Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8357776 www.bgdnes.bg

Няма доказателства за предаване на COVID-19 от животни на хора

Макар да няма научни доказателства, че животни предават Ковид-19, Френската медицинска академия призова хората да вземат превантивни мерки, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Засега няма научни доказателства за риск от предаване на новия коронавирус на хора от домашни любимци, нито за риск от заразяване на домашен любимец от болния му стопанин", отбеляза академията, която на 19 март създаде комитет за наблюдение на новия коронавирус. "Тези рискове обаче не може да се отхвърлят, тъй като генетично близкият до новия коронавирус вирус на тежкия остър респираторен синдром през 2002 - 2003 г. бе изолиран в няколко животински вида и защото пробите на две кучета в Хонконг, чийто собственик е засегнат от Ковид-19, бяха положителни. Трябва да се отбележи, че нивото на вируса у едното куче бе ниско и че резултатите от последвалите тестове бяха негативни. Второто куче все още е под наблюдение, но и двете животни нямат клинични симптоми. Научни данни обаче навеждат на мисълта, че Ковид-19 може да се предаде на кучета от техния заразен с болестта господар. За сметка на това нищо не показва, че кучета могат да заразят хора или други животни".

Академията препоръчва собствениците на кучета редовно да мият ръцете си, докато се грижат за домашните си любимци, и да не се оставят те да ги лижат по лицето. Препоръчва се също засегнати от Ковид -19 собственици на кучета да бъдат отделени от домашните си любимци през периода, свързан с риск от заразяване с вируса. В такива случаи ще е добре да се прибегне до карантина, която ограничава контактите между животното и другите членове на семейството.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама