Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8604390 www.bgdnes.bg

Алис е българската Маугли

Иво АНГЕЛОВ

Алис е необикновено българско дете. Лъчезарното 4-годишно момиченце расте сред диви животни в пернишкото село Лесковец. Мама и татко също са наблизо.
На детенцето не му липсват социалните контакти, защото приятелите му са космати, подскачащи и пернати. И не се плашат от коронавируса, защото не могат да се заразятт.
И докато Маугли расте в джунглата сред вълци, черна пантера, сива мечка, питон и опасен тигър, Алис прекарва дните си в компанията на кунгуру, муфлони, носати мечета, черни лебеди и пауни. Но най-добрият й приятел е Балу - точно както се казва и мечката в "Книга за джунглата". Той е алпака - чифтокопитно животно, подобно на ламата, което живее във високите части на Андите в Южна Америка. Двамата са неразделни - гушкат се, хранят се и тичат по зелените поляни.
"Алис винаги е обичала животните. Първо като домашни любимци - имахме заек, а след това и дивите в зоокъта, който съградихме преди година и носи нейното име. Тя не се страхува от тях и обича близкия контакт. Без притеснение ги храни и си играят заедно. С Балу са най-добри прители и прекарват много време заедно", разказа пред "България Днес" майката на 4-годишната принцеса - Александра Сергиева-Нацкова.
"Балу дава вълна, обича да си лежи и да спинка", казва Алис и веднага се гушва в любимеца си, с който минават дните й в Лесковец. Нейните родители започват преди 3 години да събират животните на едно място и през юни 2019 година отварят зоокът. Споделят, че при тях животните не стоят в клетки, а се разхождат свободно. И всеки, който идва, може да осъществи близък контакт с тях, а не да ги гледа през решетки.
"Алис расте сред животни и това има огромно значение за нейното развитие. Тя е социално дете, което не се притеснява да общува. Също така израства като толератна личност и разбира, че е важно да помагаме на другите. Тук не говорим само за гушкане - Алис активно участва в грижите за животните, като редом до нас им чисти", каза още гордата майка.
Голяма слабост на момиченцето са носатите мечета.
"Много им се радва, прегръща ги и ги вдига. А те търпеливо стоят в прегръдката й. Очакваме скоро най-новият член на голямото ни семейство да стане японски жерав. Това ще бъде първият в България. Но нямаме за цел да събираме огромен брой животни, тъй като в един момент ще ни стане тясно. Любимите животни на всички посетители на зоокъта определено са алпаките. Хората много им се радват, защото за разлика от други места в България, където има алпаки, само в нашия зоокът те могат да ги пипнат, да се снимат с тях, да ги нахранят. Има хора, които идват и се притесняват от емутата и нандутата. Мислят ги за големи щрауси и се страхуват. Но когато им дадат храна от ръката си, виждат, че няма нищо страшно и животните са дружелюбни", допълни с усмивка Сергиева-Нацкова.
Наскоро се раждат и козленца, които също изпитват голямата любов на детенцето. Тъй като са малки, тя не се затруднява да ги вдига за прегръдка и тях.
Алис може да е само на 4 годинки, но е научила едно от най-важните правила в живота - ако даваме любов, ни се връща двойно и усмивката ни е тройно по-голяма. И с Балу го изпитват всеки ден!

Книга на над 120 години 

"Книга за джунглата" е сборник от разкази на британския нобелов лауреат Ръдиард Киплинг. Разказите са публикувани за първи път в английски списания в периода 1893Ц1894 година. Оригиналните публикации са с илюстрации, някои от които са направени от бащата на писателя - Джон Локууд Киплинг. Най-известните разкази в книгата са за Маугли, Рики-Тики-Тави и Малкият Томаи.
Според историята Маугли попада в джунглата и е отгледан от вълча глутница. Мечката Балу му преподава Закона на джунглата, а черната пантера Багира го учи на лов. С тяхна помощ Маугли побеждава враговете си, най-страшен от които е тигърът Шир Хан. Един от най-известните анимации на Уолт Дисни е точно по "книга за джунглата".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама