Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8427507 www.bgdnes.bg

Пенсиите по карта или с роднина Със заявка до НОИ пенсионерите над 68 г. могат да получат парите вкъщи

Иво АНГЕЛОВ

Дълги опашки и струпване на хора в първите дни на изплащането на пенсиите през април. Възрастните хора, които са в най-рисковата група за заразяване с коронавирус, от началото на тази седмица се излагат на допълнителна опасност, за да получат парите си в пощенските станции.
Националният осигурителен институт (НОИ) предлага и други възможности за даване на пенсии, които ще ви спестят опасното стоене на опашки, показа проверка на "България Днес".
Парите може да бъдат изплатени на упълномощено от пенсионера лице. Пълномощното следва да е с нотариално заверен подпис. Ако докуметът е издаден на територията на чужда държава, подписът на упълномощителя е необходимо да се завери от българските дипломатически и консулски представителства. За да получи пенсията, освен пълномощното, упълномощеният трябва да носи своя документ за самоличност. Това са двата документа, без представянето на които пенсията не може да се изплати на друго лице. Когато пълномощното е с нотариална заверка на подписа, копие от него се задържа в пощенската станция, а оригиналът се представя винаги при получаване на суми от пенсия.
Друг начин, по който може да се превежда пенсията, е по платежна сметка. Освен че трябва да бъде лична, сметката по която ще се превеждат парите, може да бъде само спестовна, безсрочна или разплащателна. Пенсията може да бъде изплащана и чрез дебитна карта, която представлява вид разплащателна сметка. За да се възползвате от този вариант, трябва да подадете заявление по образец в териториалното поделение на НОИ.
Когато се получава пенсия и добавки към нея до двукратния размер на социалната пенсия за старост, то тя може да бъде изплатена без пълномощно на съпруг/а, на пълнолетни деца или на родители на пенсионера. При получаване на пенсията, тези лица трябва да представят не само своя документ за самоличност, но и този на пенсионера, както и документи, които доказват семейната или родствена връзка.
Хората над 68 години могат да получат парите си вкъщи, като това отново се случва след заявка в териториалното поделение на НОИ.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама