Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8395334 www.bgdnes.bg

Отлагат матурите за 30 май и 1 юни

Удължават се мерките за карантина до 13 май и занятията ще се възстановя на 14 май. През последните дни говорихме с голяма степен на условност, сега имаме малко повече конкретика. Ситуацията е динамична, безсмислено е да говорим за други сценарии. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция в Министерския съвет.

При този сценарий ще се преместят изпитите от 4 до 10 дни. Най-вероятно ще бъде предложено матурите, които бяха планирани за 20 и 22 май да се проведат на 30 май и 1 юни. Така ще има 8-9 учебни дни, в които да се приключи учебната година за 12-класниците. Министърът е разменил конферентно съобщения с висшите училища. Те обяснили, че няма проблем кампаниите да се изтеглят със 7-8 дни. Вероятно толкова щяло да се забави издаването на дипломите.

Реклама

Министърът разменял съобщения и с министрите на страните членки на ЕС. Ситуацията във всички страни е на ускорено нарастване на броя на заразените. Макар че всички са притеснени на този ранен етап да вземат решения, ясно е, че навсякъде ще има отместване на кампаниите. Готови сме да издадем и по-рано дипломите, макар че всички висши училища са заинтересовани, да говорим със съответните страни и съответните висши училища, така че няма да има проблем да приключим учебната година при този вариант, увери Красимир Вълчев.

Най-вероятно ще предложим малко отлагане на изпитите след 7-и клас, които в момента са планирани за 9 и 11 юни и те да се случат на 13 и 15 юли, допълни министърът. Нямало пречка също да се проведе външното оценяване след 4-и и 10-и клас.

След 4-и клас се кандидатства в математически гимназии, а след 10-и клас кандидатстват тези, които са в обединените училища. Никой нямало да бъде санкциониран при ниски оценки. За първи път има и външно оценяване след 10-и клас по чужд език и по информационни технологии по европейската езикова рамка и по европейската дигитална рамка. Децата ще могат да вземат сертификати безплатно

Изпитите след 4-и клас ще бъдат преместени вероятно на 29 и 30 май. Няма да може да се проведат кръгове на националните олимпиади, което не било фатално. Част от тях участват в балообразуването. Щяло да се предложи да се вземат резултатите от областните кръгове.

Ако изпаднем в невъзможност да проведем външно оценяване след 4-и и 10-и клас, то ще отпадне, по-големият проблем е след 7-и и 12-и клас, тъй като са свързани с кандидатстване, уточни министърът. При настоящия сценарий обаче нямало пречка т да се проведат. Вече ще се мерят повече умения, а не заучаване. Ще има повече въпроси, които не са пряко свързани с учебния материал.

Материалът малко ще се редуцира. Ще се направи контролно замерване докъде са стигнали училищата. Нямало проблем да се включи материал до края на първия срок, но нямало да бъде честно към учениците, които са взели част и от втория. Някои училища стартирали с нови знания още от първия ден на дистанционното обучение. Последните теми и раздели можело да отпаднат.

Реклама

С обучението в електронна среда нямало единна организация, както при присъствената форма. Такава не можело да бъде създадена в дистанционна форма за такъв кратък период. Имало различно съотношение на синхронно и несинхронно обучение. Различно обучение, което се осъществява във виртуални класни стаи и това, което се осъществява чрез даването на задачи, разработването на проекти, включително и чрез усвояването на нов материал. Различия имало още преди стартирането на електронното обучение заради грипни ваканциии в различни области. Говорим за система от 700 000 ученици, над 60 000 педагогически специалисти и близо 40 000 паралелки, каза министърът. В момента се правела по-професионална оценка как се случва дистанционното обучение - и в условията на по-малко строги правила и на повече препоръки.

Министърът благодари на родителите и учителите, без които нямало как да се случи това обучение. Втората-третата седмица много училища направили усилия за подобряване на организацията, но все още имало нужда повече да го направят - ползване на повече платформи, несъобразяване на възлагането на задачи, с времето, което децата могат да работят. Училищата обаче обменяли практики и осъществявали взаимопомощ помежду си. Организацията се подобрявала.

Отказвайки се от единната организация, няма да имаме и единно отучване след карантината, това, което ще трябва да се случи накрая на учебната година, е това, което не се е случило по време на дистанционното обучение - някои учители по музика и изобразително изкуство например трябва да си вземат часовете.

Всяка година между 30 000 и 60 000 ученици са включени в дейностите за преодоляване на образователни трудности. И в момента една част от децата не са включени в дистанционна форма на обучение. Информацията ми е за около 11%, от останалите някои са включени частично чрез електронни платформи, каза министърът. С 11-те процента работят медиатори и учители.

2/3 от тях използват различни интернет приложения плюс предоставянето на материали. За медиаторите са поръчани предпазни облекла. Най-трудно било обучението в концентрираните ромски общности и обособените квартали. Системата като цяло се справила добре за този кратък период. Средно децата дори учели повече.

Психолозите и педагогическите съветници също са се включили активно. Създава се национален виртуален център от психолози, които да работят с децата. Периодът от 13 до 16 април ще мислим тези дни да бъдат използвани за занимания по интереси, за психологическа подкрепа при намален режим, допълни Вълчев.

Според него висшите училища били готови да стартират електронно обучение. При тях, както и професионалните гимназии, проблемът бил с част от практическите занимания. Част от практическото обучение щяло да остане за след вдигане на карантината.

Като цяло случилото се в системата било уникална взаимопомощ. Много колеги помогнали на колегите си учители. Създадохме национална електронна библиотека за споделяне на ресурси, каза министърът. Той отново благодари на учителите и допълни, че случилото се е забележително.

Реклама
Реклама
Реклама