Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8429226 www.bgdnes.bg

Малкия Келеш и Майтапа остават на топло

Без милост за ало крадци от Левски

Разследващите заковават телефонните измамници с куп доказателства

Няма милост за представителите на ало мафията от град Левски! Темида остави на топло двама от групата телефонни измамници, които вече повече от 7 месеца търкат нара, научи "България Днес". На свобода опитаха да излязат синът на тартора Димитър Серафимов-Келеша - Васил, известен като Малкия Келеш, както и Атанас Димитров-Майтапа. Апелативните спецсъдии ги посякоха, като се мотивираха, че срещу тях са събрани достатъчно улики за изтормозени възрастни хора, които са им дали последните си спестявания.
Бандата на ало мошеници е разбита в края на август м.г. Разследващите започват да душат около тях седем месеца по-рано покрай конкретен случай с взети 11 хиляди евро. Като тартори на групата са подпукани Димитър Келеша и наследникът му Васил. Като въртачи са се изявявали Атанас Майтапа, Янаки Янакиев-Зубето, Атанас Атанасов-Зума, Васил Атанасов-Инчхай и Сергей Янакиев-Гаргата. Те са криминално проявени и осъждани, включително и за телефонни измами. Босът Димитър Келеша е наказван с 2 г. затвор, но това не го е спряло да поднови незаконната си работа.
Всички ало бандити са натрупали солиден стаж от премятането на наивни старци от другата страна на слушалката. Базата на измамниците е била в Румъния. Северната ни съседка е предпочитано място за гастрол на родните телефонни мафиоти. Те често използват местни сим карти, от които звънят на жертвите си, за да не бъдат засечени. Осмият човек от групата на Келеша е муле от София, където са извършени и повечето удари. Ролята му била да прибира парите от местата, където наивниците ги оставят. Лош късмет сполетява групата, която наема таксиджия от Пловдив да прибере 2 бона от 68-годишна жена. Той се усеща, че става дума за престъпление, и се обажда в полицията.
Келеша и аверите му се оказват особено находчиви. При тараша в домовете им са открити много мобилни телефони и сим карти, включително румънски, както и тлъсти пачки пари и различни ценности. Членовете на групата са проявили завидна изобретателност. Ченгетата намират повечето от сим картите скрити в дистанционно за телевизор. Самите телефони са кътани в тухли в стената. При едно от претърсванията криминалистите се натъкват на дупка, прокопана в зимник. В скривалището са намерени златни монети и накити.
Мошениците шашват разследващите с ултралуксозния начин на живот, който водят, макар да нямат един ден трудов стаж или осигуровки. Спецчасти нахлуват в тузарските къщи на бандитите, облицовани с мрамор и обзаведени по последна мода на кича. В дворовете на ромските босове са паркирани осем тарикатски коли. В социалните мрежи наследникът на занаята Васил Келеша парадира с последен модел лимузина мерцедес.
Имането на измамниците разгневява и тогавашният зам. главен прокурор Иван Гешев, който отива с разследващите и жандармерията да излови злосторниците. "Времето на тези хора ще свърши, както свършиха времената на мутрите. Който не коригира поведението си, ще усети тежестта на закона", заканва се Гешев.
След акцията от строителния надзор искат бутане на някои къщи в меката на ало мафията, които се оказват незаконни. Тъмни облаци надвисват над главите на мошениците, когато спецпрокуратурата ги погва като организирана група за измами. На сметката им са записани и конкретни случаи, за които се откриват улики в хода на разследването.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама