Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8428931 www.bgdnes.bg

Глоби по 5 бона отнасят пушач и колоездач

Мъж е глобен с 5000 лв., докато си пушел цигара в спрян автомобил. Колоездач отнесъл солената санкция, защото минавал по шосе, разделящо парк. Един от членовете на семейство, вървящо по улица, също ще трябва да плаща, а останалите от фамилията отървали глобата, защото не си носели лични карти. Това са няколко по-любопитни казуса за глобени за неспазване на мерките срещу разпространение на коронавируса.

Стотици българи „изгоряха“ с по 5000 лв., след като здравният министър забрани посещенията на паркове и градинки. Точна бройка няма, но още в началото на този месец бе съобщено, че актовете вече са над 800. Стигна се до там, че само за един ден в София и Пловдив бяха наложени глоби за 820 000 лв. През тази седмица депутатите гласуваха намаление на санкциите и промените вероятно ще излязат в Държавен вестник утре и ще влязат в сила. От досега санкционираните много са твърдо решени да обжалват наложените им актове за установяване на административно нарушение (АУАН). И сред тях има доста странни, обяснява адвокат Николай Хаджигенов, който разказа пред „България Днес“ за най-спорните случаи от последните дни, с които се сблъскал:
„Два от фрапантните са от Плевен. Разположеният там парк „Кайлъка“ се раделя от шосе. На него бил спрял автомобил, а шофьорът пушел в колата си, когато дошла патрулка“, споделя юристът. Полицаите поискали документите на водача и му обяснили, че ще го санкционират с АУАН за нарушване на забраната за посещаване на паркове и градинки. Той се опитал да възрази, че не е в „Кайлъка“, но това не било прието. Докато униформените съставяли акта, му обяснили, че той не е обект на специално отношение, а току-що санкционирали и колоездач, който минавал по същата улица.
„Друг казус е от местността Бонсови поляни край Горна баня“, обяснява Хаджигенов. Четирима членове на семейство, което живее заедно, вървели по шосето. Минал патрул, който вероятно, защото местността е в Люлин планина, макар там да има къщи, глобил единия от фамилията. Останалите нямали лични карти и затова отървали санкциите.
Съветът на адвокат Хаджигенов е актовете да се обжалват и според него много ще паднат в съда. Той счита, че те масово са издавани със сгрешени правни основания, включително на базата на вече отменена заповед на здравния министър.

Реклама


Юристът публикува в блога си „Кратък наръчник, или какво да правим, когато ни съставят акт за административно нарушение сега, при условията на епидемия и извънредно положение, и искат от нас един бъбрек минимум като глоба?“. Според Хаджигенов няма смисъл, да се пишат възражения върху самите актове, а да се обжалват в 7-дневен срок пред местния районен съд. Той отбелязва за хората, които не са наясно в потока от различни мерки срещу разпространението на заразата, че имат право да са по двама навсякъде, с изключение на паркове, детски и спортни площадки.


ДАНС поставя под карантина

Адвокат Николай Хаджигенов разказа и за куриозен случай с поставяне на софиянка под 14-дневна карантина.
Жената се завърнала в България след пътуване в Азия. Здравен иснпектор й връчил предписание за поставяне под карантина. На типовата бланка се посочва адресът, на който ще пребивава съответният човек, както и препоръки по възможност да спазва метър разстояние от другите хора в дома, да ядат по различно време, да ползват отделни кърпи в банята, „миене на ръце преди ядене, след използване на тоалетна и др.“. Отбелязва се какво да се прави при поява на симптоми на COVID-19, както и санкциите при неспазване на карантината. В случая с жената най-озадачаващи са лаконичните мотиви за налагане на мярката, а те са „по данни от ДАНС“.


„Питам, от кога ДАНС започна да поставя хора под карантина? Нормално е информацията да бъде получена от Главна дирекция „Гранична полиция“, тъй като жената е пътувала в чужбина“, озадачен е юристът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама