Д-р Кабаджова, психолог: Очаквам скок на разводите

Приятел
Автор: Ина ХАНДЖИЙСКА

Д-р Кабаджова, психолог: Очаквам скок на разводите

Опознайте половинката си, любов и вино предпазват от скандали

Коя е тя

Галина Кабаджова е доктор по психология и сертифициран позитивен психотерапевт. Практиката й се фокусира върху индивидуална и фамилна терапия. Има предпочитания за работа с юноши, подрастващи, групи и криминално проявени лица. Практикуващ хипнотерапевт и профайлър. Преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", специалист по поведенчески анализ и разчитане езика на тялото. Създател на платформа, която от началото на извънредното положение заради коронавируса се грижи безвъзмездно за психическото и емоционалното здраве на всеки в нужда.

- Д-р Кабаджова, има ли някакви практики, чрез които да запазим доброто си психическо здраве и да не се поддаваме на паниката във време на пандемия?
- Паника е емоционално състояние на неудържим страх, което много често съпътства появата на една криза. Откакто свят светува, е имало кризи и именно те са това, през което ние сме еволюирали, променяли, пораствали. Когато сме в паника, водещ е страхът, и то страхът за оцеляване. В момента хората изпитват затруднения за удовлетворяване на основни потребности - сигурност, храна и перспектива за бъдеще. Заливащата информация за смърт, болести, липса на лекарства само подсилва масовата истерия, а тя е много по-опасна от коронавируса. Медиите, докато призовават хората да останат спокойни, ни информират за огромния брой случаи с летален край, за липса на лекарство и т.н. Това хората усещат като противоречие и реагират. Много е важно да разберем, че кризата, каквато и да е тя, не е край, не е единствена и няма да е последна, независимо дали говорим за масова, или личностна. Кризата е възможност за ново начало, тя е шанс, който можем да използваме, за да махнем всичко неработещо и да започнем на чисто. В никакъв случай не трябва да губим критичното си мислене, защото само то знае, че психическата зараза е много по-опасна от самата психоза.
- Голямото пазаруване в хипермаркетите признак на паника и страх ли е, или практичност?
- Безразборното емоционално масово пазаруване е психологически механизъм за справяне със силна тревожност, страх и несигурност. Когато оставим само емоциите да действат без разума и критичното мислене, тогава става опасно и се раждат истерии, масови психози, панически атаки. Ние пазаруваме, за да поддържаме нашия емоционален баланс и стремежа си към удоволствие. Но това не е практично мислене, а емоционално. Практичното мислене първо добре преценява безпристрастно ситуацията.
- Българите се смятаме за недисциплинирани, но по-голяма част от хората са отговорни и спазват стриктно правилата, как си го обяснявате?
- На мен като психолог много силно впечатление ми направиха бързата и овладяна реакция на правителството и готовността хората да се съобразяват и спазват взетите мерки. Това може да се случи само тогава, когато тези, които поставят правилата, са авторитети в очите на обществото. В повечето случаи нашата реакция е бунтарска - ние оспорваме, не вярваме, оплюваме, нарушаваме или действаме като недосегаеми. Сега обаче, чисто психологически, се усеща разлика - хората правят всичко възможно да подкрепят мерките и да пазят околните (разбира се, винаги има изключения, но като че ли сега са доста по-малко) - виждаме какво се случва по света, виждаме какво се случва у нас. Ето например днес минах през един супермаркет и въпреки студа хората пазеха ред, стояха на повече от метър разстояние, изчакваха се, уважаваха реда си, без някъде да се виждаше полиция. Това е различното в нашето поведение като нация. Набързо само споменавам и всички инициативи за безплатни уроци, курсове, шиене на маски, подкрепа на деца в неравностойно положение и на хората, които са най-засегнати. Обединяват се усилия около всяка кауза, която е нужна, и то безвъзмездно.
- Но колко време ще издържим само между стените на дома, може ли това да се отрази трайно на психическото ни състояние?
- Изпитът пред хората е колко адаптивни сме към условията, в които ни се налага да живеем. Максимумът, който аз давам на хората за неизлизане от дома, е не повече от десетина дни. След това вече бих очаквала завишаване на тревожността, много силна реакция срещу ограниченията, усещането на затвор. По-адаптивните хора ще намерят начини да се справят, като се фокусират върху това как да използват тази ситуация, или ще потърсят психотерапевтична помощ. По-малко адаптивните обаче и хората в риск ще усетят сериозни последствия - завишаване на тревожността, безсъние, по-емоционални отношения с околните, депресивни симптоми, страх и т.н. Затова е важно да се наблюдаваме и да реагираме навреме, ако видим, че наш близък е в риск. Има телефони за безплатна психологическа помощ и други начини за подкрепа.
Отделно това, което се случва като последствие, е раздалечаването ни като хора, дистанцията един от друг, която ще засили при някои усещане за самота. След кризата това ще е основна тема за разговор и работа.
- Какво да правим, за да се чувстваме щастливи и спокойни в тези напрегнати дни?
- Наред с рутинните - четене, филми, настолни игри, бих се обърнала към хората с призив да се обърнат към себе си - погрижете се за дома си, за мислите си. Сближете се с детето си, с половинката си. Намерете време да подредите приоритетите си, но и най-вече да прецените какво бихте искали да се промени в живота ви след тази криза, защото в това е нейният смисъл - да ни накара да взимаме решения, да изчистим ненужното, да махнем неработещото. Ето и няколко практични съвета: гледайте денят ви да има рутина - създайте си график, следвайте го и ще видите как ще намалеят тревожността, усещането за пустота, скука. Задължително си отделете време за някакъв спорт в домашни условия. Оцветявайте - с половинката си или с децата - изключително полезно и сплотяващо занимание. Бъдете креативни.
- Вие сте част от терапевтите на Analysing Minds. С колегите си предоставяте възможност на всеки да зададе въпросите, които вълнуват съзнанието му в момент като този. Какво ви питат най-често?
- Моите наблюдения са, че в първите дни на обявяване на извънредно положение първичната реакция на хората беше да се отдръпнат, да се сгушат в черупките си, да се скрият. Сега вече нещата са по-различни, сякаш станаха „по-истински“. Основно реагират тийнейджъри, за които това е особено труден период. Всички тези ограничения, затварянето в дома, налагането на рестриктивни мерки засилват тяхното недоволство и често ми се налага да обяснявам защо се стига дотук и как се реагира. Смея да кажа, че те са доста засегнати и чувствителни от случващото се. Другите най-често задавани въпроси са на семейните двойки. Другата група чести въпроси са за безсъние, силна тревожност и как да предпазя/говоря с децата си за кризата.
- Как да удържат родителите и без това крайно опънатите си нерви, за да не изливат гнева си върху собствените си деца?
- Това може би е най-трудният въпрос. При тези ситуации трябва да сме изобретателни и адаптивни. Намерете си място в дома и си отделяйте време там, без да ви притеснява който и да е било. Ако живеете сам с дете, задължително правете нещо за себе си, докато детето спи. Практикувайте някакъв вид спорт всеки път, когато ви идва да крещите. След това, ако все още искате да крещите, ами изкрещете в някоя възглавница. Сексът е важен! Обърнете внимание на сексуалните си потребности и обръщайте внимание на партньора си. Избягвайте многото кофеин. Вкарайте в менюто си чай от мента, маточина, глог. Намерете си хоби. И най-важното - намерете време за чаша вино вечер с любимия човек.
- Възможно ли е да скочи броят на разводите и разделите?
- Няма да се изненадам. Много двойки, затворени на едно място, започват наново да се опознават. Сега сме принудени да сме заедно, но не всички го можем и това ни напряга още повече. Интересно ще бъде да наблюдаваме процента на разводите и разделите след няколко месеца. Домашното насилие също не бива да се пренебрегва.
- Този период ще промени ли по някакъв начин нагласата ни за света и околните?
- Мисля, на всички вече е ясно, че след ситуацията, породена от този вирус, вече нищо няма да е същото за нас. Подобно на земетресение, настоящото положение размества много сериозно пластовете на психологическо ниво и ни поставя пред необходимостта да вземем решение как искаме да продължим от тук насетне. Очевидно старият модел вече не работи.

Уругвайският футболен "Дунав" си спомни за България (видео)

Уругвайският футболен "Дунав" си спомни за България (видео)

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип

Актрисата Джесика Частейн роди тайно второто си дете

Актрисата Джесика Частейн роди тайно второто си дете

Джесика Частейн стана майка за втори път, съобщи Контактмюзик. Тя и съпругът й Джан Лука Паси де Препосуло са били забелязани с две деца, докато се разхождали по-рано тази седмица, предаде БТА.  Джесика изглежда е родила второ дете от съпруга си, от когото вече има 23-месечна дъщеря Джулиета. Четиридесет и три годишната звезда от филма "Враг номер

Прогнозират скок на COVID-19 в Турция в следващите 5 дни

Прогнозират скок на COVID-19 в Турция в следващите 5 дни

Представителят на турския специализиран Научен съвет проф. д-р Мехмет Джейхан предупреди, че Турция е в много критично положение заради бързото разпространение на Ковид-19 в страната. "Предстоящите 5 дни са въпрос на живот и смърт за Турция. Броят на починалите и на заразените напредва към надхвърляне на критичния праг

Италианец загина на трасето на "Балкански поток"

Италианец загина на трасето на "Балкански поток"

62-годишен италианец, управляваш машина за полагане на тръби е загинал на трасето на "Балкански поток" при с. Гостиля, община Долна Митрополия в събота. Това съобщиха от "Булгартрансгаз", уведомени от обединение "Консорциум Аркад".   В землището на с. Гостиля, община Долна Митрополия, област Плевен, при изпълнение на строително–монтажни работи на 

Най-четени

Лисица в центъра на София

Лисица в центъра на София

На любопитна гледка стана свидетел софиянец, който успя да заснеме лисица, обикаляща улиците на столицата през вчерашния ден вероятно в търсене на храна.  Снимка: Facebook / Видяно в

Гришо бори скуката с три мацки

Гришо бори скуката с три мацки

Григор Димитров намери доста приятен начин да пребори скуката без турнири заради пандемията от коронавирус по света. Най-добрият ни тенисист води видеочатове. И то с три мацки едновременно, вида „България днес“. Френската му колежка Ализе Лим е едната от тях. Именно тя качи история как четиримата си говорят чрез видео връзка

Хълк се жени за племенницата на бившата

Хълк се жени за племенницата на бившата

Бразилският футболист Хълк продължава да скандализира. Само няколко месеца, след като заряза жена си Ирен Венло де Соуза, той отново е сгоден. И то не за коя да е, а за нейната племенница Камила. Девойката и футболистът се похвалиха в социалните мрежи. На снимката в профила на Камила те са сложили е на маса

Сашка с нежно рамо в кризата

Сашка с нежно рамо в кризата

Фолкзвездата Сашка Васева не е от по-възрастните хора, които остават сами по време на коронакризата. Топпапараците на „България Днес“ изловиха Сашка на пазар, но не сама – с нея бе дъщеря й Христина-Елена, която не остави майка си сама да мъкне покупките. Младото момиче е городстта на фолкдивата, а откакто коронавирусът върлува у нас

Коцето след операцията: Разбрах кои са важните неща в живота!

Коцето след операцията: Разбрах кои са важните неща в живота!

Любимата съпруга и децата са най-важните в живота на фолкпевца Константин, сподели самият той. Коцето претърпя сложна и тежка операция, но вече се чувства добре. След интервенцията той осъзнал, че наред със здравето, семейството е безценно и да си с близките си е най-хубавото нещо на света. "Няма нищо по-хубаво от това

Бендтнер готви сватба

Бендтнер готви сватба

Лошото момче на датския футбол Никлас Бендтнер се кротна. Нещо повече - той вече е готов да се задоми. Нападателят и половинката му - моделката Филин Рьопсторф подготвят сватба, призна самият той. В момента футболистът е без отбор, но има големи планове с гаджето си. "Решихме, че искаме да имаме деца, преди тя да навърши 30 години

Икарди прави секс в шоу

Икарди прави секс в шоу

Сестрата на нападателя на ПСЖ Мауро Икарди - Ивана, прави секс в риалити предаване. Тя участва в испанското издание на "Сървайвър". Там тя се заби с бившия баскетболист Уго Сиера. Ивана и новият й възлюбен бяха пратени на самотен остров за една нощ. Там страстта им се разгоря с пълна сила. Креватните им изпълнения бях заснети от операторите с

"Реал" (Мадрид) е шампион

"Реал" (Мадрид) е шампион

"Реал" (Мадрид) спечели виртуалния шампионат на Примера дивисион, който се проведе през уикенда. „Белият балет“ стигна до титлата чрез своя представител - нападателят Марко Асенсио. В надпреварата, която се проведе на компютърната игра „ФИФА 20“, участваха 18 от 20-те отбора. Заявените от "Барселона" (Сержи Роберто) и "Майорка" (Алехандро Посо) не

Марина от "Фермата": Страх ме е! В Италия всички сме под карантина

Марина от "Фермата": Страх ме е! В Италия всички сме под карантина

Коя е тя? Марина Сучкова е популярна участничка от риалити предаването „Фермата” през сезон 2017. Тя е чеченка, избягала от войната в Русия през 90-те години на миналия век. От първия си брак има две деца, като големият й син е бившият вратар на „Левски” Стефано Кунчев. Преди 2 години Марина се омъжи за доста по-възрастен от нея италианец и замина

ФОТОГАЛЕРИЯ - Лицата на борбата с COVID-19 по света (СНИМКИ)

ФОТОГАЛЕРИЯ - Лицата на борбата с COVID-19 по света (СНИМКИ)

Лекари, сестри, санитари от различни държави борещи се с Корона вируса публикуват свои снимки в социалните мрежи за да покажат какво им коства борбата с пандемията. Разтърсващите кадри демонстрират крайното изтощение и смазващата умора, на която са подложени медиците въвлечени в борбата с пандемията, която засяга все повече страни и хора по света

Най-коментирани

Лисица в центъра на София

Лисица в центъра на София

На любопитна гледка стана свидетел софиянец, който успя да заснеме лисица, обикаляща улиците на столицата през вчерашния ден вероятно в търсене на храна.  Снимка: Facebook / Видяно в

ФОТОГАЛЕРИЯ - Обсъждане на ветото на Президента за Закона за извънредното положение в НС (СНИМКИ)

ФОТОГАЛЕРИЯ - Обсъждане на ветото на Президента за Закона за извънредното положение в НС (СНИМКИ)

Депутатите обсъждат ветото на президента върху част от Закона за извънредното положение в Народното събрание. Снимки: Юлиян

ФОТОГАЛЕРИЯ - Лицата на борбата с COVID-19 по света (СНИМКИ)

ФОТОГАЛЕРИЯ - Лицата на борбата с COVID-19 по света (СНИМКИ)

Лекари, сестри, санитари от различни държави борещи се с Корона вируса публикуват свои снимки в социалните мрежи за да покажат какво им коства борбата с пандемията. Разтърсващите кадри демонстрират крайното изтощение и смазващата умора, на която са подложени медиците въвлечени в борбата с пандемията, която засяга все повече страни и хора по света

Маргарита Михнева купува храна за вкъщи

Маргарита Михнева купува храна за вкъщи

Звезди под карантина В извънредно положение Маргарита Михнева и дъщеря й Неда, се довевяват на служители в ресторантите, които им правят храна за вкъщи. Майка и дъщеря отскочиха до близкия ресторант, откъдето взеха топла пица за вкъщи. След като се разплатиха, дамите се запътиха към дома, без да се отклоняват на други места

Марина от "Фермата": Страх ме е! В Италия всички сме под карантина

Марина от "Фермата": Страх ме е! В Италия всички сме под карантина

Коя е тя? Марина Сучкова е популярна участничка от риалити предаването „Фермата” през сезон 2017. Тя е чеченка, избягала от войната в Русия през 90-те години на миналия век. От първия си брак има две деца, като големият й син е бившият вратар на „Левски” Стефано Кунчев. Преди 2 години Марина се омъжи за доста по-възрастен от нея италианец и замина

Гришо бори скуката с три мацки

Гришо бори скуката с три мацки

Григор Димитров намери доста приятен начин да пребори скуката без турнири заради пандемията от коронавирус по света. Най-добрият ни тенисист води видеочатове. И то с три мацки едновременно, вида „България днес“. Френската му колежка Ализе Лим е едната от тях. Именно тя качи история как четиримата си говорят чрез видео връзка

Силвена Роу изолирана в Дубай

Силвена Роу изолирана в Дубай

В Дубай е изолирана Силвена Роу. Едно от лицата на "Мастър шеф" не успява да се прибера навреме у нас. И сега е под карантина в емирството. Роу развива успешен бизнес в Дубай. Тя има няколко ресторанта там. "Изолирах се сама в дома си. Добре съм. Притеснявам се само за възрастните хора. Трябва да се храним с храна

Калина Андролова: По-невеж и алчен за празно внимание президент никога не сме имали

Калина Андролова: По-невеж и алчен за празно внимание президент никога не сме имали

По-невеж и алчен за празно внимание президент никога не сме имали!!!! Това написа във фейсбук профила си силно лявата журналистка Калина Андролова.  След часове тя написа коментар в сайта infacto.bg със заглавие "В лодката сме всички, глупако!", в който аргументира неодобрението си към поведението на Румен Радев Да клатиш лодката

Икарди прави секс в шоу

Икарди прави секс в шоу

Сестрата на нападателя на ПСЖ Мауро Икарди - Ивана, прави секс в риалити предаване. Тя участва в испанското издание на "Сървайвър". Там тя се заби с бившия баскетболист Уго Сиера. Ивана и новият й възлюбен бяха пратени на самотен остров за една нощ. Там страстта им се разгоря с пълна сила. Креватните им изпълнения бях заснети от операторите с

Костюмът на Путин е американски за 62 лв., но в Русия свърши

Костюмът на Путин е американски за 62 лв., но в Русия свърши

Прави го компанията на милиардера убиец Джон Дюпон, който помагаше на българската борба Защитният костюм, с който руският президент Владимир Путин посети заразени с коронавирус пациенти в болницата в московския район “Комунарка”, се оказа американски. Въпросният DuPont Tychem 2000 C CHA5 можеше да се купи от руския магазин за специализирано и

Бой, гонка и стрелба след засечка в "Орландовци"

Бой, гонка и стрелба след засечка в "Орландовци"

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Само с бележки при излизане от къщи

Само с бележки при излизане от къщи

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен "Дунав" си спомни за България (видео)

Уругвайският футболен "Дунав" си спомни за България (видео)

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип

Ген. Мутафчийски: 8 нови заразени с коронавирус, броят им стана 346

Ген. Мутафчийски: 8 нови заразени с коронавирус, броят им стана 346

8 нови заразени с коронавирус у нас. Това каза ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националният оперативен щаб. Той допълни, че всичките 8 са от София. Така общият брой на заболелите у нас стават общо 346, като 214 в София, предаде БНТ.      Броя на изписаните е 14 души, каза още ген

ФОТОГАЛЕРИЯ - Медицинските работници в Италия на първа линия в борбата с COVID-19

ФОТОГАЛЕРИЯ - Медицинските работници в Италия на първа линия в борбата с COVID-19

Лекарите, сестрите и санитарите в Италия са хората, които неуморно и без почивка се борят за живота на хиляди засегнати от пандемията COVID-19 на Апенинския полуостров. Тази събота Италия постави положителен рекорд по оздравели - 1434 за ден. Има спад при новозаразените със 750 - от 4401 души в петък на 3651 в събота

Финансовият министър на Хесен се самоуби заради епидемията от коронавирус

Финансовият министър на Хесен се самоуби заради епидемията от коронавирус

Финансовият министър на германската провинция Хесен Томас Шефер, който бил "дълбоко разтревожен" от икономическите последствия от пандемията от новия коронавирус, се е самоубил, съобщи премиерът на Хесен Фолкер Буфие, цитиран от Франс прес. Шефер е бил на 54 години, женен, с две деца. Тялото му е намерено вчера близо до железопътна линия

И в София 5 бона глоба за раходка в парка

И в София 5 бона глоба за раходка в парка

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново припомни за забраната столичани да се разхождат в градини и паркове през уикенда заради ширещата се епидемия от COVID-19. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите

"Гардиън": Трябват ни 90 000 работници от Източна Европа за реколтата

"Гардиън": Трябват ни 90 000 работници от Източна Европа за реколтата

Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, ако британски чартърни самолети не докарат селскостопански работници от Източна Европа, пише британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.  Спешно има нужда от подобни полети, иначе плодовете и зеленчуците ще останат неприбрани из британските полета - това е било предупреждението

Генералът призовава: Останете си в блока!

Генералът призовава: Останете си в блока!

Интересен начин да спрат съседите си да излизат си измислиха в столична кооперация. Ликът на шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски посрещаше всеки, който беше решил да излезне извън пределите на блока. Снимка: Забелязано в

ФОТОГАЛЕРИЯ - Хубавото време изкара софиянци по улиците

ФОТОГАЛЕРИЯ - Хубавото време изкара софиянци по улиците

Въпреки призивите на оперативния кризисен щаб всички да си останат по домовете и през днешния ден много столичани решиха да използват благоприятната прогноза и да излезнат на чист въздух. Полицията беше поставила патрули на възлови места в столицата, където по принцип има струпване на хора, а полицаите се опитваха всячески да накарат хората