Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8331382 www.bgdnes.bg

Снежният снайперист

Планинският водач Марсел опъва последната рейка на своята палатка. Двуместният навес ще бъде тесен в есенната нощ сред Пирeнеите. Освен слабичкия брадясал мъж вътре се наместват двете момчета Мартен и Симон. Те продължават да играят около огъня и да мечтаят за падането на първия сняг.
25 години по-късно по-малкият от братята сваля своята пушка за последно. Току-що е финиширал в преследването на 12,5 км във финландския център Контиолахти. Отново на първо място. С тежестта на пушката пада и огромната отговорност от плещите на французина. Вечният фаворит за златото вече спокойно може да живее в образа на легенда, без да се налага да пътува непрекъснато из всички зимни курорти на планетата.
Емблематичната фигура не успя да спечели осма поредна Световна купа. Остана само на две точки от най-големия конкурент Йоханес Тингес Бьо (Нор). Шансовете на французина да атакува трофея станаха на пух и прах заради коронавируса. Епидемията отмени последния старт за сезона в Осло, но Фуркад показа, че е голям джентълмен.
"Радостен съм да си тръгна по този начин и ако има някакви сълзи, те са от щастие", каза големият шампион.
Мнозина фенове и специалисти определят Фуркад за най-великия биатлонист в историята. Той има 83 победи в стартове от Световната купа, която завоюва в рекордните седем поредни сезона. Пред него е само Оле Ейнар Бьорндален (Нор) с 95 първи места.
В своята визитка Фуркад има 5 олимпийски титли и 13 златни медала от световни първенства. Неговият невероятен стил се превърна в пример за много биатлонисти. Основата на неговите успехи е базирана на точната стрелба. Вторият фактор е скоростта на стрелбището. Чак на трета позиция поставя бързината по пистата.
Както много други биатлонисти, 185-сантиметровият французин започва със ски бягане. Качва се за пръв път на ските, когато е на шест, а от 13-годишен преминава към своя любим спорт.
Едва във втория пълен сезон като професионалист Фуркад загатва за своя потенциал. Печели малката световна купа в дисциплината преследване. Още през следващия сезон вече е в Топ 3 на генералното класиране.
Доминацията започва през 2011 година, когато се настанява на върха и не допуска никой да го измести в следващите седем години.
"Реализирах мечтите. Преживях най-великите емоции - признава Фуркад. - Борих се и печелех, страдах и падах, но след това се изправях отново. Посветих по-голямата част от моя живот на биатлона, а той ми се отплати с много повече."

Катя Дафовска: Ще се отдаде на децата

Олимпийската шампионка по биатлон Екатерина Дафовска признава Фуркад за феномен в биатлона.
"Класен състезател. Специфичното за него е, че може да се адаптира в различни условия. Особено за стрелбата. Много е съобразителен спрямо вятъра. Това го различаваше от всички останали - сподели пред "България Днес" Екатерина Дафовска. - Прецени, че е взел всичко, което може. Вероятно сега ще обърне внимание на семейството и децата."
Фуркад има две дъщери от своята приятелка Елен. Семейството живее в Ягон (Фр) в близост до границата с Испания. 

Реклама

Битка с допинга

Мартен Фуркад никога не е криел своята неприязън към допинга. Той беше един от първите спортисти, които открито се обявиха срещу измамниците. Звездата дори обяви, че ще спре да се състезава, ако от Световната купа не бъдат извадени руснаците след разкритията за огромните нарушения на антидопинговата лаборатория в Москва.
Дълго време Фуркад отказваше да се здрависва със сънародниците на Владимир Путин. Той дори се сблъска с Александър Логинов, който беше изтърпял 2-годишно наказание за употеба на допинг, по време на състезание. Войната на французина беше безмилостна.
"Често бях самотен в битката - призна пред журналисти Фуркад. - Дълго време мислех, че Ланс Армстронг е чист. Когато разбрах, че е злоупотребявал, се чувствах предаден. Тестваха ме по 30 пъти в годината, но никой не ми вярваше. Затова започнах да говоря шумно за битката срещу допинга."
Заради своята позиция Фуркад е получавал многократно заплахи за смърт.  

Подарява медали на малчугани

Медалите на Мартен Фуркад са стотици. Това е една от причините французинът често да раздава своите отличия на фенове и деца.
"Обожавам да давам медалите на хлапета - разказва Фуркад. - Обикновено правя точно това с тях. Състезанията от Световната купа са споделени емоции с феновете. Затова и те трябва да получат нещо за спомен. Никога няма да се разделя с олимпийските медали."
За разлика от футболисти, баскетболисти и най-добрите бойци на планетата доходите на Фуркад не са чак толкова големи. В най-добрите му години изкарваше малко над милион евро годишно от наградни фондове и спонсорски договори. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама