Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8352320 www.bgdnes.bg

Авиокомпаниите пред колапс заради коронавируса

Пандемията от коронавирус може да се окаже апокалипсис за гражданската авиация, ако правителствата не ѝ помогнат финансово, и то спешно. За оцеляването на авиокомпаниите ще са необходими близо 200 милиарда долара, изчислява Международната асоциация за въздушен транспорт, предаде БНТ.

Александър дьо Жюниак, генерален директор на асоциацията на близо 280 авиокомпании от цял свят, призова правителствата да не бавят спасителните мерки за авиопревозвачите. Според него, ако ограниченията за пътуванията заради пандемията продължат още 3 месеца, авиокомпаниите ще натрупат загуби за общо 252 милиарда долара.

Реклама

Въздушните превозвачи по цял свят се борят за оцеляване. Приходите им в сравнение с миналата година са вече 44 процента по-ниски. Необходими са им средства, защото плащанията към доставчици не се отлагат заради пандемията.

"Ситуацията е безпрецедентна. Никога не сме виждали такова нещо. Не знаем колко ще продължи, кога ще свърши. Никоя авиокомпания в света не може да бъде спокойна пред мащаба на тази криза. Това събитие е изключително", коментира Роберто Алво, изпълнителен директор на "ЛАТАМ еърлайнс".

Близо 2 милиона и 700 хиляди работни места в сектора са пред закриване. Това включва и персонала на летищата. Второто по големина в Белгия - "Шарлероа", спира работа от полунощ поне до 5 април заради липса на полети.

Със 75 процента по-малко са пътническите полети в момента в сравнение с миналата година. Производителите на самолети и двигатели са следващите по веригата засегнати от кризата - заради спиране на търсенето от авиокомпаниите. В Съединените щати "Боинг" обяви, че временно спира произвоството на широкофюзелажния модел самолети 777 за полети на далечни разстояния.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама