Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8488295 www.bgdnes.bg

Полицай осъди Волен

Нова присъда срещу лидера на партия "Атака" Волен Сидеров е издал Софийският районен съд. След решението на магистратите скандалният политик трябва да плати 1000 лева заради отправени груби обиди и клевети към МВР шеф. Според юристи сумата може да нарасне още, защото хилядарката е само част от цялостния иск. Самата жалба е подадена от ръководителя на полицията в Габрово, старши комисар Борислав Муеров. Той претендира да получи 20 хил. лв. обезщетение за причинените му неимуществени вреди от обидни думи от страна на Сидеров през 2015 г., уточнява сайтът "Лекс БГ".
Грозните слова на Волен са част от многобройните му скандали при мероприятия на партията, в които политикът се забърква по това време. Заради груби пререкания с граждани, нападение над журналист и опит силово да нахлуе в сградата на НАТФИЗ Сидеров се сдоби с пет обвинения за хулиганство. След като призна вината си по всяко от тях Софийският градски съд кумулира наказанията на Волен. Така атакистът се отърва с две години пробация и удържане на 25 процента от заплатата му.
Наскоро атакистът се сдоби и с обвинения за закани към полицай и прокурор, както и за призивите му към хората да празнуват масово Великден в разгара на разпространението на коронавируса.
Оказва се, че освен наказателните дела за поведението му по това време срещу Волен има и граждански искове от пострадали хора, сред които е и Муеров.


Самото дело се точи години наред заради множесвото юридически врътки, с който Волен отказва да получи призовката си. Повод за жалбата на Муеров е скандалното поведение на атакиста по време на предизборния митинг на партията му на 20 октомври 2015 г. пред Министерския съвет. По това време комисар Борислав Муеров ръководи столичната "Охранителна полиция" и заради изцепките на атакисткия вожд Волен Муеров лично ръководи охраната. След ескалиране на напрежението между униформени и партийни фенове Сидеров се приближава до МВР шефа и започва да го обижда. Поведението на атакиста е записано от свидетели, а видеоклипът представен по време на делото. След като експертиза доказва, че клипът не е манипулиран, съдията изрежда и конкретните реплики в мотивите към присъдата си: "Вие сте престъпник в униформа може би", "Може би сте бандити", "Защо прилагаш полицейско насилие?", "Не ме удряйте, не ме блъскайте, вие сте свикнали да удряте и блъскате патриоти, а престъпниците да ги галите", "Може да сте бандит в униформа", "Вас са ви назначили тези мафиоти, които сега управляват България", "В момента нарушавате закона, това са полицаи, нарушаващи закона", "Защо блъскате и биете моите колеги, искате сблъсък, така ли?", "Там в полицията сключвате ли гей бракове само да ми кажеш?", "На такъв ми приличаш", "Време е да събирате парите от наркотрафикантите".
С изключение на последното обръщение на Волен към Муеров "Време е да събирате парите от наркотрафикантите" съдът приема, че останалите не са обидни, защото представляват зададени въпроси, изказани мнения и оценки или се отнасят до трети лица. Дори и само едно, обидното твърдение на Волен е предостатъчно за осъдителна присъда и обезщетение на МВР шефа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама