Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8379502 www.bgdnes.bg

Човекът птица моли да го пуснат от кафеза

Човекът птица Стайко Иванов, който лежи зад решетките за убийство, поиска да излезе на свобода, научи "България Днес". Делтапланеристът, който дълго време бе издирван, има 8 годишна присъда, издадена при странни обстоятелства и в момента е в пловдивския пандиз.
Стайко Иванов изпрати молба за условно предсрочно освобождаване, тъй като е излежал половината от присъдата си и това е единственото му осъждане. В мотивите си до Окръжния съд в Пловдив, Иванов подчертава, че твърди, че е невинен, но и присъдата му е в разрез на законовото изискване, като условие за образуване на съдебен процес. Наказанието му е влязло в сила от декември 2016 г,. но според него, с предварителното задържане вече е изминал половината от срока. Той твърди, че такова доказателство се намира в прокуратурата, която не го е представила. Затова настоява да се изиска протокола за повдигане на обвинение по делото пред Окръжния съд в Хасково. С него иска да се види, че е осъден по невлязло в сила прокурорско постановление и съдията да отнесе въпроса до съответния орган, Дно вие може да решите по вътрешно убеждение дали трябва да продължа да излежавам така наложеното ми наказаниеФ, пише Човека птица.
ДНе съм престъпник и поведението ми в затвора е различно от това на престъпник. Старая се да съм пример за поведение и имам поощрение в тази насока от управата на затвора. Нямам наказания. Не съм в състояние да работя, като очаквам представянето ми пред ТЕЛК по епикризи от болницата при Окръжен затвор гр. Ловеч, но компенсирам това с други дейности като участвам в различни курсове и обучение. Обявил съм се за политически затворник, като смятам това да не е в моя тежест при взимане на решение по искането ми, което се надявам да е в моя ползаФ, се посочва в мотивите на осъдения.
Заради извънредното положение и специалния режим на гледане на дела, казусът вероятно ще бъде разгледан от Темида чак след края на пандемията от коронавирус.
Приятелката на Стайко е песимист, че той ще получи условно предсрочно освобождаване.
ДЗащото все пише жалби, а системата не обича такива хора. От септември 2018г. има право да му бъде сменен режимът на общ, но и до сега е на строгФ, е коментарът на Славка Динева. Тя обяснява, че зад решетките му е предлагана работа, при която се вдига много прах и той нямало как да я приеме, защото е с белодробно заболяване.
В затворническата характеристика на делтапланериста се посочва за него: Давтономен е, брани своите позиции и интереси, като запазва опозиционната си зареденостФ. Казва се, че по отношение на престъплението е безкритичен, като се оправдава, че не е извършил престъпление и не е получил справедлив процес и счита, че несправедливо е подведен под отговорност.
Историята, за която Стайко Иванов лежи, е доста странна. Животът му се променя на 11 май 1997 г., когато се качва в буса на македонец на автостоп. После взимат друг стопаджия. Според делтапланериста именно непознатият застрелва шофьора, бусът се блъска в крайпътно дърво, а истинският убиец изчезва. Вторият стопаджия така и не е установен. Главен обвиняем за случая става Иванов. Не е открито оръжие, не са доказани мотиви. През 2005 година прокуратурата прекратява наказателното производство поради липса на доказателства. През 2006-а Стайко завежда дело срещу държавата за незаконно задържане за 7 месеца и влошеното си след ареста здраве. В този момент делото за убийството е възобновено и се проточва с години, а Стайков е подсъдим. В крайна сметка Хасковският окръжен съд му дава 8 години зандан. Стайко бяга в чужбина и с години се крие в различни страни. Издирван е от Интерпол, докато накрая е задържан и върнат в България.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама