Д-р Кабаджова, психолог: Очаквам скок на разводите

Приятел
Автор: Ина ХАНДЖИЙСКА

Д-р Кабаджова, психолог: Очаквам скок на разводите

Опознайте половинката си, любов и вино предпазват от скандали

Коя е тя

Галина Кабаджова е доктор по психология и сертифициран позитивен психотерапевт. Практиката й се фокусира върху индивидуална и фамилна терапия. Има предпочитания за работа с юноши, подрастващи, групи и криминално проявени лица. Практикуващ хипнотерапевт и профайлър. Преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", специалист по поведенчески анализ и разчитане езика на тялото. Създател на платформа, която от началото на извънредното положение заради коронавируса се грижи безвъзмездно за психическото и емоционалното здраве на всеки в нужда.

- Д-р Кабаджова, има ли някакви практики, чрез които да запазим доброто си психическо здраве и да не се поддаваме на паниката във време на пандемия?
- Паника е емоционално състояние на неудържим страх, което много често съпътства появата на една криза. Откакто свят светува, е имало кризи и именно те са това, през което ние сме еволюирали, променяли, пораствали. Когато сме в паника, водещ е страхът, и то страхът за оцеляване. В момента хората изпитват затруднения за удовлетворяване на основни потребности - сигурност, храна и перспектива за бъдеще. Заливащата информация за смърт, болести, липса на лекарства само подсилва масовата истерия, а тя е много по-опасна от коронавируса. Медиите, докато призовават хората да останат спокойни, ни информират за огромния брой случаи с летален край, за липса на лекарство и т.н. Това хората усещат като противоречие и реагират. Много е важно да разберем, че кризата, каквато и да е тя, не е край, не е единствена и няма да е последна, независимо дали говорим за масова, или личностна. Кризата е възможност за ново начало, тя е шанс, който можем да използваме, за да махнем всичко неработещо и да започнем на чисто. В никакъв случай не трябва да губим критичното си мислене, защото само то знае, че психическата зараза е много по-опасна от самата психоза.
- Голямото пазаруване в хипермаркетите признак на паника и страх ли е, или практичност?
- Безразборното емоционално масово пазаруване е психологически механизъм за справяне със силна тревожност, страх и несигурност. Когато оставим само емоциите да действат без разума и критичното мислене, тогава става опасно и се раждат истерии, масови психози, панически атаки. Ние пазаруваме, за да поддържаме нашия емоционален баланс и стремежа си към удоволствие. Но това не е практично мислене, а емоционално. Практичното мислене първо добре преценява безпристрастно ситуацията.
- Българите се смятаме за недисциплинирани, но по-голяма част от хората са отговорни и спазват стриктно правилата, как си го обяснявате?
- На мен като психолог много силно впечатление ми направиха бързата и овладяна реакция на правителството и готовността хората да се съобразяват и спазват взетите мерки. Това може да се случи само тогава, когато тези, които поставят правилата, са авторитети в очите на обществото. В повечето случаи нашата реакция е бунтарска - ние оспорваме, не вярваме, оплюваме, нарушаваме или действаме като недосегаеми. Сега обаче, чисто психологически, се усеща разлика - хората правят всичко възможно да подкрепят мерките и да пазят околните (разбира се, винаги има изключения, но като че ли сега са доста по-малко) - виждаме какво се случва по света, виждаме какво се случва у нас. Ето например днес минах през един супермаркет и въпреки студа хората пазеха ред, стояха на повече от метър разстояние, изчакваха се, уважаваха реда си, без някъде да се виждаше полиция. Това е различното в нашето поведение като нация. Набързо само споменавам и всички инициативи за безплатни уроци, курсове, шиене на маски, подкрепа на деца в неравностойно положение и на хората, които са най-засегнати. Обединяват се усилия около всяка кауза, която е нужна, и то безвъзмездно.
- Но колко време ще издържим само между стените на дома, може ли това да се отрази трайно на психическото ни състояние?
- Изпитът пред хората е колко адаптивни сме към условията, в които ни се налага да живеем. Максимумът, който аз давам на хората за неизлизане от дома, е не повече от десетина дни. След това вече бих очаквала завишаване на тревожността, много силна реакция срещу ограниченията, усещането на затвор. По-адаптивните хора ще намерят начини да се справят, като се фокусират върху това как да използват тази ситуация, или ще потърсят психотерапевтична помощ. По-малко адаптивните обаче и хората в риск ще усетят сериозни последствия - завишаване на тревожността, безсъние, по-емоционални отношения с околните, депресивни симптоми, страх и т.н. Затова е важно да се наблюдаваме и да реагираме навреме, ако видим, че наш близък е в риск. Има телефони за безплатна психологическа помощ и други начини за подкрепа.
Отделно това, което се случва като последствие, е раздалечаването ни като хора, дистанцията един от друг, която ще засили при някои усещане за самота. След кризата това ще е основна тема за разговор и работа.
- Какво да правим, за да се чувстваме щастливи и спокойни в тези напрегнати дни?
- Наред с рутинните - четене, филми, настолни игри, бих се обърнала към хората с призив да се обърнат към себе си - погрижете се за дома си, за мислите си. Сближете се с детето си, с половинката си. Намерете време да подредите приоритетите си, но и най-вече да прецените какво бихте искали да се промени в живота ви след тази криза, защото в това е нейният смисъл - да ни накара да взимаме решения, да изчистим ненужното, да махнем неработещото. Ето и няколко практични съвета: гледайте денят ви да има рутина - създайте си график, следвайте го и ще видите как ще намалеят тревожността, усещането за пустота, скука. Задължително си отделете време за някакъв спорт в домашни условия. Оцветявайте - с половинката си или с децата - изключително полезно и сплотяващо занимание. Бъдете креативни.
- Вие сте част от терапевтите на Analysing Minds. С колегите си предоставяте възможност на всеки да зададе въпросите, които вълнуват съзнанието му в момент като този. Какво ви питат най-често?
- Моите наблюдения са, че в първите дни на обявяване на извънредно положение първичната реакция на хората беше да се отдръпнат, да се сгушат в черупките си, да се скрият. Сега вече нещата са по-различни, сякаш станаха „по-истински“. Основно реагират тийнейджъри, за които това е особено труден период. Всички тези ограничения, затварянето в дома, налагането на рестриктивни мерки засилват тяхното недоволство и често ми се налага да обяснявам защо се стига дотук и как се реагира. Смея да кажа, че те са доста засегнати и чувствителни от случващото се. Другите най-често задавани въпроси са на семейните двойки. Другата група чести въпроси са за безсъние, силна тревожност и как да предпазя/говоря с децата си за кризата.
- Как да удържат родителите и без това крайно опънатите си нерви, за да не изливат гнева си върху собствените си деца?
- Това може би е най-трудният въпрос. При тези ситуации трябва да сме изобретателни и адаптивни. Намерете си място в дома и си отделяйте време там, без да ви притеснява който и да е било. Ако живеете сам с дете, задължително правете нещо за себе си, докато детето спи. Практикувайте някакъв вид спорт всеки път, когато ви идва да крещите. След това, ако все още искате да крещите, ами изкрещете в някоя възглавница. Сексът е важен! Обърнете внимание на сексуалните си потребности и обръщайте внимание на партньора си. Избягвайте многото кофеин. Вкарайте в менюто си чай от мента, маточина, глог. Намерете си хоби. И най-важното - намерете време за чаша вино вечер с любимия човек.
- Възможно ли е да скочи броят на разводите и разделите?
- Няма да се изненадам. Много двойки, затворени на едно място, започват наново да се опознават. Сега сме принудени да сме заедно, но не всички го можем и това ни напряга още повече. Интересно ще бъде да наблюдаваме процента на разводите и разделите след няколко месеца. Домашното насилие също не бива да се пренебрегва.
- Този период ще промени ли по някакъв начин нагласата ни за света и околните?
- Мисля, на всички вече е ясно, че след ситуацията, породена от този вирус, вече нищо няма да е същото за нас. Подобно на земетресение, настоящото положение размества много сериозно пластовете на психологическо ниво и ни поставя пред необходимостта да вземем решение как искаме да продължим от тук насетне. Очевидно старият модел вече не работи.

ОН КЛИНИК България - Ние сме тук, винаги с грижа за вас

ОН КЛИНИК България - Ние сме тук, винаги с грижа за вас

Засиленият акцент върху новия коноравирус отслаби вниманието върху симтоми, които ни дава тялото. Много хора пренебрегват първоначалните сигнали на новопоявили се заболявания или тези на хроничните, съществуващи състояния. Отлагането на решението да посетим специализиран лекар, дава ход на развитие на вече проявена симптоматика

Търсите да купите качествена земя? Вижте в сайта на „Агрион“

Търсите да купите качествена земя? Вижте в сайта на „Агрион“

Компанията пуска дигитална платформа за търговия с ниви Искате да купите качествена земеделска земя? Вече можете да го направите онлайн, без да се налага да търсите брокери или да обикаляте запустели селски ниви. Предложението е на най-голямата компания в поземлените отношения „Агрион“. Дружеството пуска изцяло нова дигитална платформа за търговия

Отвориха храма на дядо Влайчо

Отвориха храма на дядо Влайчо

Мемориалният комплекс вече работи, но се влиза по един Иво АНГЕЛОВ Храмът на дядо Влайчо отново отвори врати! Мемориалният комплекс на пророка в сливенското село Коньово хлопна кепенците заради коронавируса и седмици наред не приемаше посетители. Но добрата новина е вече факт! Редом с музеи, библиотеки и галерии, "Домът на доброто"

Ася Капчикова е бременна с близнаци

Ася Капчикова е бременна с близнаци

"Днес е 1 юни - Денят на детето, един много специален ден и много емоционален за мен момент! Момент на откровение, на изключително вълнение, в който разкривам пред Вас творението на моето най-силно вдъхновение - любовта! Да, правилно виждате, имам предвид точно тези две сърчица, които от няколко месеца насам туптят под моето

Най-четени

Ирина носи прозрачно бельо

Ирина носи прозрачно бельо

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка

Бивш брадър на косъм от смъртта

Бивш брадър на косъм от смъртта

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

Актриса вади стотачка

Актриса вади стотачка

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Ривалдо го прави в басейн

Ривалдо го прави в басейн

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Вижте зловещият бой между агитките на... (видео)

Вижте зловещият бой между агитките на... (видео)

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Мария прецака Алисия

Мария прецака Алисия

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Най-секси полицайката се дипломира

Най-секси полицайката се дипломира

Йоана Петрова успя да завърши втора магистратура и да роди по време на пандемията Най-красивата родна полицайка успя да се дипломира, научи „България днес“. Йоана Петрова, която през април прегърна първородната си дъщеричка Алена, e взела и дипломата си за втора магистратура от Софийския университет преди дни

Райна по сутиен до кръст

Райна по сутиен до кръст

Певицата Райна ядоса немалка част от почитателите си, снимйки се до кръста на "Темошница" по спортен сутиен. Талантливата певица обикаля из България и радва феновете с фотоси от местата, които посещава. Този път хубавицата си навлече гнева на мнозина, тъй като е доста разголена и отнесе хейт, че не е подбрала подобаващи дрехи за мястото

Синът на Софи Маринова - Лоренцо: Ох, дано да нямам любовния живот на мама

Синът на Софи Маринова - Лоренцо: Ох, дано да нямам любовния живот на мама

Певецът харчи парите си за кола, мечтае да не го свързват само с майка му "Не съм готов за сериозни връзки!" С това признание Лоренцо разкрива пред "България Днес", че отново е ерген и е готов за нови, но не сериозни връзки. Синът на най-известната българска чалга изпълнителка Софи Маринова споделя, че се чувства малък и не толкова узрял

Плеймейтка налази чалгар

Плеймейтка налази чалгар

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Най-коментирани

Драго Симеонов с актриса под ръка

Драго Симеонов с актриса под ръка

Радиоводещият Драго Симеонов и актрисата София Маринкова оползотвориха топлото време и се разходиха из столицата. Двойката се премени в летни дрехи, като Маринкова заложи на къса рокля, а Симеонов е с къси панталони и с бира в ръка. Сезонът е

ОН КЛИНИК България - Ние сме тук, винаги с грижа за вас

ОН КЛИНИК България - Ние сме тук, винаги с грижа за вас

Засиленият акцент върху новия коноравирус отслаби вниманието върху симтоми, които ни дава тялото. Много хора пренебрегват първоначалните сигнали на новопоявили се заболявания или тези на хроничните, съществуващи състояния. Отлагането на решението да посетим специализиран лекар, дава ход на развитие на вече проявена симптоматика

Венелин Петков вдига имунитета

Венелин Петков вдига имунитета

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

"Червени" бесни на Балъков

"Червени" бесни на Балъков

Част от ръководството на ЦСКА-София, както и фенове и ветерани, са меко казано подразнени от Красимир Балъков, разбра "България Днес" на стадиона в Борисовата градина. Бившият Магичен халф преговаря да стане старши-треньор на ЦСКА 1948 и днес се очаква дори да има яснота дали ще се завърне начело на тим от родния елит

Търсите да купите качествена земя? Вижте в сайта на „Агрион“

Търсите да купите качествена земя? Вижте в сайта на „Агрион“

Компанията пуска дигитална платформа за търговия с ниви Искате да купите качествена земеделска земя? Вече можете да го направите онлайн, без да се налага да търсите брокери или да обикаляте запустели селски ниви. Предложението е на най-голямата компания в поземлените отношения „Агрион“. Дружеството пуска изцяло нова дигитална платформа за търговия

Спасиха язовец в строеж

Спасиха язовец в строеж

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Яхнаджиев вае коронавируса върху ММА-шампионка

Яхнаджиев вае коронавируса върху ММА-шампионка

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата

Отвориха храма на дядо Влайчо

Отвориха храма на дядо Влайчо

Мемориалният комплекс вече работи, но се влиза по един Иво АНГЕЛОВ Храмът на дядо Влайчо отново отвори врати! Мемориалният комплекс на пророка в сливенското село Коньово хлопна кепенците заради коронавируса и седмици наред не приемаше посетители. Но добрата новина е вече факт! Редом с музеи, библиотеки и галерии, "Домът на доброто"

19 нови случая на COVID-19 у нас, четирима са починали

19 нови случая на COVID-19 у нас, четирима са починали

Към момента в България са регистрирани 2538 случаи на новия коронавирус. 1271 са активните случаи. Излекувани са вече 1123 лица. 19 са новите случаи на COVID-19, 9 от тях  в болница. Влизаме в етап на угасване на епидемията, но въпреки това не трябва да се намаляват броя на тестовете. Така можем да хванем клъстъри, съобщи проф. Тодор Кантарджиев

Царицата на сръбските кавъри Исмералда: Библията ме спаси от хазарта

Царицата на сръбските кавъри Исмералда: Библията ме спаси от хазарта

Бях задлъжняла на близки и колеги, взимах бързи кредити Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Библията ме спаси от хазарната зависимост. Харчех половината си пари на ротативките и взимах назаем oт колеги, близки и приятели. Бях постоянно по комарджийниците, защото беше модерно в музикалните среди

Венелин Петков вдига имунитета

Венелин Петков вдига имунитета

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Спасиха язовец в строеж

Спасиха язовец в строеж

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Яхнаджиев вае коронавируса върху ММА-шампионка

Яхнаджиев вае коронавируса върху ММА-шампионка

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата

Отвориха храма на дядо Влайчо

Отвориха храма на дядо Влайчо

Мемориалният комплекс вече работи, но се влиза по един Иво АНГЕЛОВ Храмът на дядо Влайчо отново отвори врати! Мемориалният комплекс на пророка в сливенското село Коньово хлопна кепенците заради коронавируса и седмици наред не приемаше посетители. Но добрата новина е вече факт! Редом с музеи, библиотеки и галерии, "Домът на доброто"

19 нови случая на COVID-19 у нас, четирима са починали

19 нови случая на COVID-19 у нас, четирима са починали

Към момента в България са регистрирани 2538 случаи на новия коронавирус. 1271 са активните случаи. Излекувани са вече 1123 лица. 19 са новите случаи на COVID-19, 9 от тях  в болница. Влизаме в етап на угасване на епидемията, но въпреки това не трябва да се намаляват броя на тестовете. Така можем да хванем клъстъри, съобщи проф. Тодор Кантарджиев

Царицата на сръбските кавъри Исмералда: Библията ме спаси от хазарта

Царицата на сръбските кавъри Исмералда: Библията ме спаси от хазарта

Бях задлъжняла на близки и колеги, взимах бързи кредити Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Библията ме спаси от хазарната зависимост. Харчех половината си пари на ротативките и взимах назаем oт колеги, близки и приятели. Бях постоянно по комарджийниците, защото беше модерно в музикалните среди

Крисия със заря за ЧРД

Крисия със заря за ЧРД

Зрелищен 16-и рожден ден спретна Крисия! Певицата, която изгря на телевизионния екран като малко момиченце, вече е сериозно стъпила в тийнеджърството и доближава пълнолетието. Личния си празник Крисия посреща още в неделя вечерта, когато получава изненадващ подарък - лична заря. Фойерверките озаряват небето над Разград

Ася Капчикова е бременна с близнаци

Ася Капчикова е бременна с близнаци

"Днес е 1 юни - Денят на детето, един много специален ден и много емоционален за мен момент! Момент на откровение, на изключително вълнение, в който разкривам пред Вас творението на моето най-силно вдъхновение - любовта! Да, правилно виждате, имам предвид точно тези две сърчица, които от няколко месеца насам туптят под моето

Вижте отговорите на матурата по БЕЛ

Вижте отговорите на матурата по БЕЛ

От Министерство на образованието и науката публикуваха отговорите на въпросите от държавния зрелостен изпит по български език и литература, който се проведе днес. 45 616 зрелостници са се явили на днешния държавен зрелостен изпит по БЕЛ, съобщиха по-рано от министерството. Вижте отговорите на матурата по български език и литература тук

Елин Пелин се падна на матурите

Елин Пелин се падна на матурите

Елин Пелин е авторът, който се падна на тазгодишния държавен зрелостен изпит. Вероятно това е било разочарование за много от зрелостниците, защото той се бе паднал и миналата година и много от тях не го учиха, предполагайки, че няма как две години подред да има едно и също. Зрелостниците пишат есе или интерпретативно съчинение върху разказа "Чорба