Варна. Майка му, Цвета Димитрова, е родом от Солун, дъщеря на македонски търговец. Леля му, Дора Явашева, е съпруга на екзекутирания от комунистическата власт български политик Иван Багрянов.


Негови братя са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев.


От 1953 г. учи в Художествената академия. През 1957 г. емигрира и през 1958 г. пристига в Париж, където среща бъдещата си съпруга Жан-Клод. Двамата се запознават покрай уникалното съвпадение, че са родени на един и същи ден. Започват да работят заедно и Жан-Клод казва: "Аз правя това, защото обичам Христо. Ако той беше зъболекар, щях да се занимавам със зъболекарство". Използват като художествен похват опаковането на предмети. За всеки свой проект Кристо и Жан-Клод се борят упорито. Всички са финансирани със собствени средства, но самите те не са обект на продажба. Приходи нямат и от продажба на плакати, на автографи, на сувенири, на книги или филми. Доходите им са единствено от скиците и подготвителните рисунки за неговите работи, които се продават на високи цени.


Жан-Клод умира от мозъчен кръвоизлив на 18 ноември 2009 година.

Имало едно време Жан-Клод

След като бяга от България през Прага и Виена, накрая Христо заминава за Париж. Започва да изкарва прехраната си, като рисува портрети на знаменитости. Един ден попада в дома на генерал Жак дьо Гийбон и графиня Пресилда дьо Гийбон, които имат три дъщери и един син. Членовете на аристократичната фамилия харесват много портретите си, нарисувани от младия българин, и решават да му помогнат. Разрешават му да работи в ателие, което е тяхно, но в онзи момент е празно. Когато Христо и една от дъщерите на генерала, Жан-Клод, установяват, че са родени в един и същи ден, макар и доста далеч един от друг - той в Габрово, а тя в Казабланка, между тях започват да прехвърчат искри. Когато обаче аристократичните родители на французойката разбират за случващото се между младежите, решават бързо да я омъжат за потомък на известен род. Жан-Клод бяга от годеника си и отива да живее в мизерната квартира на Христо. Родителите й побесняват от решението й и им отказват всякаква подкрепа. Дори момченцето, което се ражда, не трогва аристократите. Още повече че не носи типично френско име, а родителите го кръщават Кирил.
В онези времена Кристо и Жан-Клод се научават да живеят и с малко и дори когато лека-полека славата им на авангардисти започва да се разнася, продължават да не залагат на материални покупки, а влагат всичко в нови проекти. Няколко години по-късно младото семейство заминава за САЩ. Именно там успяват да постигнат световна слава, а и до днес Кристо работи в ателието си в Ню Йорк, в което започва след пристигането си през 1964 г.


През 1982 година Жан-Клод идва за първи път в България за погребението на свекърва си. Обикаля страната и по-късно разказва, че е останала с отлични впечатления.


В световния печат неведнъж се е писало, че Жан-Клод има невероятно силно влияние върху Кристо и че държи сметка за всяко негово изявление и за всички похарчени пари.


Така, докато на 19 ноември 2009 година агенция Асошиейтед прес съобщава, че Жан-Клод умира предишната вечер в болница в Ню Йорк. Причината за смъртта е в резултат на усложнения от мозъчен аневризъм. Кметът Майкъл Блумбърг веднага изказва съболезнования на Кристо от името на гражданите на Ню Йорк.


След 51 години съвместен живот и творчество Христо Явашев трудно преодолява загубата на жена си. След пауза обаче продължава да работи. През тази година се очаква да бъде реализирано едно от последните й желания, което пък е младежката мечта на Кристо. Този път ще бъде опакована Триумфалната арка в Париж.


През всичките години Жан-Клод и Явашев не забравят нито за момент желанието си, което се ражда още когато се запознават.


„Смъртта на жена ми и партньор в изкуството Жан-Клод със сигурност беше най-трудният момент в живота ми. Никога не съм мислил, че тя ще умре преди мен. Беше много болезнено, Жан-Клод за мен беше човекът, който не може да бъде заменен“, споделя художникът.


До ден днешен той често използва „ние“, говорейки за работата си, споменава и Жан-Клод, сякаш тя още е тук и го съветва.
„Въодушевен съм отново да работя в Париж, за да реализирам нашия проект.“ Той все още си представя за какво тя би го критикувала.
Преди смъртта си Жан-Клод казва, че артистите не се пенсионират, а умират. Когато тя си отива от този свят, Кристо написва в официалния си сайт върху снимката й "Имало едно време".

Лъска имиджа на "Новия папа"

Ватиканът наема Христо Явашев, за да подобри имиджа на духовния водач на римокатолическия свят. Това се случва в сериала по HBO "Новият папа" на режисьора Паоло Сорентино, който в момента е хит и предизвиква много противоречиви коментари.


В четвърти епизод на филма, продължение на "Младият папа", начело на Ватикана е издигнат суетният Джон Бранокс. В отсъствието на папа Пий XIII Светият престол е в дълбока криза, тъй като след смъртта на папа Франциск е поканил бежанците във Ватикана, блокирал банковите сметки на Църквата, за да дари цялото й състояние на бедните.


Избран е нов папа и проблемът е, че никой не е наясно кой всъщност е той. Мерилин Менсън, който е един от плеядата звезди в сериала, отива на посещение при него, защото новият глава на Ватикана го харесва и го кани. Оказва се, че музикантът не знае кой е. Затова екипът на папата започва да обсъжда стратегии как да го направи популярен. И първото предложение на секретаря на Светия отец, кардинал Спалета, е да поканят "прочутия художник Кристо". Идеята на Спалета е Христо Явашев да направи кръст за църквата „Свети Петър“. Отците обаче бързо се отказват от идеята, защото щяло да им излезе много скъпо.


В сериала Кристо не играе, но за сметка на това освен Мерилин Менсън се появяват Шарън Стоун, Джъд Лоу, Джон Малкович и други.
След излъчването на първия епизод през януари много католици окачествиха филма, като "скандален" и "богохулен". Началните кадри говорят достатъчно - в тях монахиня измива с гъба голото тяло на изпадналия в кома млад папа Пий XIII, комуто току-що са присадили сърце от мюсюлманин. След това тя приляга край него и мастурбира.

Имат 4 рекорда на „Гинес“

Кристо и Жан-Клод са едни от най-известните артисти, а проектите им са сред най-мащабните в целия свят. Затова не е изненада, че звездното семейство е записало четири рекорда на „Гинес".


През 2000 г. двамата авангардисти стават част от Книгата с най-големите чадъри в света, най-дългата тичаща ограда, най-тежката опаковка на Райхстага и най-голямата скулптура без скеле на газометъра в Оберхаузен.
"Пакетираната" светлина тежи над 5,3 т и е изработена от 20 350 кв. м прозрачен полиестер и 4500 метра полипропиленови въжета.


Big Air Package, издигната във вътрешността на построения през 20-те години на миналия век бивш контейнер за съхранение на газ, е висока 117 метра и е широка 67 метра. Всъщност това е най-големият надуваем обект на всички времена.


Творбите на Христо Явашев се виждат дори и от Космоса. Носител е на много различни награди. На бизнес модела на Кристо е посветено специално проучване на университета "Харвард".

Във Виена учи при професора, скъсал Хитлер

Христо Явашев е на 21 години, когато му се удава възможност да емигрира и да се спаси от тоталитарния режим в България. Шансът му се отваря по време на престой в Прага, където гостува на свои роднини.


"Именно там реших, че никога повече няма да се върна в тъпата България", признава Кристо в интервю за германското списание "Цайт" и добавя:
"Казах си: Прага е много по-близо до Запада и затова трябва да направя всичко възможно, за да остана тук. По онова време не бях единственият: стотици хиляди бягаха на запад след събитията в Унгария през 1956 година".


Така Кристо остава в Прага - само с временно разрешение за престой и почти без никакви пари. Издържа се, рисувайки портрети. Един ден случайно се запознава с група лекари и от дума на дума разбира, че също се готвят за бягство. Кристо се сближава с тях и всички заедно решават да подкупят един митничар, който успява да ги скрие в пломбиран вагон на товарен влак. През цялото време бегълците се страхуват, че митничарят може да ги издаде. Във вагона не смеят да отронят и дума, защото отвън чуват ясно разговорите на граничарите и лая на техните кучета. Чак когато преминават границата с Австрия, бегълците започват да тропат по вратите на вагона. Във Виена пристига със 100 щатски долара в джоба. Там той търси един приятел на баща си от студентските години, чийто адрес е пазен повече от 20 години.


"Знам какво е да си бежанец - самият аз съм бягал през поля и гори", казва Кристо и споделя, че майка му също е бежанка - бяга от Солун малко преди избухването на Първата световна война.


Кристо разказва, че във Виена дълго време не владее никакви други езици освен български и руски.


"Просто нямах време да изучавам чужди езици - трябваше да мия чинии и да работя по автомивки, за да се издържам", спомня си творецът.
С помощта приятеля на баща си Христо, който постепенно се превръща в Кристо, започва да учи в местната Академия за изящни изкуства. По стечение на обстоятелствата там му преподава професор, който скъсал Хитлер на водещия изпит по рисуване.


В края на интервюто за "Цайт" творецът разказва, че е живял в много страни по света, като цели 16 години е бил без гражданство:
"През всичките тези години бях безотечественик. Но не гражданството - идентичността прави човека. А моята идентичност е Кристо. Това е нещото, което никой не може да ми отнеме".


От заминаването си Явашев никога не е стъпвал в България. Въпреки че един от най-известните ни сънародници, не ще и да чуе да се върне в родината си.


Кристо произхожда от виден род, чиито корени тръгват от Разград. Дядо му акад. Анани Явашов е бил енциклопедична личност - археолог, ботаник, учител и общественик. От 1898 година е дописен член, а от 1900 година - действителен член на Българското книжовно дружество, преименувано по-късно в Българска академия на науките. През по-голямата част от живота си е работил като учител и училищен инспектор, но е избиран и за народен представител и секретар на Третото велико народно събрание. Изучава българската флора и публикува в Периодическо списание на Българското книжовно дружество изследването си "Принос за познаване на българската флора", което е първият български научен труд в тази област. Интересът към историята го мотивира да прави археологически разкопки на Хисарлъшката крепост край Разград. Оказва се, че там е имало древно римско селище. Събраните материали прибира, подрежда и съхранява в гимназията, с което поставя началото на музейното дело в града. Умира през 1934 година, година преди да се роди Кристо. Днес край руините на древния Абритус се издига негов паметник, а в Разград е обявен за почетен гражданин.


Майката на Христо е Цвета Димитрова. Тя е родом от Солун, дъщеря на македонски търговец. Още преди да се омъжи през 30-те години на ХХ век, тя е била секретар в Националната художествена академия. По-късно, когато започват бомбардировките над София, тъй като била силно привързана към изкуството, тя поканила много свои приятели художници, скулптори, писатели и артисти да живеят в дома им в Габрово.


По този повод в едно свое интервю Кристо казва:
"Такава беше средата, в която израснах, това бяха хората, близки до семейството ни. Когато станах на 6-7 годинки, около 1942 г., мама реши, че трябва да вземам частни уроци по рисуване, живопис, скулптура."
Бащата на Кристо, Владимир Явашев, е роден във Варна. Дипломирал се като инженер във Виена. Освен Христо той има още двама синове - известния актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев. До 1944 г. Владимир Явашев притежавал текстилна фабрика в Габрово, но след идването на комунистите тя е национализирана. Самият той е назначен като обикновен работник в бившето си предприятие заради липса на кадри.
Приживе Жан-Клод е в чудесни отношения с двамата братя на Кристо - Анани и Стефан, и с техните съпруги и деца. Синът на Анани, Владимир, става като част от семейството им, тъй като от 17-годишен живее в САЩ и става основен помощник в работата на двамата творци. Десетилетия наред тримата братя и техните съпруги се събират за всяка премиера на Кристо и за всяка Нова година. Обикновено партитата им са в емблематичния за нюйоркската бохема ресторант „При Елен“, показан във филма на Уди Алън „Манхатън“.


През 2015 г. се открива първата изложба на Кристо и Жан-Клод в България. Тя е подредена на три етажа в Софийската художествена галерия и носи името "Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963-2014". Дни наред племенникът на Кристо – Владимир, реди експозицията от 130 оригинални номерирани отпечатъци и тиражни обекти, както и фотографии на творби от Волфганг Волц. Колекцията е съставена лично от Кристо, за да представя творчеството на двамата художници.


„Той е изключително скромен човек и храни най-добри чувства към Националната художествена академия, където е учил в средата на 50-те години, и България“, казва тогава ректорът на академията проф. Божидар Йонов.

 

Артистът реализира 30 основни проекта

Керкенези отложиха проекта на Кристо за опаковане на Триумфалната арка в Париж. Той трябваше да бъде реализиран през следващия месец, но всичко бе отложено за периода от 19 септември до 4 октомври. Причината е, че през пролетта на Арката гнездят керкенези. Заради създалата се криза вследствие на коронавируса не е ясно дали проектът ще се вмести и в новите дати.


Самият Кристо се самоопределя като решителен човек, който преследва целите си докрай, и вероятно все пак и проектът за Триумфалната арка ще бъде направен.


"Не обичам половинчатите неща. Такъв бях като млад, такъв си и останах", казва той. Въпреки че реализира проект след проект, има и много такива, които не виждат бял свят.


Първата от близо 30-те най-важни инсталации на Кристо е реализирана през 1961 година. Това са подредени петролни варели и пакетажи в пристанището на Кьолн. Именно с него авангардистът се прочува в целия свят.


Следва "Желязната завеса - стена от петролни варели", която е изградена на парижката улица "Висконти". Тогава Кристо и Жан-Клод правят барикада и запушват малката уличка в артистичната част на града. Изкуството им предизвиква проблеми в движението, докато полицията не го маха. „Желязната завеса“ е протест срещу Берлинската стена и разделението на Европа.

Артистите са се опитали да получат разрешение от местните власти, но тъй като са ударили на камък, са решили да действат на своя глава. Следва серията "Фасади на магазини", създадена във Франция и продължена, след като двамата с Жан-Клод се местят да живеят в Ню Йорк.


През 1968 година е осъществен проектът „Опакован фонтан и средновековна кула" в италианския град Сполето. Първоначално идеята е била да бъдат опаковани операта и театърът в града, но поради неразбирателство с администрацията не е позволено. Интересен е фактът, че Кристо дори не успява да види завършения проект, тъй като той става реалност, когато се намира в Швейцария по работата си върху друг такъв. Става въпрос за "Опакованата галерия" в Берн. Двата проекта са завършени почти едновременно и оставя представянето в Италия на Жан-Клод.


Следващата година се реализира проект на другия край на света - в Австралия. Това е "Опакованият бряг" в Литъл бей край Сидни. Заливът е разположен на около 14 км от центъра на Сидни.

Опакованата част е с дължина близо 2400 метра. Общо повече от 17 000 часа, в рамките на 4 седмици, са необходими на 15 професионални катерачи и 110 работници, за да се завърши проектът. Брегът стои опакован 10 седмици, след което се възвръща нормалният му вид, а всички материали, служили за опаковането му, са рециклирани и разпродадени. Творците работят неуморно във всички точки на планетата - в същото време опаковат в Германия и в САЩ - ред е на Немско-американския институт в Хайделберг и на Музея за съвременно изкуство в Чикаго.
През 1970-а Кристо отправя поглед към Милано. Опаковани са паметниците на Леонардо да Винчи и на Виктор Емануил II. Следва Германия и "Проект топ SCHAU в Моншау". Идва ред и на реализацията на една идея, която продължава над две години. "Завеса в Долината в Колорадо“.

На 10 август 1972 година, в 11 часа сутринта, група от 35 работници и 64 доброволци, всички те от училища по изкуството, завършват цялата инсталация. Проектът отнема 28 месеца да бъде изпълнен. Нужни са найлонови оранжеви завеси с размер около 30 метра дължина и 110 метра височина за обвиването на долината. На ред идва "Брегова линия" в Роуд Айлънд. Макар и по-различен, проектът донякъде преповтаря направеното край Сидни.


През 1973-1974 са осъществени "Опакованите римски градски стени" (Porta Pinciana) в Рим. За период от 40 дни 250-метрова част от стената била опакована в полипропилен и въжета, покривайки горната и страничните й части. Всичко отново е изцяло финансирано от Кристо и Жан-Клод, а след разопаковането на конструкцията материалите са разпродадени и парите използвани за следващия им проект.


През 1976 година става готово нещо, работата по което започва 4 години по-рано и това е може би един от най-мащабните проекти на Кристо и Жан-Клод. "Бягащата ограда" в Калифорния е изградена изцяло от стоманени стълбове и кабели с дължина около 50 км. Конструкцията достига Тихия океан при залива Бодега и там докосва дъното.

За тази инсталация се твърди, че се е виждала от Космоса. Всички материали за изработката на оградата след нейния демонтаж са подарени на фермерите, през чиито земи е преминавала "Бягащата ограда".
На ред са "Обградените острови в залив Бискейн във Флорида. На 7 май 1983 година екип от 400 души завършва инсталацията, която включва 11 острова, всички те обградени от розова полипропиленова материя.

Яркият цвят е в хармония с островната растителност. Проектът отнема общо 3 години заради необходимостта от редица разрешителни - от губернатора на щата Флорида и щатското правителство, от Комисията на област Дейд, от Градската управа на Маями и много други.
През 1991 година са реализирани "Чадърите".

При това от двете страни на Тихия океан в Япония и САЩ. Тогава 1880 работници едновременно се заемат с отварянето на общо 3100 чадъра в Ибараки и Калифорния. Това японско-американско произведение отразява приликите и разликите в начина на живот на двете държави. С детайлите на „Чадърите“ се заемат 11 различни компании в Япония, САЩ, Германия и Канада и са сглобени накрая в Америка. За този проект Кристо и Жан-Клод харчат около 26 млн. долара.


Райхстагът в Берлин е опакован през 1995 година. Христо Явашев определя това произведение като „реализирана мечта“ и едно от най-важните в живота му. Идеята му става реалност след цели 24 години преговори с немските власти, като се ражда съвсем случайно след изпращане на картичка от негов приятел с изобразен Райхстагът отпред. Основната мотивация на Кристо да опакова голямата сграда е, че той е бил бежанец години наред, след като напуска България. Тогава се поражда огромното желание да направи проект, повлиян от отношенията по време на Студената война между Изтока и Запада. Години наред идеята не се приема добре от тогавашните политически лидери. Накрая се стига до гласуване в парламента. След дълги дебати проектът е одобрен. Веднага след това започва и реализацията му - използват се 100 000 квадратни метра огнеупорна полипропиленова материя, която е подсигурена с алуминиево покритие и 15 000 м въжета. Райхстагът остава опакован 14 дни въпреки настояването на властите да остане още седмица.
Десет години по-късно е реализиран проектът "Портите на Сентръл парк" в Ню Йорк.


„Не мога да гарантирам, че Вратите ще се харесат на всички, но гарантирам, че цял свят ще говори за тях.“ С тези думи тогавашният кмет на Ню Йорк открива произведението на Кристо и Жан-Клод. За направата на така наречения Оранжев дракон са използвани 90 000 кв. м оранжеви винилови платна, опънати на 7500 арки, всяка от която висока 5 метра. „Вратите“ са издигнати по цялата дължина на 37 км криволичещи алеи. Големият проект струва 21 милиона долара.


През 2016 година е осъществен първият проект на Кристо след смъртта на жена му - "Плаващите кейове в езерото Изео".

Всъщност той е замислен от Явашев и Жан-Клод още през 1970 година. Инсталацията представлява плаваща пътека с дължина 3 км и ширина 16 м, свързваща брега при Сулцано с островите Монте Изола и Сан Паоло. Пътеката е изградена от около 220 000 полиетиленови кубове с висока плътност, които са сглобени като мозайка. Те са покрити със 100 000 кв. м жълто-оранжев плат. За 16-те дни „Плаващите кейове“ са посетени от над 1 200 000 души, или средно по над 72 000 човека всеки ден.

Моника Валериева припича силиконите

Моника Валериева припича силиконите

Моника Валериева не се притеснява от приказките, че слънцето последните години станало много силно и вреди на кожата. Да живее печенето по монокини! Скандалната моделка показа, че край морето и басейна носи само гащи. Огромните й гърди са голи и бидейки изпъкнали ненормално напред, събират слънчевите лъчи преди всички други части на тялото й

Андреа по-скъпа от Лили

Андреа по-скъпа от Лили

По-скъпа от Лили Иванова се оказа фолкпевицата Андреа! Става въпрос за тениските с нейния лик, които чалгарката продава в Интернет. Това е мода, с която доста родни певици печелят по някой допълнителен лев, дори и примата на родната естрада. Тениските на Андреа са двойно по-скъпи от тези с лика на Лили, което възмути много от феновете на звездата

Камелия трупа мъдрост по хавлия

Камелия трупа мъдрост по хавлия

Никой не го очакваше, но ето, че е факт - Камелия се съблече (дотук добре, нищо скандално) и... взе книга. И то не каква да е, а един сборник за мъдрости, събрал над 100 притчи от древността до днес - какво е човекът, кой е правилният път, има ли надежда - това са само част от въпросите, които Камелия разглежда

Ева коси лавандула

Ева коси лавандула

Слънчевата коментаторка Ева Веселинова не стои само в студиото на "На кафе". Русата красавица позира сияеща в полета с ароматна лавандула, похвали се самата блондинка в социалните мрежи. Ева дори грабна сърп, за да обере ароматните

Най-четени

Маджо и Васил Божков скъсаха

Маджо и Васил Божков скъсаха

Ликвидация на съвместния си бизнес с Младен Михалев-Маджо е стартирал Васил Божков, показа проверка на "България Днес". Укриващият се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения и някогашният бос от СИК са на път да сложат край на продължилото близо три десетилетия ползотворно сътрудничество. След постигнат консенсус те са задвижили процедурата по ликвидация

Мацката на Дибала по бельо

Мацката на Дибала по бельо

Нападателят на "Ювентус" Пауло Дибала се завърна в топформа на терена след прекарания коронавирус. Аржентинецът се отчете с гол за победата над "Болоня" с 2:0. В Италия откриха причината за силните му изяви - секси допинг у дома. Приятелката му Ориана Сабатини буквално подпали мрежата с последната гореща снимка, която качи

Роксана с таен син абитуриент

Роксана с таен син абитуриент

Не раждайте, когато сте деца, зове откритието на Ивана  34-годишната фолкпевица показа 18-годишен син  Таен 18-годишен син има фолкпевицата Роксана! 34-годишната фолкпевица най-накрая реши да покаже големия си син, който преди дни имаше абитуриентски бал. Роксана забременява на 15 години и няколко месеца по-късно ражда Даниел

Лучано сам мъкне торбите

Лучано сам мъкне торбите

Повелителят на тортите и спорта от близкото минало Васил Иванов-Лучано вече не разчита на шофьори и помощници. Ексминистърът сам пазарува и мъкне торбите с покупки, видяха топпапараците на "България Днес". Бившият царски управник отдавна се е разделил с политиката и властта, но не къса с изисканото облекло

Гери-Никол в тройка

Гери-Никол в тройка

Приятелска тройка са заформили певицата Гери-Никол, плеймейтката Жанета Осипова и фризьорът на звездите Ивайло Колев. Тримата са неразделни през последните дни и по всичко личи, че Жанета ще е звезда в някой нов проект на варненската певица. Гери и Мис Плеймейт се сближиха преди няколко месеца и сега демонстрират силна дружба

Къпят плеймейтка с шампанско (ВИДЕО)

Къпят плеймейтка с шампанско (ВИДЕО)

Блянът на всеки мъж изпълни Мис Плеймейт 2019 Михаела Тодорова. На парти в бар край плажа в Слънчев бряг Мишето позволи на секси мачо да я изкъпе с шампанско. Бутилката пенливо вино се изля върху пищните форми на блондинката, докато тя танцува разгорещена под слънчевите лъчи. На партито присъстват десетки звезди от родния хайлайф

Само 10 г. затвор струва животът на една жена

Само 10 г. затвор струва животът на една жена

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

На 42 Никол младее

На 42 Никол младее

Никол Шерцингер чукна 42 г., но младее и отново се усмихва щастливо. И как да не младее, като и поредното й гадже е "агнешко" - само на 35. Става въпрос за бившата звезда по ръгби Том Еванс. Двамата са заедно от почти година и изглеждат все така влюбени, отбелязват клюкарите в Англия. Предишната любов на певицата бе Григор Димитров

Деси Цонева копие на старата Преслава

Деси Цонева копие на старата Преслава

Внимание, текст с повишена трудност! Четете съсредоточено и не изпускайте нишката! Деси Цонева е копие на Преслава, но на "старата" Преслава, на версията й отпреди пластичните операции. Защото Преслава, която вчера имаше рожден ден, изобщо не прилича на себе си, а на Галена. И днес фолкпевицата има рожден ден. Но нека се върнем на Деси Цонева

Шакира секси на плажа

Шакира секси на плажа

Да, годините са просто число, когато става дума за зашеметяващата Шакира! Любимата на футболиста Жерар Пике е засечена от папараци на плажа в Барселона, където си прекарва страхотно заедно със синовете си Саша и Милан. Шакира (43) щедро показва красивото си тяло и очевидно се намира в перфектна форма

Най-коментирани

Моника Валериева припича силиконите

Моника Валериева припича силиконите

Моника Валериева не се притеснява от приказките, че слънцето последните години станало много силно и вреди на кожата. Да живее печенето по монокини! Скандалната моделка показа, че край морето и басейна носи само гащи. Огромните й гърди са голи и бидейки изпъкнали ненормално напред, събират слънчевите лъчи преди всички други части на тялото й

Сане подписа с "Байерн"

Сане подписа с "Байерн"

Още една голяма сделка в ерата "коронавирус" вече е факт. Трансферът на Лерой Сане (24) от "Манчестър Сити" в "Байерн" (Мюнхен) официално е потвърден от двата клуба. Договорът на играча е за пет години. Баварците ще платят за него първоначално 49 млн. евро, като сумата може да нарасне до 60 млн. със заложените бонуси

Андреа по-скъпа от Лили

Андреа по-скъпа от Лили

По-скъпа от Лили Иванова се оказа фолкпевицата Андреа! Става въпрос за тениските с нейния лик, които чалгарката продава в Интернет. Това е мода, с която доста родни певици печелят по някой допълнителен лев, дори и примата на родната естрада. Тениските на Андреа са двойно по-скъпи от тези с лика на Лили, което възмути много от феновете на звездата

Венци Стефанов:
"Гошо Тодоров е стара лисица"

Венци Стефанов: "Гошо Тодоров е стара лисица"

Треньорът на "Левски" Георги Тодоров е стара лисица и знае какво приказва и прави. Похвалните думи "синият" наставник получи от президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов в навечерието на най-старото столично дерби. По-рано Тодоров отново застана зад мнението си, че е нужно на "Герена" да се залага на собствени юноши и български играчи

Една шепа любов: Биляниш с уникални снимки

Една шепа любов: Биляниш с уникални снимки

Биляна Лазарова, или както е известна с артистичния си псевдоним Биляниш, показа уникални снимки на бебето! 19-годишната мацка, която роди преди броени дни, направи разтапящи сърцето кадри на мъничето. В шепа се събира цялото щастие на света за младите родители, на които пожелаваме да успяват да се наспиват

Легендарният борец Сашо Томов:

Короната бяга от мен, не се плаша от коронавируса

Легендарният борец Сашо Томов: Короната бяга от мен, не се плаша от коронавируса

"Короната бяга от мен", отсече легендарният български борец Александър Томов. 5-кратният европейски и световен шампион е здрав като бик и дава пример срещу психозата около зловещата пандемия. Всеки ден исполинът наглежда тренировките в своя клуб "Левски" на стадион "Георги Аспарухов". Томов следи как младите таланти въртят обиколки в близкия парк

Банда Банда не носи на майтап

Банда Банда не носи на майтап

"От всичко най не обичам да ме наричат с тъпи, неоригинални производни на "Банда Банда" и "инфлуенсър", сподели си мъката Андреа Банда Банда, една от усмихнатите водещи при Гала. Понеже "инфлуенсър" е твърде модерна дума и нямаме представа какво значи, предлагаме на вашето внимание няколко рими на "Банда Банда", дано не се окажат тъпи: 1

Камелия трупа мъдрост по хавлия

Камелия трупа мъдрост по хавлия

Никой не го очакваше, но ето, че е факт - Камелия се съблече (дотук добре, нищо скандално) и... взе книга. И то не каква да е, а един сборник за мъдрости, събрал над 100 притчи от древността до днес - какво е човекът, кой е правилният път, има ли надежда - това са само част от въпросите, които Камелия разглежда

Стамен Белчев скача на Камата

Стамен Белчев скача на Камата

Завърналият се начело на ЦСКА-София треньор Стамен Белчев скочи срещу мнението на Христо Стоичков и защити ръководство и футболисти от нападките. Камата изригна чак от Маями, където живее, че футболисти, треньори и ръководство са "бедствие", след като отборът, в който той има акции, не успя да спечели Купата на България и загуби от "Локомотив"

Силиконка теши уволнен треньор

Силиконка теши уволнен треньор

Има кой да теши уволнения по скандален начин от "Дунав" старши треньор Людмил Киров. 44-годишният специалист бе изгонен от отбора, след като проговори за сериозните финансови неуредици в клуба. Бившият полузащитник заяви, че се чувства облекчен след свобождаването. Той все пак няма да страда особено

49-годишен спешен медик от София почина от COVID-19

49-годишен спешен медик от София почина от COVID-19

49-годишен опитен спешен медик от Центъра за спешна медицинска помощ в София е починал от коронавирус, съобщи Националната асоциация СМП. Д-р Юлиян Стамов се е заразил при сърдечен масаж и изкуствено дишане на заразен пациент в тежко състояние. От публикацията на асоциацията на спешните медици се разбира

Българи разкриват тайни на Ким Ир Сен (видео и снимки)

Българи разкриват тайни на Ким Ир Сен (видео и снимки)

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова и Кристина Гоцева от дует "Перфект": У нас има музикална мафия

Надя Валентинова и Кристина Гоцева от дует "Перфект": У нас има музикална мафия

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

161 новозаразени с коронавирус у нас

161 новозаразени с коронавирус у нас

161 са новодиагностицираните с новия коронавирус лица за изминалите 24 часа. Направените PCR тестове за последното денонощие са 3 155. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 5; Бургас - 8; Варна - 15; Велико Търново - 15; Кърджали - 2;

13 км стигна опашката на ГКПП "Кулата" (Видео, снимки)

13 км стигна опашката на ГКПП "Кулата" (Видео, снимки)

Около 13 км е опашката за ГКПП "Кулата", съобщи наш читател. В момента той се намира до Марикостиново, което е на 8 км от пункта и колоната не мърда. "Опашката се натрупа малко преди обяд, още преди село Марикостиново. В продължение на половин час колите въобще не се движеха, все едно границата е затворена

Терзийски лови такси с айран

Терзийски лови такси с айран

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 г. затвор струва животът на една жена

Само 10 г. затвор струва животът на една жена

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Проф. Кантарджиев: Трябва да живеем с инфекцията, да спазваме една мяра

Проф. Кантарджиев: Трябва да живеем с инфекцията, да спазваме една мяра

Следващата седмица ще е ясно кои мутации на вируса са налични у нас Трябва да живеем с мисълта за тази инфекция - просто трябва да спазваме една мяра. Това заяви зам.-началникът на Националния оперативен щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ

Баровеца стана учител на годината

Баровеца стана учител на годината

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко

165 нови заразени с коронавирус у нас

165 нови заразени с коронавирус у нас

165 са новодиагностицираните с новия коронавирус лица за изминалите 24 часа. Направените PCR тестове за последното денонощие са 2896. Това показват данните в Националната информационна система, съобщават от Министерството на здравеопазването. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 11; Бургас - 7; Варна