Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8343464 www.bgdnes.bg

Генсекът на БОК Белчо Горанов: До месец ще е ясна съдбата на олимпиадата

Генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов има тежката задача да координира с най-добрите родни спортисти участието им на Игрите в Токио. Специално за читателите на "България Днес" той сподели какво се случва и какви са потенциалните сценарии за провеждането на олимпиадата.

-Г-н Горанов, каква е актуалната ситуация за провеждане на най-големия спортен форум?

Реклама

-Едва ли някой може да каже дали олимпиадата ще се проведе. Неизвестните са много. Японските организатори, МОК и спортистите имат огромно желание Игрите да се проведат дори с отлагане и различни дати от оригиналните. Това е истината. Всичко зависи как ще се развият нещата в близкия месец. Много е важно дали през юни ще се проведат оставащите квалификации. Ако те не се състоят, ще се върви към различен сценарий.
-Какъв е сценарият при отлагане на Игрите. Кога може да се проведат?
-По мое мнение вариантът е втората половина на септември или началото на октомври. Това е при положение, че пикът на коронавируса в Европа е април или май, а през юни да се оживят нещата и да се провеждат състезания. Всички са притеснени, колкото и безобиден да изглеждаше в началото проблемът.
-В БОК този период от олимпийския цикъл е най-напрегнат заради логистичната работа. Има ли опасност да пропаднат резервации за олимпиадата и да бъдат регистрирани финансови загуби?
-Бяхме направили организация. Следяхме ден за ден кой печели квоти. За голямо съжаление всичко ще се пренареди. Здравето е най-важното. Всичко останало може да се направи. Резервациите за полети и настаняване бяха направени. Имаме уверението на държавата, че ще ни подкрепят. Досега никога не сме имали проблеми с финансовото обезпечаване на олимпийците. Важното е да се случат Игрите.
-Доволни ли сте от досегашния брой на спечелените квоти?
-Около 15-16 са сигурните. Доста от българските спортисти бяха на практика с квота, но се изчакваше окончателно да излязат ранглистите. Според мен реалната бройка е над 20. Ако нещата вървят по план, ще имаме над 50 участници в Токио.
- Кога ще бъде следващата конференция на МОК с националните олимпийски комитети, за да стане ясно дали ще има Игри?
- Казаха, че в рамките на четири седмици ще вземат решение. Надявам се, че ситуацията се следи внимателно. Наясно сме как работят в тясна връзка със Световната здравна организация след всичко, което се случи. Никой няма да си позволи, дори и в най-малка степен, да рискува здравето и живота на спортисти и милионите зрители, които идват за подобен форум.


В Япония отиват към отлагане

Японският премиер Шиндзо Абе призова за отлагане на олимпийските игри в Токио предвид тежката обстановка с коронавируса. В момента организаторите чертаят различни сценарии с други възможни дати за провеждане на форума
ДАко се окаже трудно, може и да нямаме друга възможност освен отлаганеУ, каза Шиндзо Абе пред японския парламент.
Оригиналната дата за начало на олимпиадата е 24 юли. В неделя Международния олимпийски комитет също даде индикации, че започва да обмисля преместване на Игрите.


Президентът на Международната асоциация на атлетическите федерации Себастиан Коул призова за отлагане на олимпиадата. Той написа писмо до Томас Бах, в което настоява за разумно решение.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама