Естрадната легенда Мустафа Чаушев: Маските да са задължителни!

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Естрадната легенда Мустафа Чаушев: Маските да са задължителни!

Мустафа Чаушев с дъщеря си Ажда

Много българи не взимат епидемията на сериозно

КОИ СА ТЕ
Естрадната легенда Мустафа Чаушев е наричан "българският Шарл Азнавур". Роден е на 10 април 1943 г. в Шумен. Първата му сценична изява е на неговия бал през 1961 година. Следва блестяща кариера с множество хитови шлагери, награди, рекордни продажби и турнета в десетки страни. Има една дъщеря - Ажда. Родена е на 17 септември 1984 г. в Бургас. Още като малка тръгва по пътя на известния си баща. През 2008 г. завършва и първия самостоятелен албум "Оф, оф", който е представен официално на юбилейния концерт на Мустафа Чаушев в зала 1 на НДК.

- Г-н Чаушев, Ажда, здравейте. Как се справяте с карантината?

M.Ч.: Почивам си вкъщи и спазвам стриктно това, което се изисква от нас, което е наредено от компетентните органи. Почти свикнах да не излизам. Следя новините внимателно, за да видя как се развива болестта по целия свят. Липсват ми събиранията с приятели, с които играем карти. Радвам се, че се върнах към едно любимо мое занимание от младежките години - да чета книги.
Ажда: Вече спрях да броя дните, откакто сме затворени вкъщи. Аз не мога да се оплача, защото все пак излизам до близкия супермаркет, но не всеки ден. Когато дойде време за пазар, се чувствам сякаш е настъпил празник. Излизайки навън, не забравям и животните, които са без дом. Храня ги и се чувствам полезна. Извън тези т.нар. разходки чета книги, гледам повече филми и се пробвам да готвя. Забавно ми е.
- За или против носенето на маски навън сте и защо? В последните дни се разгоряха много дискусии по темата.
М.Ч.: Аз съм "за", защото дори и 1% полза да има е достатъчно.
Ажда : И аз съм "за" носенето на маски навън. Не може някой да ми киха в лицето, без да държи ръка, а повярвайте, за жалост такива хора има много. Да, вероятно и ние сме вече до някаква степен обзети от психозата, но имам приятели в Италия и не искам да се случи това, което е там. Имам родители, които попадат в групата на застрашените, и правя всичко възможно да ги предпазя - излизам рядко, само до супера, ходя с маска, ръкавици, използвам дезинфектант, после всичко се пере, аз си правя гаргара с топла вода и сол и така. Ключове, дръжки - всичко дезинфекцирам, чистя и по този начин мисля, че каквото зависи от мен се прави. Изпуснах да кажа, че ръцете се мият много често. Мийте ги и вие!
- Как ви се струва идеята за 5000 лв. глоба за разходки в парка или градинката?
М.Ч. Мисля, че сумата е голяма за едно такова нарушение, защото някои хора имат изградени навици от години. Друг е въпросът, че не приемат на сериозно ситуацията, а трябва.
Ажда: Изобщо не ме интересува дали някой ще ме линчува след този отговор, но аз смятам, че тази глоба е ок. Единствено, ако бръкнеш в джоба на българина, той ще се научи да спазва някакви правила. Живеем на пъпа на Бургас и всеки ден виждам как майки се разхождат с деца съвсем спокойно, двойки, тийнейджъри. Те са безотговорни не само към себе си и семействата си, но и към обществото като цяло. За мен разбират грешно думата "свобода". Както казва Фридрих Шилер, "свободен е само за този, който владее себе си".
- Как оползотворявате времето си вкъщи? Има ли нещо ново, което сте започнали да правите по време на самоизолацията?
М.Ч.: Чета книги, гледам филми. За съжаление всеки ден повтарят едни и същи филми по няколко пъти. Ужасна политика на операторите.
Ажда: Сега сякаш имаме повече време за себе си. Гледаме заедно филми, играем на игри, аз упражнявам английския си, слушам музика. Смятам да запиша няколко клипчета с мои изпълнения, както правят моите колеги. Орлин (Павлов) много ме забавлява и ми дава тонус с неговия "Музикален гараж". Трябва да бъдем позитивни и да си направим равносметка за много неща, защото бяхме едни големи консуматори, потънали във виртуален живот. Искрено се надявам голямата промяна в духовен план да настъпи и да дойдат едни по-смислени и добри времена за цялото човечество.
- Притеснявате ли се за работата и доходите си в близките месеци и години?
М.Ч.: Всички се притесняваме. Пенсията ми е много ниска, но няма да се оплаквам. Темата е широка. Надявам се всичко това да приключи по-бързо.
Ажда: Нашата професия е свободна и е нормално да имаме притеснения, но в този труден момент за всички няма да се оплаквам или да споделям своите страхове, защото не обичам да хленча. Да, трудно ще е за всички, да, ще има вероятно доста последици, но аз съм оптимист и вярвам в добрата развръзка, защото след всяка буря има слънце. Това е природен закон.
- В Бургас демонтираха пейки в опит да спрат хората да се събират в парковете. Трябва ли да има подобни мерки, или се налага да бъдат още по-сериозни?
М.Ч.: Дори тази мярка не е достатъчна, защото много от гражданите вземат болестта не на сериозно, затова общината предприе тези мерки. Смятам, че са правилни, защото ако си предпазил дори един човек, предпазваш още много.
Ажда: Това е най-малкото, което трябва да се направи. Пак казвам, българинът разбира само тогава, когато се бръкне в джоба му, иначе се мисли за безсмъртен или че ще мине с по една ракия всяка вечер и никакъв вирус няма да го улови. Нашият кмет прави много за Бургас в тези тежки за нас дни. Искам оттук да му благодаря за грижите!
- На 22 април стават две години от инцидента на българско-турската граница. Отърсихте ли се от кошмара със стрелбата?
М.Ч.: Трудно се забравя такова нещо, но някак си го преживяхме. Не пожелавам на никого да изпита подобно преживяване.
Ажда: Истината е, че никога няма да забравя този момент, защото беше опит за убийство, но, от друга страна, няма никога да спра да благодаря на Бог, че спаси и трима ни. Човек става силен тогава, когато лошите случки и хора са само един спомен, от който той трябва да си научи урока.
- Защо години наред не се пуска достатъчно българска музика в родния ефир и това не се променя?
М.Ч.: Малко са станциите, които пускат българска музика, и този процент трябва да се увеличи. Препоръчвам на музикалните редактори и взимащите решения да отидат в Сърбия, Турция, Гърция, Румъния, Полша, Унгария и да чуят каква музика се излъчва. Много обичаме да казваме, че "българското е най-добро", но по БГ радиата това не важи.
Ажда: Единственото, което мога да кажа, е че освен че не звучат млади таланти, не звучат и изпълнители от поколението на баща ми, които имат прекрасни песни и публиката иска да ги слуша. За съжаление младото поколение изпълнители не се отнасят с нужния респект към тези, които са им изградили този път, по който те така смело крачат сега. Някак си не е готино да се въртят едни и същи хора, които са една шепа, и да се правим, че няма други артисти. Абсурдно е, но за съжаление е така.
- Много тачени сте и в Турция. Бихте ли заживели там?
М.Ч.: Ако исках да живея там, щях да остана още през 74-та година, когато издадох първата си плоча там и интересът към мен беше голям. Тук е домът ми, аз съм го и изпял.
Ажда: Много хора ми задават този въпрос. Не, не бих живяла там. Тук е моят дом, колкото и понякога да ме разочарова завистта на някои хора. Моят прадядо по майчина линия е албанец; първата сладкарница е била негова в Бургас с най-хубавата боза и баклава. Баба ми пък по бащина линия е родена в Бешикташ, Истанбул - един от най-хубавите квартали на града. Ние живеем на Балканите, кръвта ни е смесена, но сме едно цяло. За мен най-важното е уважението. Не деля никога хората по етническа, сексуална или религиозна принадлежност. Обичам да почивам в Турция, да ходя на шопинг или да се видим с роднини и приятели, но не бих могла да живея там, защото културата е съвсем различна.
- Вашите послания към нашите читатели?
М.Ч.: Да са здрави, да се пазят от болестта, да мислят по-позитивно!
Ажда: Нека гледат повече комедии, защото е доказано, че смехът е здраве, да четат повече книги и да станат една идея по-усмихнати и толерантни.

Сано с кола за 50 бона

Сано с кола за 50 бона

Актьорът мисли за природата, купи си електромобил Чисто нов джип подкара Александър Сано. Актьорът брои около 50 бона за колата, научи "България Днес". Возилото не е мощен звяр с 300 коня под капака, какъвто Сано винаги е мечтал да кара. Той залага на семеен тип кола, пълна с екстри. Базовата цена на колата е малко под 40 000 лева

Петев побеля

Петев побеля

Нервите от събличането на „Герена“ и стресът от националния отбор състарили футболния треньор Бившият национален селекционер по футбол Ивайло Петев побеля. Само допреди 4-5 години той водеше тима на България с черна коса и нито един бял косъм. Сега е променен до неузнаваемост. Още ненавършил 45 години

САЩ: Не мога да дишам!

САЩ: Не мога да дишам!

Революция и/или масова психоза Протестите, придружени с насилие между бели и черни, са от половин век Не мога да дишам! Тази реплика, повторена многократно и оказала се последна в живота на чернокожия Джордж Флойд от щата Минесота, произнасяна, докато бял полицай притиска с коляно гърлото му до последен дъх, се превърна в мото на протести

В Кушадасъ очакват наплив на туристи от България през юли

В Кушадасъ очакват наплив на туристи от България през юли

След отмяната на карантинните мерки заради коронавируса от 1 юни отвориха врати много хотели и почивни комплекси в морските курорти на Турция, пише БТА. Един от тях е Кушадасъ, известен център на турския туризъм, където почиват милиони туристи от чужбина и от страната. Преди епидемията от Ковид-19 сезонът тук започваше през април и приключваше към

Най-четени

Маша се натиска за Гришо

Маша се натиска за Гришо

Григор Димитров и Мария Шарапова може и да са разделени от пет години, но рускинята не крие симпатиите си към българина. Двамата запазиха приятелските си отношения и вече на няколко пъти го демонстрираха. Маша е готова отново да покаже, че не таи лоши чувства към бившето си гадже. Няма как иначе да тълкуваме факта, че е готова да се вдигне от САЩ

Крисия със заря за ЧРД

Крисия със заря за ЧРД

Зрелищен 16-и рожден ден спретна Крисия! Певицата, която изгря на телевизионния екран като малко момиченце, вече е сериозно стъпила в тийнеджърството и доближава пълнолетието. Личния си празник Крисия посреща още в неделя вечерта, когато получава изненадващ подарък - лична заря. Фойерверките озаряват небето над Разград

Мария прецака Алисия

Мария прецака Алисия

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Венелин Петков вдига имунитета

Венелин Петков вдига имунитета

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Синът на Софи Маринова - Лоренцо: Ох, дано да нямам любовния живот на мама

Синът на Софи Маринова - Лоренцо: Ох, дано да нямам любовния живот на мама

Певецът харчи парите си за кола, мечтае да не го свързват само с майка му "Не съм готов за сериозни връзки!" С това признание Лоренцо разкрива пред "България Днес", че отново е ерген и е готов за нови, но не сериозни връзки. Синът на най-известната българска чалга изпълнителка Софи Маринова споделя, че се чувства малък и не толкова узрял

Ето ги бомбите на Джени Суши!

Ето ги бомбите на Джени Суши!

Най-накрая чисто голите гърди на Джени Суши се появиха и на родна земя. "България Днес" първи ви показва нецензурирана версия на кадрите, които боксовата репортерка направи за шведското издание на "Плейбой" по-рано през годината. Станалата популярна покрай боксьора Кубрат Пулев журналистка се съблече за мъжката библия на 41-годишна възраст

Плеймейтка налази чалгар

Плеймейтка налази чалгар

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Черен вълк пази тракийско светилище

Черен вълк пази тракийско светилище

Четирикрак дявол броди в Медената скала  Митичен черен вълк пази тракийско светилище в Родопите. Хищникът броди в местността Баллъ кая (Медената скала), а наскоро случаен турист го забелязва и заснема видео с рядко срещания бозайник. Местна легенда разказва, че призракът на черен вълк от векове пази светилището

Британци се готвят за щурм на Слънчака

Британци се готвят за щурм на Слънчака

Атаката към "големите пясъци" се очаква през юли Британците се готвят за традиционния щурм на Слънчев бряг. Масово нахлуване към курорта, а и към други места по родното Черноморие се планира за началото на юли. Във форуми, в които се обсъждат възможности за пътувания и почивки, англичани и ирландци споделят, че смятат, както в други години

Гости под наем за сватби

Гости под наем за сватби

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане

Най-коментирани

Сано с кола за 50 бона

Сано с кола за 50 бона

Актьорът мисли за природата, купи си електромобил Чисто нов джип подкара Александър Сано. Актьорът брои около 50 бона за колата, научи "България Днес". Возилото не е мощен звяр с 300 коня под капака, какъвто Сано винаги е мечтал да кара. Той залага на семеен тип кола, пълна с екстри. Базовата цена на колата е малко под 40 000 лева

Лудия репортер пак сади коса

Лудия репортер пак сади коса

Изпъна и бръчките  Първата операция е неуспешна, боде косми за втори път  Втори опит да си присади коса направи Лудия репортер. През март Даниел Петканов направи радикален опит да промени външния си вид, но бдителни последователи в социалните мрежи забелязаха, че окосмение по темето така и не се появява

Почина Вилхем Краус, министър на транспорта 
и дългогодишен заместник кмет на София

Почина Вилхем Краус, министър на транспорта и дългогодишен заместник кмет на София

"С безкрайна мъка съобщаваме, че след кратко боледуване в петък ни напусна Вилхелм Краус - нашият съпруг, баща и дядо!" Това съобщиха от семейството на Краус.  Ето и цялото съобщение:  "От този свят достойно и с усмивка, както и живя, си отиде човекът, дарявал винаги ум и сърце в професионалните си ангажименти

Петев побеля

Петев побеля

Нервите от събличането на „Герена“ и стресът от националния отбор състарили футболния треньор Бившият национален селекционер по футбол Ивайло Петев побеля. Само допреди 4-5 години той водеше тима на България с черна коса и нито един бял косъм. Сега е променен до неузнаваемост. Още ненавършил 45 години

ПР-ът на Борисов към Божков: Нито сте голям, нито сте мъж, щом нападате жени

ПР-ът на Борисов към Божков: Нито сте голям, нито сте мъж, щом нападате жени

Севделина Арнаудова, политически съветник на премиера Бойко Борисов за връзки с медиите, продължи коментара си към обвиняемия Васил Божков с нов пост. В него тя разказва приказка за Али Баба и Шехерезада и повдига още завесата на отношенията си с него: "Здравейте, г-н Божков (Али Баба). Пише Ви Шехерезада. И аз умея да разказвам приказки

САЩ: Не мога да дишам!

САЩ: Не мога да дишам!

Революция и/или масова психоза Протестите, придружени с насилие между бели и черни, са от половин век Не мога да дишам! Тази реплика, повторена многократно и оказала се последна в живота на чернокожия Джордж Флойд от щата Минесота, произнасяна, докато бял полицай притиска с коляно гърлото му до последен дъх, се превърна в мото на протести

В Кушадасъ очакват наплив на туристи от България през юли

В Кушадасъ очакват наплив на туристи от България през юли

След отмяната на карантинните мерки заради коронавируса от 1 юни отвориха врати много хотели и почивни комплекси в морските курорти на Турция, пише БТА. Един от тях е Кушадасъ, известен център на турския туризъм, където почиват милиони туристи от чужбина и от страната. Преди епидемията от Ковид-19 сезонът тук започваше през април и приключваше към

Разпитват Валентин Златев за приятеля му Красимир Живков?

Разпитват Валентин Златев за приятеля му Красимир Живков?

Валентин Златев няма бизнес с отпадъци, но е близък със зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, който е арестуван по разследването.  Живков, братя Бобокови, шеф на фирма с площадка за отпадъци и директорът на РИОСВ в Плевен са обвиняеми. В понеделник Апелативният специализиран наказателен съд ще реши окончателно кой от тях ще

Кристалина на среща с принц Чарлз

Кристалина на среща с принц Чарлз

Двамата обсъдили коронакризата на четири очи Кристалина Георгиева излезе на среща с принц. Това сподели самата шефка на Световната банка, след като разговаря на четири очи в специална видеовръзка с наследника на английския престол принц Чарлз. По повод коронакризата и излизането на Великобритания от ЕС двамата обсъдили с видеоразговор

Сляпата Спаска се бори с тумор

Сляпата Спаска се бори с тумор

17-годишният й син се грижи за нея  Жената спи на пружина, пенсията й не стига за сметките  Напълно сляпа по рождение и с тумор на стомаха, с който се бори от години. Това е нелеката съдба на 54-годишната Спаска от Брезник. Животът е поставил много тежки изпитания на изстрадалата жена, като в момента тя разчита на грижите единствено на 17-годишния

ПР-ът на Борисов към Божков: Нито сте голям, нито сте мъж, щом нападате жени

ПР-ът на Борисов към Божков: Нито сте голям, нито сте мъж, щом нападате жени

Севделина Арнаудова, политически съветник на премиера Бойко Борисов за връзки с медиите, продължи коментара си към обвиняемия Васил Божков с нов пост. В него тя разказва приказка за Али Баба и Шехерезада и повдига още завесата на отношенията си с него: "Здравейте, г-н Божков (Али Баба). Пише Ви Шехерезада. И аз умея да разказвам приказки

Разпитват Валентин Златев за приятеля му Красимир Живков?

Разпитват Валентин Златев за приятеля му Красимир Живков?

Валентин Златев няма бизнес с отпадъци, но е близък със зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, който е арестуван по разследването.  Живков, братя Бобокови, шеф на фирма с площадка за отпадъци и директорът на РИОСВ в Плевен са обвиняеми. В понеделник Апелативният специализиран наказателен съд ще реши окончателно кой от тях ще

Бил Гейтс: Теорията за чипирането е толкова глупава, че няма да я опровергавам

Бил Гейтс: Теорията за чипирането е толкова глупава, че няма да я опровергавам

Основателят на корпорацията "Майкрософт" Бил Гейтс заяви, че конспиративната теория, според която той е участвал в пандемията от коронавируса с цел чрез ваксина да вкара чипове за проследяване, е толкова глупава, че не си заслужава да я опровергава, предава БНТ. След избухването на коронавирусната пандемия в социалните медии се разпространи

Журналистът Павел Владимиров: Търсим скритата истина в новия ни уебсериал

Журналистът Павел Владимиров: Търсим скритата истина в новия ни уебсериал

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Песен получи за ЧРД най-малката фолкпевица

Песен получи за ЧРД най-малката фолкпевица

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

34 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие

34 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие

34 са новите случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие. 223 са направените PCR тестове. Активните случаи на COVID-19 у нас са 1078. В болница са 149, а 8 са в интензивно отделение. Излекуваните за последните 24 часа са 68. Общият брой на излекуваните у нас е 1390, предаде БНТ. Добрата новина - за последното денонощие няма нито един смъртен

Гости под наем за сватби

Гости под наем за сватби

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане

ЛиЛана остава под домашен арест

ЛиЛана остава под домашен арест

Специализираният наказателен съд промени мярката на Лиляна Деянова - ЛиЛана от задържане под стража в домашен арест. Определението подлежи на обжалване и протест пред горната инстанция. Според съда няма данни, че Деянова може да се укрие или да извърши престъпления, предава БТА. Деянова и Мартин Димитров са обвинени за участие в престъпна група за

Васил Божков се укрива в комплекса "Адрес Булевард"

Васил Божков се укрива в комплекса "Адрес Булевард"

Васил Божков се укрива в апартамент в комплекса "Адрес Булевард" в Дубай, твърди в. "Галерия" като се позовава на анализ на снимките, които публикува самият обвиняем. Това бил пентхауз собственост на румънеца Джовани Бекали, като вероятно с него е и бившият формален собственик на "Левски" Георги Попов. Цената на подобен имот била между 6 и 9 млн

Вергов безстрашен на колело

Вергов безстрашен на колело

Юлиан Вергов е безстрашен на две гуми, видя "България Днес". През паркове и булеварди в столицата, актьорът фучи с колелото си. С шапка и очила дегизировката му е недостатъчна и Вергов е лесно разпознаваем за пешеходците, които в последния момент се отдръпват, за да му направят път. Безаварийно каране, Вергов