Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8417253 www.bgdnes.bg

Австралийски учени пребориха COVID-19 за 48 часа с лекарство срещу краста

Нова надежда в борбата с коронавируса. Този път добрите новини идват от лаборатория в Австралия. Там успяха да преборят вируса с антипаразитно лекарство за краста, което се продава и у нас. Според пробите медикаментът унищожава заразата напълно за 48 часа. След успешния експеримент биолозите започват тестове и върху хора, предаде Нова телевизия.

Със своя експеримент биолозите от университета „Монаш” в Мелбърн стигнаха най-далеч от всички учени по света, които опитват да открият лекарство срещу коронавируса. В лабораторни условия австралийските учени не само спряха размножаването на вируса, но и успяха да убият всички третирани клетки, заразени с COVID-19, при това само за часове.

Реклама

„Открихме, че дори 1 доза може по същество да премахне цялата вирусна РНК за срок от 48 часа. Но дори след 24-я час има значително подобрение”, обясни д-р Кайли Гастаф.

Широкоспектърното лекарство, което тестват, е на пазара от 30-ина години насам и добре познато във ветеринарната медицина, тъй като лекува краста, убива въшки и тении.

„То е лекарство против паразити. Паразитите са характерни както за животните, така и за човека. Човекът е животно де факто. Но има опит с него и в хуманната медицина, дори в педиатрията”, обясни проф. д-р Иво Петров, медицински директор в „Аджибадем Сити Клиник”.

В хуманната медицина се използва в борбата с различни вируси, включително ХИВ, обикновен грип и „Зика”. Продава се под формата на хапчета, инжекционен разтвор, както и различни мехлеми. Биолозите от австралийския университет обявиха, че след успешните тестове, предстои експериментът да бъде повторен, но върху хора.

Дотогава обаче прилагането му профилактично е забранено, тъй като не се знае какви странични ефекти има. Все още не е известна и точната доза, която може да се смята за безопасна за човек.

От университета в Мелбърн призоваха хората да не се самолекуват, а първо да изчакат тестовете върху хора. В стандартни условия подобни експерименти продължават до половин година и чак след това може да бъдат пуснати в производство.

Реклама
Реклама
Реклама