Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8431021 www.bgdnes.bg

Във Формула 1 работят по варианти за състезания без публика

Ръководството на Формула 1 обмисля все по-сериозно варианта състезанията от календара да се провеждат пред празни трибуни, когато обаче това стане възможно заради пандемията от коронавирус.

Сезонът за най-бързите автомобили трябваше да стартира на 15 март в Австралия, но до момента всички състезания до Гран при на Франция на 28 юни са отменени.

Реклама

Според Рос Браун, който е управляващ директор на Формула 1, все още е възможно да има сезон 2020 с между 8 и 19 старта, като целта е да се проведат максимално много стартове в Европа, тъй като това е най-лесно от логистична гледна точка, предава БТА. 

"В момента разглеждаме абсолютно всички варианти. Състезания без зрители са възможни, но трябва да измислим начин как всички участници, щабовете и останалият съпътстващ персонал да бъдат в пълна безопасност", каза той пред "Скай Спортс".

Според Браун е възможно състезания да се провеждат дори и при продължаващ локдаун в Европа, макар че това определено би било допълнително затруднение. Като пример той посочи пистите във Франция и Австрия, които са отделени на километри от най-близките градове и имат собствени летища и хотели, които спокойно да приемат отборите. Пистата "Силвърстоун" във Великобритания пък е на няколко минути път от централите на 7 от 10-те отбора.

"Ако сезонът започне през октомври, може да го завършим с осем състезания в началото на 2021 година. За мен абсолютният краен срок за начало е октомври. След него няма как да има кампания през 2020 година. Но ако започнем през юли, е напълно възможно да се проведат 19 състезания", допълни Браун.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама