Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/8430547 www.bgdnes.bg

Британските вестници се тревожат за премиера Борис Джонсън

Развитието на пандемията от коронавирус по света, жертвите и реакциите на бедствието продължават да са водеща тема в западния печат.

Лондонският в. "Гардиън" съобщава на челно място, че британският премиер Борис Джонсън остава в интензивно отделение, но състоянието му се подобрява и той вече може да сяда в леглото, информира министърът на финансите Риши Сунак.

Реклама

Министърът каза, че премиерът общува с болничния персонал, който му осигурява отлични грижи.

"Дейли телеграф" публикува материал, в който се казва, че COVID-19 е разкрил колко безумно е здравеопазването по еталон, който да е по мярка на всеки. В материала се посочва също, че новината, че премиерът Джонсън е настанен в държавна болница, а не в елитно частно болнично заведение, със сигурност е била шокираща за американския президент Доналд Тръмп. Тръмп чистосърдечно предложи експериментално лечение от американски фармацевтични компании за възстановяването на британския лидер.

Не е чудно, че в държава, където гражданите са склонни да гледат с подозрение както на г-н Тръмп, така и на всяко споменаване на частно здравеопазване, "Даунинг стрийт" бързо отклони неговите аванси.
Може да изглежда банално, но решението Джонсън да бъде лекуван в обществено болнично заведение, въпреки че е важна фигура, е отражение на сърцевината на етоса на британското здравеопазване - безкомпромисна решимост за справедливост, която макар и благородна на теория, на практика често се оказва наказателна усмирителна риза, коментира изданието. Разпространението на коронавируса изложи на показ разрушителната сила на на тази идеология в нашето здравеопазване, заключава "Телеграф".

В друг материал вестникът пише, че миналия месец три медицински сестри на първа линия в болница "Нортуик" в Хароу, които били принудени, поради липса на предпазни облекла, да сложат торбички за отпадъци на главите си, вместо шапки, и на краката си - вместо калцуни, са дали положителни проби за коронавируса. Медицинското заведение е било претъпкано с пациенти с коронавирус и първо съобщи за такъв инцидент.

"Дейли телеграф" цитира също д-р Крис Уити - главен здравен инспектор, който вчера каза на пресконференция, че Обединеното кралство трябва да се учи от Германия как да се справя с кризата. Д-р Уити посочи за пример провеждането на тестове на по-ранен етап и в по-голям мащаб, като по този начин заразата се овладява, преди да се разпрострони прекалено в уязвимите групи.

Експертът изтъкна и други аспекти на германския подход - плановете за икономическа защита, чрез които парите стигат по-бързо до бизнеса, който се нуждае от тях, както и подготовката за връщането към нормален живот.

Реклама

Американският в. "Вашингтон пост" отбелязва в заглавие, че хиляди млади американци са били убити от коронавируса. Изданието е интервюирало вдовицата на 39-годишен мъж, който е починал от COVID-19, въпреки че не е имал диабет, астма, висок холестерол, просто нищо. Този млад американец е сред общо 759 души в САЩ под 50-годишна възраст, станали жертва на пандемията, и това подчертава факта, че никой не е застрахован срещу болестта. За най-младите - под 20-годишна възраст, смъртният изход е изключително рядък, но се случва и "Вашингтон пост" е открил 9 такива случаи в САЩ.

Вестникът е установил поне 45 случая на починали на възраст между 20 и 30 години, поне 190 на възраст между 30 и 40 години и най-малко 413 сред хора между 40 и 50-годишна възраст.

Най-много млади хора са починали в щата Ню Йорк. Към вчерашна дата там са починали още шестима души, ненавършили 20 години. Шон Еванс - лекар от спешното отделение на болница "Ла Джола" казва, че 30-годишен спортист в много добра форма, който тренира триатлон, и 45-годишен мъж, който играе шах и не спортува, са еднакво податливи на коронавируса и няма отговор защо се заразяваме.

Според Жан-Лоран Казанова - изследовател от медицинския институт "Хауърд Хюз" и лекар в университетската болница "Рокфелер", вероятно уязвимостта към вируса е заложена в ДНК на конкретния човек.

Реклама
Реклама
Реклама