Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8638124 www.bgdnes.bg

Сензацията във фехтовката Йоана Илиева: Догодина ще съм още по-силна

18-годишната Йоана Илиева прави чудеса във фехтовката. Тя стана европейска шампионка на сабя при 20-годишните в началото на годината. Софиянката победи 11 съпернички на шампионата в Хърватия и доказа, че притежава огромен потенциал. Българката имаше планирани сериозни изпитания преди коронавируса да прекрати международния календар, включително и олимпийската квалификация. Специално за читателите на "България Днес" възпитаничката на треньора Ивайло Воденов сподели как се завръща към нормалния ритъм на подготовка.

- Йоана, върнахте ли се към обичайните тренировъчни натоварвания?

- Когато извънредното положение приключи, бяхме изпратени на лагер в Спортпалас. Там бяхме с националните отбори на други спортове. Готвихме се 10 дни. Беше хубаво начало. След като се върнахме в София, отвориха залите. Във вторник беше първата тренировка там. Най-сетне се видяхме с приятелите от клуба. Тренировките се получават с желание. Чувствам се много добре.

Реклама

- За колко време прекъснахте с фехтовката по време на изолацията?

- Събраха се две седмици, в които изобщо не тренирах. Използвах времето, за да наваксам с изпуснатия материал в училище.Тогава не се знаеше, че няма да довършим учебната годината. Започнах да тичам в парковете, но ги затвориха. Продължихме с онлайн тренировки по интернет, ала фехтовка няма как да се играе в апартамент, защото ти трябва съперник и пространство. Възползвах се да поуча и да прекарам време с роднините. Когато отвориха парковете, започнахме на открито физическа подготовка. Все още не е ясно докога няма да имаме състезания. Затова на лагера в Спортпалас бяхме оставили спарингите за по-нататък. Сега работим върху физика и техника.

- По думите на вашия треньор Ивайло Воденов сте били във великолепна форма преди световното първенство за девойки и олимпийската квалификация, които бяха отложени. Какви бяха вашите очаквания за двата турнира?

- Имаше три седмици до световното първенство и по-малко от месец до квалификацията. Бях наистина в много добра форма. Стана ми гадно, защото цяла година гонех подобно състояние. Но всяко зло за добро. Не съм последна година девойка. Живот и здраве може догодина да атакувам титлата в тази възрастова група. Няколко дни преди да забранят състезанията загубих само с две точки от олимпийската шампионка по време на Световната купа за жени. През цялото време водех. Ако моят треньор беше пътувал с мен, щях да я победя. Израснах не толкова физически, колкото психически. Вече съм по-концентрирана.

- Колко ценен е опитът от подобни мачове срещу топ състезатели?

- Точно затова съм позитивно настроена, защото догодина ще съм още по-опитна и силна. Стана по-добре с отлагането на състезанията. Квалификацията беше преместена за 20-21 април 2021 година. Това е условна дата в зависимост дали самата олимпиада ще се проведе догодина.

- На какво ще наблегнете при подготовката през тази година и какво смятате, че трябва да добавите във вашия арсенал?

- На първо място тренировките ще се увеличат. Сега съм 12-и клас и заради училище нямаше как да се готвя толкова много. През следващия сезон ще участваме само на състезанията при жените. Това ще ми помогне да се сработя.

Реклама

- Обмисляте ли как ще продължите вашето образование и планирате ли да останете в България?

- Ще остана тук. От доста време съм го решила. Смятам да запиша Националната спортна академия. Само там ще имам полза от това, че съм спортист и ще съумея да съчетая двете неща максимално.

Реклама
Реклама
Реклама