Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8349938 www.bgdnes.bg

Баскетболистът Александър Везенков: В Китай ще подновяват първенството

Прибрах се в България и си седя у дома

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков се прибра преди няколко дни от Атина. Крилото на „Олимпиакос“ е в Ботевград със своето семейство. Специално за читателите на „България Днес“ 24-годишинят национал разказа как преминава денят му по време на пандемията.


- Александър, каква е обстановката в Атина и поддържате ли по някакъв начин форма в домашна обстановка?
- В началото на миналата седмица успях да се прибера в Ботевград. В Атина от неделя спряха цялото движение. Можеш да излизаш само за много нужни неща. Опитват се да се пазят, защото заразените са над 600. Става все по-сложно. Ние спряхме тренировки и мачове. Не знам кога ще приключи всичко това. Надявам се да е скоро, защото обстановката не е добра. Имаме индивидуални програми за домашна подготовка. Всеки ги изпълнява, а аз си правя упражненията вкъщи.
- Кога спряхте тренировките и получихте ли специални инструкции за мерките, които да вземате?
- Няма какво да се лъжем, трябва да си седим у дома. Виждате какво се случва из целия свят. Да мислим позитивни и да предпазваме себе си и хората около нас. Спряхме преди около две седмици. Сега изчакваме.
- Това ли е най-дългият период във вашия живот, в който не сте хващали баскетболна топка?
- Само веднъж ми се е случвало за толкова продължително време, когато се оперирах през лятото. За всички е нещо ново. Други професии страдат. Бизнесът също е свикнал всеки ден да работи. Доста е сложно, но това са мерките. Залите са затворени. В момента няма как да говорим за баскетбол. Дано всички са здрави и да се опитаме да лимитираме болните.
- От Евролигата обявиха, ще направят всичко възможно да се доиграе сезонът в пълния формат. Смятате ли, че това е реално?
- Засега не можем да кажем нищо категорично. Не е ясно каква ще е обстановката през април, май и началото на юни. В Китай след 3 месеца всичко е доста по-добре. Дори от местната лига обмислят да възобновят мачовете в средата на април. Засега не е ясно какво ще се случи в Европа. Доста държави страдат.
- „Олимпиакос“ е на границата на плеойфите в Евролигата. Изоставате само с една победа. Ще успеете ли да се преборите, за да играете в следващата фаза?
- Когато отборите се завърнат в игра, всичко ще е много по-различно след толкова дълга пауза. Някои тимове играеха по-добре, други по-слабо. Нека да изчакаме.
- Не успяхте да се включите в националния отбор за европейските квалификации. Гледахте ли драматичната победа над Латвия след две продължения и сърбяха ли ви ръцете, гледайки невероятните обрати?
- Мачът беше много хубав за гледане с продълженията и емоциите. Страхотно е, когато биеш. Имах мачове с клубния отбор и нямаше как да играя. Винаги искам да помогна, но решението не беше в моите ръце. Гледах срещата. Много се радвам, че тимът спечели.
- Колко тежки бяха преговорите за вашето пускане в националния отбор и какви са шансовете да играете в следващите квалификации?
- Виждате как играчите от Евролигата не участват в квалификациите. Имаме мачове на същия ден или ден по-рано. Много е трудно с този график. ФИБА и Евролигата не са синхронизирали програмата. Докато не се договорят, много трудно аз и останалите, които имаме клубни ангажименти, ще участваме в квалификациите.
- Не си идвате често в България. Как прекарвате в момента свободното време?
- Имам повече възможност да обърна внимание на себе си и на близките. Не се виждаме много и с тях. Седим максимално у дома. Това не е толкова лошо, защото можем да намерим доста неща, които да правим. Дано по-скоро се оправи обстановката.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама