Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8417207 www.bgdnes.bg

Заради вируса трошат телевизори на поразия

Въпреки риска от арести и затвор

Мъж показва, че може да се живее без новини

Хора се снимат да трошат телевизори в знак на протест заради пороя новини за коронавируса. После с клипчета показват как могат да живеят и без да се информират редовно за мерките и разпространението на COVID-19. Новата мода обаче може да докара главоболия на практикуващите, защото в някои случаи прокуратурата счита това за хулиганство и дори следват арести.
Голям интерес предизвика видео, публикувано от Валентин Лалов във фейсбук. Мъжът посочва, че живее в монтанското село Габровница. Клипът започва с това как Лалов гледа роден канал на огромен телевизор, по който се редуват различни новини, свързани с епидемията.


„Цял ден само това слушам“, коментира Валентин. След малко става, гаси приемника и вметва: „Ей сега ще ти покажа на коронавируса, няма само с тебе да се занимавам“. Изкарва телевизора на двора и започва да го млати с лопата.
„Айде, приключихме с коронавируса“, заключава, когато телевизорът вече е станал на парчета.
Клипът е гледан хиляди пъти, коментарите са десетки. Повечето хора съжаляват защо такъв скъп телевизор е отишъл зян, вместо човекът просто да смени канала с по-лежерен. По-наблюдателни обаче се съмняват в историята. Откриват, че макар и доста професионално, клипът прилича на монтиран, а и има разлики в стойките на телевизора, който работи в началото на видеото, и този, който е строшен с брадвата.
В следващите дни Лалов пуска клипчета как си живее без телевизор и новини за вируса. Снима мъж, който пече агне на огън, а коментарите са, че това е докторът, който бори коронавируса. Стоящите наоколо пийват бири отстрани, единият е с маска, макар поставена на темето. На друго клипче децата си играят на лобното място на телевизора, жената е на двора, а Лалов надува балкански ритми от колата си.
Супер гледаемост получи и видео, в което ромът чичо Кадро „чупува“ своя телевизор. Клипът започва как чичото и негова близка водят диалог за епидемията:
- Аман от тоя коронавирус, нема коронавирус. Хората са изстинале. Коронавирус нема, коментира мъжът.
- Еми плашат ни..., казва жената.
- Е, какво ви плашат? Къде си го гледала тва?
- Еми по телевизора.
Следва цяла поредица от цветисти ругатни от страна на мъжа, който сграбчва телевизора и го изнася на двора.
- Аве, не чупувай телевизора, чичо Кадро, недей, чува се женски глас зад кадър.


Чичо Кадро обаче е твърдо решен да чупува приемника, грабва една „манара“ и се приготвя да я стовари върху екрана. На гърба му обаче се хвърля друг роднина, който се опитва да спре разбеснелия се мъж. Той успява да се отскубне и стоварва секирата върху телевизора. Докато го прави на трески, реди „Коронавирус, на! А така!“. Накрая, доволен от стореното, си заминава с думите „Нема коронавирус вече! Нема!“.
Макар и да предизвикват голям интерес със своите постъпки, хората, демонстративно изолиращи се от новините за коронавируса, рискуват да попаднат в полезрението на прокуратурата и дори да бъдат арестувани. На 30 март държавното обвинение съобщи, че в Районната прокуратура в Ямбол се води досъдебно производство „за извършени хулигански действия, изразяващи се в чупене на телевизор и призив същото да бъде извършено и от други граждани“. „Деянието е извършено на 28.03.2020 г. на общински пазар в град Ямбол“, конкретизираха от държавното обвинение и съобщиха, че „хулиганските действия се изразяват в демонстративно счупване на телевизор и призив същото да бъде направено и от други граждани като протест срещу мерките против разпространението или проявяването на заразна болест по хората, наложени със заповеди на министъра на здравеопазването". Производството е по член, който предвижда до 2 години пандиз, а счупилият телевизора е задържан за 24 часа. Прокуратурата уточнява, че „по досъдебното производство се издирват и други лица, за да бъде изяснена съпричастността им към деянието“.
Полицията в Плевен пък обяви, че е издирила и арестувала двама мъже, които насекли с брадва телевизор заради въведените извънредни мерки срещу разпространението на коронавируса. Екшънът се разиграл на 28 март пред жилищен блок в плевенския квартал „Дружба“. Участниците в него са на 36 г. и 43 г. С ругатни и псувни срещу взетите извънредни мерки те насекли телевизора с брадва. Действията им били заснети с мобилен телефон, а видеоклипът е качен във фейсбук.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама