Д-р Кабаджова, психолог: Очаквам скок на разводите

Приятел
Автор: Ина ХАНДЖИЙСКА

Д-р Кабаджова, психолог: Очаквам скок на разводите

Опознайте половинката си, любов и вино предпазват от скандали

Коя е тя

Галина Кабаджова е доктор по психология и сертифициран позитивен психотерапевт. Практиката й се фокусира върху индивидуална и фамилна терапия. Има предпочитания за работа с юноши, подрастващи, групи и криминално проявени лица. Практикуващ хипнотерапевт и профайлър. Преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", специалист по поведенчески анализ и разчитане езика на тялото. Създател на платформа, която от началото на извънредното положение заради коронавируса се грижи безвъзмездно за психическото и емоционалното здраве на всеки в нужда.

- Д-р Кабаджова, има ли някакви практики, чрез които да запазим доброто си психическо здраве и да не се поддаваме на паниката във време на пандемия?
- Паника е емоционално състояние на неудържим страх, което много често съпътства появата на една криза. Откакто свят светува, е имало кризи и именно те са това, през което ние сме еволюирали, променяли, пораствали. Когато сме в паника, водещ е страхът, и то страхът за оцеляване. В момента хората изпитват затруднения за удовлетворяване на основни потребности - сигурност, храна и перспектива за бъдеще. Заливащата информация за смърт, болести, липса на лекарства само подсилва масовата истерия, а тя е много по-опасна от коронавируса. Медиите, докато призовават хората да останат спокойни, ни информират за огромния брой случаи с летален край, за липса на лекарство и т.н. Това хората усещат като противоречие и реагират. Много е важно да разберем, че кризата, каквато и да е тя, не е край, не е единствена и няма да е последна, независимо дали говорим за масова, или личностна. Кризата е възможност за ново начало, тя е шанс, който можем да използваме, за да махнем всичко неработещо и да започнем на чисто. В никакъв случай не трябва да губим критичното си мислене, защото само то знае, че психическата зараза е много по-опасна от самата психоза.
- Голямото пазаруване в хипермаркетите признак на паника и страх ли е, или практичност?
- Безразборното емоционално масово пазаруване е психологически механизъм за справяне със силна тревожност, страх и несигурност. Когато оставим само емоциите да действат без разума и критичното мислене, тогава става опасно и се раждат истерии, масови психози, панически атаки. Ние пазаруваме, за да поддържаме нашия емоционален баланс и стремежа си към удоволствие. Но това не е практично мислене, а емоционално. Практичното мислене първо добре преценява безпристрастно ситуацията.
- Българите се смятаме за недисциплинирани, но по-голяма част от хората са отговорни и спазват стриктно правилата, как си го обяснявате?
- На мен като психолог много силно впечатление ми направиха бързата и овладяна реакция на правителството и готовността хората да се съобразяват и спазват взетите мерки. Това може да се случи само тогава, когато тези, които поставят правилата, са авторитети в очите на обществото. В повечето случаи нашата реакция е бунтарска - ние оспорваме, не вярваме, оплюваме, нарушаваме или действаме като недосегаеми. Сега обаче, чисто психологически, се усеща разлика - хората правят всичко възможно да подкрепят мерките и да пазят околните (разбира се, винаги има изключения, но като че ли сега са доста по-малко) - виждаме какво се случва по света, виждаме какво се случва у нас. Ето например днес минах през един супермаркет и въпреки студа хората пазеха ред, стояха на повече от метър разстояние, изчакваха се, уважаваха реда си, без някъде да се виждаше полиция. Това е различното в нашето поведение като нация. Набързо само споменавам и всички инициативи за безплатни уроци, курсове, шиене на маски, подкрепа на деца в неравностойно положение и на хората, които са най-засегнати. Обединяват се усилия около всяка кауза, която е нужна, и то безвъзмездно.
- Но колко време ще издържим само между стените на дома, може ли това да се отрази трайно на психическото ни състояние?
- Изпитът пред хората е колко адаптивни сме към условията, в които ни се налага да живеем. Максимумът, който аз давам на хората за неизлизане от дома, е не повече от десетина дни. След това вече бих очаквала завишаване на тревожността, много силна реакция срещу ограниченията, усещането на затвор. По-адаптивните хора ще намерят начини да се справят, като се фокусират върху това как да използват тази ситуация, или ще потърсят психотерапевтична помощ. По-малко адаптивните обаче и хората в риск ще усетят сериозни последствия - завишаване на тревожността, безсъние, по-емоционални отношения с околните, депресивни симптоми, страх и т.н. Затова е важно да се наблюдаваме и да реагираме навреме, ако видим, че наш близък е в риск. Има телефони за безплатна психологическа помощ и други начини за подкрепа.
Отделно това, което се случва като последствие, е раздалечаването ни като хора, дистанцията един от друг, която ще засили при някои усещане за самота. След кризата това ще е основна тема за разговор и работа.
- Какво да правим, за да се чувстваме щастливи и спокойни в тези напрегнати дни?
- Наред с рутинните - четене, филми, настолни игри, бих се обърнала към хората с призив да се обърнат към себе си - погрижете се за дома си, за мислите си. Сближете се с детето си, с половинката си. Намерете време да подредите приоритетите си, но и най-вече да прецените какво бихте искали да се промени в живота ви след тази криза, защото в това е нейният смисъл - да ни накара да взимаме решения, да изчистим ненужното, да махнем неработещото. Ето и няколко практични съвета: гледайте денят ви да има рутина - създайте си график, следвайте го и ще видите как ще намалеят тревожността, усещането за пустота, скука. Задължително си отделете време за някакъв спорт в домашни условия. Оцветявайте - с половинката си или с децата - изключително полезно и сплотяващо занимание. Бъдете креативни.
- Вие сте част от терапевтите на Analysing Minds. С колегите си предоставяте възможност на всеки да зададе въпросите, които вълнуват съзнанието му в момент като този. Какво ви питат най-често?
- Моите наблюдения са, че в първите дни на обявяване на извънредно положение първичната реакция на хората беше да се отдръпнат, да се сгушат в черупките си, да се скрият. Сега вече нещата са по-различни, сякаш станаха „по-истински“. Основно реагират тийнейджъри, за които това е особено труден период. Всички тези ограничения, затварянето в дома, налагането на рестриктивни мерки засилват тяхното недоволство и често ми се налага да обяснявам защо се стига дотук и как се реагира. Смея да кажа, че те са доста засегнати и чувствителни от случващото се. Другите най-често задавани въпроси са на семейните двойки. Другата група чести въпроси са за безсъние, силна тревожност и как да предпазя/говоря с децата си за кризата.
- Как да удържат родителите и без това крайно опънатите си нерви, за да не изливат гнева си върху собствените си деца?
- Това може би е най-трудният въпрос. При тези ситуации трябва да сме изобретателни и адаптивни. Намерете си място в дома и си отделяйте време там, без да ви притеснява който и да е било. Ако живеете сам с дете, задължително правете нещо за себе си, докато детето спи. Практикувайте някакъв вид спорт всеки път, когато ви идва да крещите. След това, ако все още искате да крещите, ами изкрещете в някоя възглавница. Сексът е важен! Обърнете внимание на сексуалните си потребности и обръщайте внимание на партньора си. Избягвайте многото кофеин. Вкарайте в менюто си чай от мента, маточина, глог. Намерете си хоби. И най-важното - намерете време за чаша вино вечер с любимия човек.
- Възможно ли е да скочи броят на разводите и разделите?
- Няма да се изненадам. Много двойки, затворени на едно място, започват наново да се опознават. Сега сме принудени да сме заедно, но не всички го можем и това ни напряга още повече. Интересно ще бъде да наблюдаваме процента на разводите и разделите след няколко месеца. Домашното насилие също не бива да се пренебрегва.
- Този период ще промени ли по някакъв начин нагласата ни за света и околните?
- Мисля, на всички вече е ясно, че след ситуацията, породена от този вирус, вече нищо няма да е същото за нас. Подобно на земетресение, настоящото положение размества много сериозно пластовете на психологическо ниво и ни поставя пред необходимостта да вземем решение как искаме да продължим от тук насетне. Очевидно старият модел вече не работи.

Блондинката Ева аут от "На кафе"... засега

Блондинката Ева аут от "На кафе"... засега

След разпрата в шоуто на Гала  Не е ясно септември какво ми предстои, казва Веселинова  Големи промени в "На кафе" от есента! Феновете най-вероятно ще останат без Ева Веселинова, която обяви, че засега не е ясно дали през септември ще е част от сутрешното шоу. "Август ще се отдам на почивка, а от септември..

Ето я най-дългата краставица

Ето я най-дългата краставица

Казанлъшка баба отглежда 56-сантиметровия зеленчук  Рекордната 56-сантиметрова краставица отгледа баба в Казанлък. Дългият зеленчук е от новата реколта и събра любопитните погледи на съседките на възрастната жена. Тайната на огромния размер е, че всеки ден е поливана обилно, като стопанката се кръсти

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Капсулата "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Успешното приводняване беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг, който никоя частна компания не е извършвала досега

Алисия е акробатка

Алисия е акробатка

Със секси акробатични номера фолкпевицата Алисия нажежи страстите по гръцките плажове. Изпълнителката е на почивка със свои дружки. Мацките се впускат в опасни предизвикателства, показвайки неподозирани за крехките им тела възможности. Алисия и девойките купонясват на луксозна яхта. За разлика от редица свои колежки Алисия предпочете южната ни

Най-четени

Брендо продаде митичния "Оазис"

Брендо продаде митичния "Оазис"

Мащабни размествания в туристическата си империя е стартирал Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". В резултат култовият комплекс "Оазис" в Лозенец тихомълком сменя собственика си, а цената е впечатляващите 11 млн. евро. Преди около две години фирмата, която е построила и е собственик на комплекс "Оазис"

Гъмзата показва мускули (Видео)

Гъмзата показва мускули (Видео)

Яки мускули показа на столичани музикантът от "Ку-ку бенд" Йордан Йончев-Гъмзата. Оказва се, че под ризата и панталона, с които винаги се показва на екрана, музикантът има визията на спортист, видяха топпапараците на "България Днес". Гъмзата бе по тениска и бермуди и реши да хапне в елитно столично заведение

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави разстрои съня на Шкумбата

Слави Трифонов даде ефир на Шкумбата, но му отне съня. Откакто най-известният ни разказвач на вицове има собствено предаване при Дългия, твърде често будува по нощите. Вместо да спи, той измисля смешки за зрителите. "И в малките часове ми идват идеи, които да реализирам пред камерата. Предаването ми е всеки понеделник от 21 ч." сподели комикът

Ружа май е ужилила и Ел Чапо

Ружа май е ужилила и Ел Чапо

Страховитият наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо вероятно е бил оплетен в мащабната схема на криптокралицата Ружа Игнатова, за която се твърди, че е завлякла около 4 милиарда долара. Това ще покаже разследването на смъртта на двама посредници на OneCoin, чийто трупове бяха намерени в крепостта на най-големия картел в Мексико

Шаран гигант улови млад рибар

Шаран гигант улови млад рибар

12-килограмовата риба беше пусната на свобода след трофейните снимки Гигантски 12-килограмов шаран улови млад рибар. 24-годишният Диан Косев от казанлъшкото градче Шипка води тежка битка с трофейния екземпляр, като се налага помощта на колега въдичар, за да могат да го извадят на сушата. В четвъртък рано сутринта, още преди изгрев слънце

Куката се плацика в басейн

Куката се плацика в басейн

С красивата си щерка се похвали плевенчанинът Камен Балбузанов-Куката! Той пусна в социалните мрежи снимки с порасналата си принцеса Естел, видя "България Днес". На фотосите баща и дъщеря се припичат край басейн, а усмивките им греят повече от жаркото слънце. В ролята на фотограф, успял да запечата двамата като холивудски знаменитости

Грозни комплексари топели Динко

Грозни комплексари топели Динко

"Това са хора, които ми завиждат... комплексари. Ще го разследвам този, който го е пуснал, и ще бъде наказан." Така коментира пред "България Днес" Динко Вълев медийни публикации, позоваващи се на анонимен сигнал, че той е замесен в бизнес с проститутки, палежи и обири на камиони. След тях и държавното обвинение се задейства

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Самотната майка издържа децата си в ролята на Алековия герой Надя Панкова Самотна майка влезе в ролята на Бай Ганьо, за да изхранва децата си. Галина Чучукова от Благоевград трогна хиляди, след като през май от отчаяние отряза цялата си коса в знак на протест. Самотната майка бе на ръба на самоубийството

Камелия стана брюнетка за нов клип

Камелия стана брюнетка за нов клип

Непреходната родна изпълнителка Камелия се появи като брюнетка и то с афро прическа в социалните мрежи. Певицата до броени дни ще представи нов проект, а снимката разкрива една от визиите, с които тя ще изненада феновете си във видеото към парчето. За песента, Камелия загатва: "Това е римейк на една любима песен от минали години

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

Динко обвинен за пребит италианец с хватка от кеча

С обвинения за пребит италианец се сдоби Ловеца на мигранти Динко Вълев! Това потвърдиха за "България Днес" от Районната прокуратура в Ямбол. Известният бизнесмен и участник във "ВИП брадър" е влязъл в полезрението на разследващите след сигнал за побой в село Стара река край Тунджа. Кошмарът на бежанците използвал хватка от кеча

Най-коментирани

Шкумбата знае 200 вица за заразата

Шкумбата знае 200 вица за заразата

Майтапчия номер 1 се присмива над Ковид-19 Богатите ще направят луди пари от вируса, а ние просто ще си идем, тъжен е Димитър Туджаров "Толкова информация има моят мобилен телефон за Ковид-19, че взе да кашля". С тази смешка българският майтапчия №1 Димитър Туджаров-Шкумбата, който по професия е инженер

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Момчето си отива... на работа

Момчето си отива... на работа

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Милко щастливо осиновен зад Океана

Милко щастливо осиновен зад Океана

Ново семейство за сираче напук на заразата  Кери и Гари документират дните на очакване, преди да приберат детето в САЩ  Българче е осиновено успешно след 4 месеца забавяне заради коронавируса. 3-годишният Милко е вече щастлив в новия си дом в Тенеси, САЩ, но редица перипетии забавят новите му родители да го вземат при себе си отвъд Океана

Блондинката Ева аут от "На кафе"... засега

Блондинката Ева аут от "На кафе"... засега

След разпрата в шоуто на Гала  Не е ясно септември какво ми предстои, казва Веселинова  Големи промени в "На кафе" от есента! Феновете най-вероятно ще останат без Ева Веселинова, която обяви, че засега не е ясно дали през септември ще е част от сутрешното шоу. "Август ще се отдам на почивка, а от септември..

Ужасът е тук!

Ужасът е тук!

Може би не знаете кой е Хауърд Филипс Лъвкрафт? Той е един от бащите на свръхнормалните явления и модерния ужас в художествената литература. Точно с това ще ви сблъска и тази книга. "Свръхестественият ужас в литературата" (изд. "Изток-Запад") ни предлага 12 от най-добрите стихотворения и 3 от най-прочутите есета на Лъвкрафт

Д-р Станимир Хасърджиев: Само правилна дезинфекция и дистанция ще помогнат да преживеем втората вълна на кошмара ковид

Д-р Станимир Хасърджиев: Само правилна дезинфекция и дистанция ще помогнат да преживеем втората вълна на кошмара ковид

Държавата трябва да контролира и санкционира, а ние като граждани трябва да бъдем остро критични, като видим нарушения, призовава председателят на Националната пациентска организация Националната пациентска организация (НПО) събира тази седмица всички отговорни институции на уебинар, в който всеки може да се включи през уеб страницата на НПО

Ето я най-дългата краставица

Ето я най-дългата краставица

Казанлъшка баба отглежда 56-сантиметровия зеленчук  Рекордната 56-сантиметрова краставица отгледа баба в Казанлък. Дългият зеленчук е от новата реколта и събра любопитните погледи на съседките на възрастната жена. Тайната на огромния размер е, че всеки ден е поливана обилно, като стопанката се кръсти

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 1 491 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 955, от които 5 147 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Камелия Янкова се чуди какво толкова предизвиква интереса на учените към планетата Марс. В момента на повърхността й или в орбита са цели осем апарата, изпратени от САЩ, ЕС и Индия. Натам летят един китайски и един от ОАЕ, а в началото на следващата година ще се запъти нова американска

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

Леки присъди за лекари, затрили бебе и родилка

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Момчето си отива... на работа

Момчето си отива... на работа

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новозаразените с коронавирус у нас, 3-ма починали

119 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 1 491 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 955, от които 5 147 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Астронавтите на НАСА успешно се приводниха с капсулата "Спейс Екс" (На живо)

Капсулата "Спейс Екс" с астронавтите на НАСА Дъг Хърли и Боб Бенкен се приводни в Мексиканския залив, предадоха световните агенции. Успешното приводняване беше заключителният ключов тест за това дали космическият апарат на Илон Мъск може да транспортира астронавти до и от орбита - подвиг, който никоя частна компания не е извършвала досега

Градът на истината, държавата на лъжите

Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Градът на истината, държавата на лъжите Палатковите лагери не постигнаха нищо за три десетилетия

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новозаразените с COVID-19 у нас, двама са починали

146 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3 955 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 11 836, от които 5 055 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Боян Благоев, специалист по влечуги: Страх ме е от жените, а не от змиите

Хранех домашна боа с мишка в ръка, давах й зайче и кокошка КОЙ Е ТОЙ Боян Благоев е специалист по влечуги. Наскоро община Варна го нае за ловец на змии заради зачестилите сигнали от граждани на спешния телефон 112. Роден е през 1973 г. Женен, със син на 13 години. Какво е усещането да общуваш със змии

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Жената, отрязала косата си в знак на протест: Бай Ганьо ме храни!

Самотната майка издържа децата си в ролята на Алековия герой Надя Панкова Самотна майка влезе в ролята на Бай Ганьо, за да изхранва децата си. Галина Чучукова от Благоевград трогна хиляди, след като през май от отчаяние отряза цялата си коса в знак на протест. Самотната майка бе на ръба на самоубийството

Шаран гигант улови млад рибар

Шаран гигант улови млад рибар

12-килограмовата риба беше пусната на свобода след трофейните снимки Гигантски 12-килограмов шаран улови млад рибар. 24-годишният Диан Косев от казанлъшкото градче Шипка води тежка битка с трофейния екземпляр, като се налага помощта на колега въдичар, за да могат да го извадят на сушата. В четвъртък рано сутринта, още преди изгрев слънце

Кмет спасява щъркели

Кмет спасява щъркели

Не се чувствам герой, това е човещина, каза Валентин Вигнев Иво АНГЕЛОВ Два щъркела спаси кметът на пазарджишкото градче Костандово. Само за няколко месеца Валентин Вигнев (44 г.) се намесва геройски два пъти и птиците оцеляват, след като са изпаднали в затруднено положение. "Преди време граждани ми сигнализираха