Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8623180 www.bgdnes.bg

Правят БГ цяр срещу КОВИД-19 в САЩ

Скоро започват изпитанията върху животни и хора

Български лек срещу коронавируса скоро ще бъде произведен в САЩ. Родното дружество "Микар Иновейшън" е обединило сили с частна американска корпорация в сферата на медицината, с която заедно работят върху създаването на ефективен цяр срещу КОВИД-19.

Новината съобщи пред "България Днес" Димитър Димитров, съосновател на фирмата, която притежава патента на молекула, способна да се бори със смъртоносната зараза. След съответните клинични проучвания може да се създаде животоспасяващо лекарство срещу болестта.
"Очакваме в скоро време да започнат и клиничните изпитания върху животни, а след това и върху хора. Цялата процедура е нелека и изисква време, но се надявам в недалечното бъдеще да имаме вече резултати и лек срещу вируса, който ще се създаде с финансиране в САЩ и минавайки всички етапи зад океана, тъй като тук не ни бяха отпуснати средства", лаконичен бе Димитров.
До 3 млрд. лева може да достигне създаването, производството и разпространението на лекарство срещу заразата, пресметна пред вестника Димитров.


"Разбира се, цената на всички фази на изработката може да бъде и по-ниска. Сумите са условни и се разглеждат във време на форсмажорни обстоятелства. Ако заболелите по целия свят достигнат 1,5 млрд. души и говорим за пандемия, то тогава лекарството срещу коронавируса може да струва и 2 лева. Но при всички положения е необходимо да се генерира печалба за създаването на нови молекули и съответно лекарства срещу други и нови заболявания, обясни пред "България Днес" Димитров.
Създадената молекула при лабораторни тестове в авторитетна лаборатория в чужбина е показала много обнадеждаващ резултат срещу заразата. В епруветка тя убива около 90% от КОВИД-19. Тя е тествана в САЩ и Франция. Субстанцията всекидневно се оптимизира и подобрява, увери Димитров.
Съсобственикът на дружеството, отличено от "24 часа" с голямата награда в конкурса "големите малки" за иновативна компания, обясни още, че са необходими редица различни по продължителност изпитания върху животни и хора, за да докажат ефективност, безопасност и евентуални странични ефекти. От фирмата са почти готови до фазата на предклиничните изпитвания.
Родната молекула е плод на години научна работа върху сходни протеини. Тя предпазва здравите имунни клетки от вирусна инфекция, като механизмът е насочен към блокиране на възможностите на вируса да се копира експресно, поясни още Димитър Димитров.
Освен срещу коронавируса до година и половина от "Микар Иновейшън" ще бъдат готови с молекули срещу всички 110 генни мутации на рака на гърдата.
"Срещу всички тях се създават съответно 110 молекули. И когато дойде пациентката за изследване и стане ясно от коя точно мутация е засегната, то да се знае кое точно лекарство от коя молекула е подходящо за нея", увери пред вестника Димитров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама