Големият писател Георги Мишев: Ще оцелеем!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Големият писател Георги Мишев: Ще оцелеем!

Писателят продължава да работи

Всичко, което се случва, е заради хорския егоизъм

"По цял ден си копая на двора. Това е моята грижа сега - тя е към младите, те да оцелеят. И това ще отмине, не бива да се плашим. Но трябва да ги има дисциплината, редът. Като се има предвид обаче вроденият ни егоизъм, той е най-страшният бич за хората. Всичко лошо, което ни се случва, е резултат на неконтролиран егоизъм. И колкото по-бързо се осъзнаем, че рестрикциите са временни, а не постоянни, по-добре за нас. Ще оцелеем".
Това сподели пред "България Днес" големият писател Георги Мишев от вилата си в Панчарево, където от години живее със съпругата си. Авторът на култови филми, разкази, повести и романи днес предпочита да пише най-много по две странички на ден, тъй като следва максимата, че количеството винаги се отразява на качеството.
"Не работя на компютър, a на пишеща машина и като се замисля, че 600 са само страниците в последната ми книга... Като ги препиша по 3-4 пъти, за да се огладят, и става огромен материал. Но нали казват: "На кравата рогата не й тежат", смее се Мишев.
84-годишният сценарист е доволен от кризисния щаб, който налага мерките на карантината в борба с коронавируса. "Аз си седя вкъщи постоянно, но се надявам, че ще се намери ваксина съвсем скоро. Е, ще я използва този, който умее да чака, пък ние старите - само можем да даваме акъл, ако ни го поискат", смее се писателят.
Според него е радващ фактът, че стотици българи се връщат от гурбет в страната. "Земята ни има възможност да изхрани всички, стига яко да им се работи. Но друго вече ме радва - най-сетне родителите почнаха да четат повече на децата си, защото невежеството, което цари у нас, е огромно, не можем да оставим да решават съдбата ни глупави люде", смята Мишев.
Авторът на "Преброяване на дивите зайци", "Дами канят" и "Вилна зона" споделя, че животът му е преминал в рестрикции, но сегашните поне не са завинаги, а само моментни.
"Много неща ми правят впечатление сега. Т. нар. ляво надигна глава и иска да замести статуквото. Лявото никога не е ставало за властта, но то не може да бъде и в опозиция - комунистът не може да живее като опозиционер. Той трябва или да е терорист, или да е на власт. За съжаление това е историята ни. Или така, или така. И това е така, защото в България никога не сме имали елит. Първо, ние заклахме нашите стари елити, формирани да кажем в началото на XX век и до 40-а година. Всичките ни елити са или по затвори, или в лагери, или Народен съд ги осъди. Ние легитимирахме най-неприятната черта на човека - кражбата. Как се стигна дотук ли? Ами кой взе земята на селяните? Кой изгони 3,5 милиона селяни и ги напъха в градовете? Какво да правят те там? Това ни "даде" социализмът и сега искат да изкарат, че е бил нещо добро. Никаква носталгия не трябва да има по този строй и това трябва да го знаят младите", пали се писателят.
Според него светът, в който живеем, е фалшив, а всичко е поредната имитация. "Като почнете от ментетата питиета, като минем през храната, фолкпевиците, красотата, която е изкуствена. Всичко е чалга. И това не е от 10 ноември, започна доста по-отдавна. Още навремето като наблюдавах Тодор Живков отблизо, открих, че е велик имитатор. Христо Пилето имитираше пойните птици. Но съм чувал Тодор Живков да казва: "Да бе, ще ми хвалят Пилето, аз съм по-добър от Пилето". Той съзнаваше, че играе, че ролята му е една игра. Целият му живот. Излъга всички, изигра ни. Всеки, който го застрашаваше, той отстрани и успя да разкара всичките си врагове по един артистичен начин, щото не е само брутално да застреляш някого като Сталин. Този го правеше с много по-хитри и йезуитски начини. И успя, чак накрая изведнъж каза: "Абе, социализмът е едно недоносче". През целия си живот Живков го е знаел", категоричен е сценаристът.
И докато демокрацията ни днес е повече виртуална и фасадна, истинската се прави от хора демократи. "Така е, от хора, независещи от държавната заплата. А такива рядко се намират. Ние всъщност гледаме непрекъснато един безкраен жълт сериал от едни и същи муцуни, смеем се на едни и същи тъпи и пошли шегички, на другия ден ги коментират наново по екраните... И всичко това се върти, а последиците не е трудно да се предскажат. Къде отиде алтернативата? Къде са така наречените десни, които по законите на равновесието трябва да се намесят, за да напипат баланса", пита днес бившият син депутат.
Когато си спомни за миналото, с усмивка разказва за режисьора Иван Андонов, с когото преди време направиха "Дами канят". "Тогава искахме да покажем защо липсата на мъжество у мъжете правеше поведението на жените "леко". Но има шанс нещата да се променят. Семейството, което е основа на живота, се възражда. Особено това се усеща сега по време на пандемия. Децата не се ли върнат в България, тук ще остане бяло петно. И поради факта, че в природата няма вакуум, сигурно ще дойде друго население. Емигранти ли ще са, какви, не знам".
Освен че продължава да твори, 84-годишният Георги Мишев не спира и да чете. "Има един писател, който много препрочитам и никъде в творбите си не е направил и намек дори за произхода си, за него няма нито едно заявление за обичта си към отечеството, а е стопроцентов руснак. Казва се А. П. Чехов. Да добавя Гогол, Толстой и Набоков. Нашите класици - от Вазов до Емилиян Станев, да добавя Илия Волен, почти забравен, но оригинален български белетрист, който не копира нито един чуждестранен автор, школа или течение и е успял да напипа собствена жила в рудника на прозата. Това е, което препрочитам и ме вдъхновява по време на кризата", обяснява Мишев.
За възрастния мъж основно се грижат двамата му синове, които му пазаруват и не го оставят без продукти. "От глад трудно се умира в днешно време. Може би суетата е грехът, от който повечето от нас трябва да се отърват. А тя е първопричината за порива да бъдеш забелязан, да се откроиш сред тълпата.

Аз бях много невзрачно дете, в селската ни къща нямаше огледало да се огледам - впрочем имаше едно, на пешкирник, високо за ръста ми, та нямах достъп да видя колко съм грозен. Но се оглеждах в очите на околните и се досещах, че гледката не е в моя полза. На 13 години трябваше да си направя снимка за дипломата и се снимах в едно градско ателие. Пуловерът ми бе излязъл добре и яката на ризата, но образът ми бе напълно отчайващ. И винаги ми е било смешно като дете, когато карах майка си да пее, но като стигне до една за някой си Георги Грозникът, интуитивно усещах, че това е песен за мен, и бързах да я прекъсна: дай друга, дай друга... По-нататък към ниския ръст и големия нос се притури и плешивостта ми. Дори ме оприличиха на Санчо Панса. Е, днес вече не ми е важно как изглеждам. Важно ми е какво говоря", казва писателят, който с днешна дата си пожелава да не доживее да се смее последен въпреки поговорката. "Моята вече е минала. Надеждата ми е в младите хора. Те са бъдещето, за тях трябва да се грижим. Те трябва да направят новата България. И дано им се получи", с надежда споделя големият Георги Мишев.

Петев побеля

Петев побеля

Нервите от събличането на „Герена“ и стресът от националния отбор състарили футболния треньор Бившият национален селекционер по футбол Ивайло Петев побеля. Само допреди 4-5 години той водеше тима на България с черна коса и нито един бял косъм. Сега е променен до неузнаваемост. Още ненавършил 45 години

САЩ: Не мога да дишам!

САЩ: Не мога да дишам!

Революция и/или масова психоза Протестите, придружени с насилие между бели и черни, са от половин век Не мога да дишам! Тази реплика, повторена многократно и оказала се последна в живота на чернокожия Джордж Флойд от щата Минесота, произнасяна, докато бял полицай притиска с коляно гърлото му до последен дъх, се превърна в мото на протести

В Кушадасъ очакват наплив на туристи от България през юли

В Кушадасъ очакват наплив на туристи от България през юли

След отмяната на карантинните мерки заради коронавируса от 1 юни отвориха врати много хотели и почивни комплекси в морските курорти на Турция, пише БТА. Един от тях е Кушадасъ, известен център на турския туризъм, където почиват милиони туристи от чужбина и от страната. Преди епидемията от Ковид-19 сезонът тук започваше през април и приключваше към

Разпитват Валентин Златев за приятеля му Красимир Живков?

Разпитват Валентин Златев за приятеля му Красимир Живков?

Валентин Златев няма бизнес с отпадъци, но е близък със зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, който е арестуван по разследването.  Живков, братя Бобокови, шеф на фирма с площадка за отпадъци и директорът на РИОСВ в Плевен са обвиняеми. В понеделник Апелативният специализиран наказателен съд ще реши окончателно кой от тях ще

Най-четени

Маша се натиска за Гришо

Маша се натиска за Гришо

Григор Димитров и Мария Шарапова може и да са разделени от пет години, но рускинята не крие симпатиите си към българина. Двамата запазиха приятелските си отношения и вече на няколко пъти го демонстрираха. Маша е готова отново да покаже, че не таи лоши чувства към бившето си гадже. Няма как иначе да тълкуваме факта, че е готова да се вдигне от САЩ

Крисия със заря за ЧРД

Крисия със заря за ЧРД

Зрелищен 16-и рожден ден спретна Крисия! Певицата, която изгря на телевизионния екран като малко момиченце, вече е сериозно стъпила в тийнеджърството и доближава пълнолетието. Личния си празник Крисия посреща още в неделя вечерта, когато получава изненадващ подарък - лична заря. Фойерверките озаряват небето над Разград

Мария прецака Алисия

Мария прецака Алисия

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Венелин Петков вдига имунитета

Венелин Петков вдига имунитета

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Синът на Софи Маринова - Лоренцо: Ох, дано да нямам любовния живот на мама

Синът на Софи Маринова - Лоренцо: Ох, дано да нямам любовния живот на мама

Певецът харчи парите си за кола, мечтае да не го свързват само с майка му "Не съм готов за сериозни връзки!" С това признание Лоренцо разкрива пред "България Днес", че отново е ерген и е готов за нови, но не сериозни връзки. Синът на най-известната българска чалга изпълнителка Софи Маринова споделя, че се чувства малък и не толкова узрял

Ето ги бомбите на Джени Суши!

Ето ги бомбите на Джени Суши!

Най-накрая чисто голите гърди на Джени Суши се появиха и на родна земя. "България Днес" първи ви показва нецензурирана версия на кадрите, които боксовата репортерка направи за шведското издание на "Плейбой" по-рано през годината. Станалата популярна покрай боксьора Кубрат Пулев журналистка се съблече за мъжката библия на 41-годишна възраст

Плеймейтка налази чалгар

Плеймейтка налази чалгар

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Черен вълк пази тракийско светилище

Черен вълк пази тракийско светилище

Четирикрак дявол броди в Медената скала  Митичен черен вълк пази тракийско светилище в Родопите. Хищникът броди в местността Баллъ кая (Медената скала), а наскоро случаен турист го забелязва и заснема видео с рядко срещания бозайник. Местна легенда разказва, че призракът на черен вълк от векове пази светилището

Британци се готвят за щурм на Слънчака

Британци се готвят за щурм на Слънчака

Атаката към "големите пясъци" се очаква през юли Британците се готвят за традиционния щурм на Слънчев бряг. Масово нахлуване към курорта, а и към други места по родното Черноморие се планира за началото на юли. Във форуми, в които се обсъждат възможности за пътувания и почивки, англичани и ирландци споделят, че смятат, както в други години

Вики от "Мастило" в топ форма

Вики от "Мастило" в топ форма

В перфектна форма е певицата Вики Терзийска, позната като вокалистка от групата "Мастило". Красавицата и майка на две деца е засечена със своя позната да пие кафе и да се радва на приятното пролетно време. Вики залага на черно палто и ботуши над коляното, които демонстрират стройната й фигура и дълги крака

Най-коментирани

Петев побеля

Петев побеля

Нервите от събличането на „Герена“ и стресът от националния отбор състарили футболния треньор Бившият национален селекционер по футбол Ивайло Петев побеля. Само допреди 4-5 години той водеше тима на България с черна коса и нито един бял косъм. Сега е променен до неузнаваемост. Още ненавършил 45 години

ПР-ът на Борисов към Божков: Нито сте голям, нито сте мъж, щом нападате жени

ПР-ът на Борисов към Божков: Нито сте голям, нито сте мъж, щом нападате жени

Севделина Арнаудова, политически съветник на премиера Бойко Борисов за връзки с медиите, продължи коментара си към обвиняемия Васил Божков с нов пост. В него тя разказва приказка за Али Баба и Шехерезада и повдига още завесата на отношенията си с него: "Здравейте, г-н Божков (Али Баба). Пише Ви Шехерезада. И аз умея да разказвам приказки

САЩ: Не мога да дишам!

САЩ: Не мога да дишам!

Революция и/или масова психоза Протестите, придружени с насилие между бели и черни, са от половин век Не мога да дишам! Тази реплика, повторена многократно и оказала се последна в живота на чернокожия Джордж Флойд от щата Минесота, произнасяна, докато бял полицай притиска с коляно гърлото му до последен дъх, се превърна в мото на протести

В Кушадасъ очакват наплив на туристи от България през юли

В Кушадасъ очакват наплив на туристи от България през юли

След отмяната на карантинните мерки заради коронавируса от 1 юни отвориха врати много хотели и почивни комплекси в морските курорти на Турция, пише БТА. Един от тях е Кушадасъ, известен център на турския туризъм, където почиват милиони туристи от чужбина и от страната. Преди епидемията от Ковид-19 сезонът тук започваше през април и приключваше към

Разпитват Валентин Златев за приятеля му Красимир Живков?

Разпитват Валентин Златев за приятеля му Красимир Живков?

Валентин Златев няма бизнес с отпадъци, но е близък със зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, който е арестуван по разследването.  Живков, братя Бобокови, шеф на фирма с площадка за отпадъци и директорът на РИОСВ в Плевен са обвиняеми. В понеделник Апелативният специализиран наказателен съд ще реши окончателно кой от тях ще

Кристалина на среща с принц Чарлз

Кристалина на среща с принц Чарлз

Двамата обсъдили коронакризата на четири очи Кристалина Георгиева излезе на среща с принц. Това сподели самата шефка на Световната банка, след като разговаря на четири очи в специална видеовръзка с наследника на английския престол принц Чарлз. По повод коронакризата и излизането на Великобритания от ЕС двамата обсъдили с видеоразговор

Сляпата Спаска се бори с тумор

Сляпата Спаска се бори с тумор

17-годишният й син се грижи за нея  Жената спи на пружина, пенсията й не стига за сметките  Напълно сляпа по рождение и с тумор на стомаха, с който се бори от години. Това е нелеката съдба на 54-годишната Спаска от Брезник. Животът е поставил много тежки изпитания на изстрадалата жена, като в момента тя разчита на грижите единствено на 17-годишния

Година изземат съкровищата на Божков

Година изземат съкровищата на Божков

Викат експерти от чужбина за оценките В подземията има повече предмети от музеен фонд Една година, а възможно дори повече ще продължи изземването на артефактите на Васил Божков от сградата на „Московска“ 43. Това разкриха близки до разследването пред „България Днес“. Дългият срок се налага заради огромния брой предмети

Ограбиха "Ритон"!

Ограбиха "Ритон"!

Неизвестни отвлякоха с джип кучето на дуета Дано това не е началото на нещо по-страшно, взел съм мерки, казва Здравко За втори път любимото куче на Катя и Здравко от дует "Ритон" изчезва! Ако преди 8 години Лъки е бил харесан и прибран от съседи, а след това е успял да избяга и да се върне при стопаните си, то този път той е отвлечен

Гергана Стоянова стана огън-жена

Гергана Стоянова стана огън-жена

С нов огнен имидж се разхожда из столичните улици д-р Поли Грънчарова от "Откраднат живот". Тъмнокосата звезда Гергана Стоянова е променила имиджа си и в момента е с огнено-червена коса, изловиха я топпапараците на "България Днес". Емблематичната с дублажите си актриса почти не бе разпозната от феновете си на улицата заради новата коса и маската

ПР-ът на Борисов към Божков: Нито сте голям, нито сте мъж, щом нападате жени

ПР-ът на Борисов към Божков: Нито сте голям, нито сте мъж, щом нападате жени

Севделина Арнаудова, политически съветник на премиера Бойко Борисов за връзки с медиите, продължи коментара си към обвиняемия Васил Божков с нов пост. В него тя разказва приказка за Али Баба и Шехерезада и повдига още завесата на отношенията си с него: "Здравейте, г-н Божков (Али Баба). Пише Ви Шехерезада. И аз умея да разказвам приказки

Разпитват Валентин Златев за приятеля му Красимир Живков?

Разпитват Валентин Златев за приятеля му Красимир Живков?

Валентин Златев няма бизнес с отпадъци, но е близък със зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, който е арестуван по разследването.  Живков, братя Бобокови, шеф на фирма с площадка за отпадъци и директорът на РИОСВ в Плевен са обвиняеми. В понеделник Апелативният специализиран наказателен съд ще реши окончателно кой от тях ще

Бил Гейтс: Теорията за чипирането е толкова глупава, че няма да я опровергавам

Бил Гейтс: Теорията за чипирането е толкова глупава, че няма да я опровергавам

Основателят на корпорацията "Майкрософт" Бил Гейтс заяви, че конспиративната теория, според която той е участвал в пандемията от коронавируса с цел чрез ваксина да вкара чипове за проследяване, е толкова глупава, че не си заслужава да я опровергава, предава БНТ. След избухването на коронавирусната пандемия в социалните медии се разпространи

Журналистът Павел Владимиров: Търсим скритата истина в новия ни уебсериал

Журналистът Павел Владимиров: Търсим скритата истина в новия ни уебсериал

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Песен получи за ЧРД най-малката фолкпевица

Песен получи за ЧРД най-малката фолкпевица

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

34 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие

34 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие

34 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие. 223 са направените PCR тестове. Активните случаи на COVID-19 у нас са 1078. В болница са 149, а 8 са в интензивно отделение. Излекуваните за последните 24 часа са 68. Общият брой на излекуваните у нас е 1390, предаде БНТ. Добрата новина - за последното денонощие няма нито един смъртен

Гости под наем за сватби

Гости под наем за сватби

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане

ЛиЛана остава под домашен арест

ЛиЛана остава под домашен арест

Специализираният наказателен съд промени мярката на Лиляна Деянова - ЛиЛана от задържане под стража в домашен арест. Определението подлежи на обжалване и протест пред горната инстанция. Според съда няма данни, че Деянова може да се укрие или да извърши престъпления, предава БТА. Деянова и Мартин Димитров са обвинени за участие в престъпна група за

Васил Божков се укрива в комплекса "Адрес Булевард"

Васил Божков се укрива в комплекса "Адрес Булевард"

Васил Божков се укрива в апартамент в комплекса "Адрес Булевард" в Дубай, твърди в. "Галерия" като се позовава на анализ на снимките, които публикува самият обвиняем. Това бил пентхауз собственост на румънеца Джовани Бекали, като вероятно с него е и бившият формален собственик на "Левски" Георги Попов. Цената на подобен имот била между 6 и 9 млн

Вергов безстрашен на колело

Вергов безстрашен на колело

Юлиан Вергов е безстрашен на две гуми, видя "България Днес". През паркове и булеварди в столицата, актьорът фучи с колелото си. С шапка и очила дегизировката му е недостатъчна и Вергов е лесно разпознаваем за пешеходците, които в последния момент се отдръпват, за да му направят път. Безаварийно каране, Вергов