Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8354204 www.bgdnes.bg

Нов арест за бившия на Радост Драганова

Беше пуснат срещу 20 бона наскоро

Явор Златанов погнат за длъжностни присвоявания от баща си

За втори път с белезници е заключен бившият мъж на тв водещата Радост Драганова - Явор Златанов, научи "България Днес". След като прекарва няколко месеца зад решетките, той е пуснат срещу 20 бона гаранция, но наскоро отново става клиент на спецправосъдието. Разследващите го обвиняват като част от престъпна банда за длъжностни престъпления. Апелативният спецсъд го освобождава вчера под домашен арест.
Според запознати става дума за опитите на Явор да присвои бизнеса на баща си Илия Златанов. Семейните войни се водят в последните години заради печелившия завод за производство на асансьори. Именно по сигнала на бащата започва и първото мащабно разследване срещу организирана банда за изнудване и пране на пари. През юли м.г. са заключени Явор Златанов, сестра му Пролетина, зет му Махмуд, както и бившата съпруга на Илия Златанов - Юлия.
Претарашени са жилищата им, офиси и банкови трезори. Ченгетата се натъкват на изумителната находка от 35 кг златни монети за над 4 млн. лв. и 565 хил. евро в брой. Иззети са 6 луксозни автомобила, сред които спортен мерцедес AMG, за които се смята, че са придобити от престъпна дейност.
Според разследващите бандата на Явор Златанов и роднините му е опитала да присвои целия бизнес на баща му Илия със заплахи, прехвърляне на имоти и пари с фалшиви документи. Нищят се и твърдения, че Явор е отмъкнал от баща си крупна сума и я депозирал в чужда банка. Златанов-старши признава, че му е прекипяло, когато синът му се появил в завода и се самопровъзгласил за директор.
Подпуканите роднини се жалват, че делото срещу тях е поръчково. Те се изумяват, че спецобвинителите са се задействали по един получен имейл от Илия Златанов, и ден по-късно пристъпват към арести. Според тях разследващите е трябвало първо да проведат разпити и да съберат доказателства.
Срещу солени гаранции роднините са освободени, като само Явор остава да търка нара. Пускат го през ноември срещу 20 бона. Четири месеца по-късно Златанов-младши отново попада в килията. Разследващите попадат на следа, докато анализират финансовите потоци, оборотите и печалбите на търговските дружества. Така отделят материали в ново дело. Още в първите си сигнали Илия Златанов се жалва, че синът му е отклонил средства за над 1 милион лева от фирмата „Изамет“ към свои лични сметки. За да заковат Явор Златанов пред Темида, от спецпрокуратурата цитират ревизионни актове на проверяваните дружества.


Фирмата за асансьори е основана през 1989 г., произвежда и продава асансьори в България и чужбина. Има заводи в Дупница и София, а сред клиентите й са големи строителни фирми, офис сгради и молове. Илия Златанов решава да прехвърли 40% от бизнеса на сина си, но през 2017 г. между тях назрява конфликт. Бащата се оплаква, че е принуждаван да дава пари и имущество. Той се превръща в основния свидетел по делото срещу сина си. Като други козове прокуратурата разчита и на уволнени работници от завода, които пропяват.
Имената на Явор и Илия Златанови нашумяват през 2018 г., когато става ясно, че заради конфликта им не работят асансьорите в два подлеза на „Цариградско шосе“ в София. Наследникът е спряган за сподвижник на известен висаджия през мутренските времена. За представители от кримиконтингента не е тайна, че през 90-те години Явор е пръв приятел и се мъкне с Митко Малкия, разстрелян с трима от гардовете си при "попското" убийство в Студентски град. Хора от обкръжението им разказват, че бригадата на Митко Малкия е била от най-жестоките по софийските улици, а плячката от грабежите е отчитана на боса Жоро Илиев.
Покрай водещата на някогашното предаване "Огледала", а сега на "Мармалад" Явор Златанов влиза в светските хроники. Той се разделя с Радост Драганова през 2009 г., след като наети частни детективи разкриват, че тя има връзка с тв продуцент. Близки на телевизионерката разказват как тя им споделяла за драматичните отношения в семейството и как Явор я плашил със заливане с киселина.


Грозят го до 6 г. затвор

До шест години затвор грозят Явор Златанов по обвиненията за длъжностно присвояване. Това отбелязват от прокуратурата в подкрепа на твърденията, че бизнесменът е обвинен в тежки умишлени престъпления. Погнатите за организирана престъпна банда са заплашени от 5 до 15 години зад решетките, но практиката на спецсъда показва, че често се отървават и с условни наказания.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама