Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8391981 www.bgdnes.bg

След смъртен случай от коронавирус: Тревога обзе гара Илиянци

Доли ЛУКАНОВА

Тревога и паника обзеха работещите на софийската гара Илиянци. Ситуацията се напрегна, след като вчера стана ясно, че 64-годишна служителка там е починала през уикенда от коронавирус. Две от предишните жертви на заразата бяха родители на мъжа, който също работи там и бе поставен под карантина около 10 март. Неговите тестове са отрицателни. Служителите на гарата са силно притеснени, тъй като жената е била в контакт с десетки хора. Тя е заемала длъжността ръководител "Търговска експлоатация" на гарата. Всекидневно е общувала и с много пътници, и с много колеги.
"Всички сме притеснени. Аз самият работих в съседство от нея и всеки ден сме общували. Не съм забелязал да носи предпазна маска. Видях я в деня, в който беше последно на работа. Каза, че не се чувства добре. Поговорихме си и ми сподели, че смята, че е хванала грип и ще се лекува у дома", споделя Цветан Александров, началник на гарата.
Два дни по-късно жената е приета в столичната 5-та градска болница с двустранна пневмония. След направен тест се оказва, че е заразена с коронавирус. Въпреки че е включена на апаратна вентилация, лекарите не успяват да се преборят за живота й.
Още, когато разбират за колегата си, чийто родители починаха от КОВИД-19, много служители искат да се изследват. Във ВМА и в ДПироговФ са отказали да им направят тестове и им обяснили, че те са втора контактна линия.
"До този момент никой не е направил дезинфекция на работните помещения. Ние сами се предпазваме с каквото можем - дезинфектанти, маски, ръкавици. Още на следващия ден, след като починалата колежка излезе в отпуск, на нейното място работи друга жена", допълва Александров.
От Националната компания ДЖелезопътна инфраструктураФ твърдят, че никой не им е сигнализирал за смъртния случай. От БДЖ казват, че казусът е в правомощията на Регионалната здравна инспекция. "България Днес" потърси техен представител, но до приключване на редакционния брой, никой не отговори.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама