Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8638367 www.bgdnes.bg

Пес напада сърничката Трънка, тя оживява

Животинката е с тежки наранявания и трудно се храни

Бебе сърненце е нападнато от бездомно куче и след неравна битка получава тежки наранявания. За драматичната история разказаха от фондация "Дивите животни".
"Първото за тази година прието за лечение сърне се казва Трънка и е доста лошо ранено. Раните по него са предполагаемо от множество ухапвания, най-вероятно от куче, защото друг хищник би го изял. Трънка е в доста лошо общо състояние, с отоци в различни части на тялото и трудно се храни заради отока на челюстта. За щастие подозренията за счупена челюст не се оправдаха", разказаха от фондацията. От там потвърдиха пред "България Днес", че за бебето животинка са взети всички мерки, за да се възстанови напълно.
Новините през последните дни са обнадеждаващи, тъй като Трънка се изправя самостоятелно на крака. И вероятно един ден отново ще бъде пусната в естествената си среда. Нейното родно място се пази в тайна, каквато традиционно е практиката в такива ситуации. Причината е бракониери да не научават къде има беззащитни и малки животни.
"Използваме случая да напомним, ако срещнете самичко сърне или еленче в гората или в храсталаци, в случай че не е видимо ранено и пострадало, не го докосвайте и не стойте при него. Майките сърни оставят малките си сами да лежат, но са наблизо и малкото не е изоставено и осиротяло. Майката обаче няма да се приближи, докато сте на мястото, и няма да се опита да ви попречи да го вземете. Ако пипате малкото, майката може да не го приеме обратно дори да го оставите на мястото. Нещата са много деликатни. Не се намесвайте, без да сте сигурни че е наложително", обясниха от "Дивите животни", като препоръчват да им се обадите на тях, ако попаднете в такава ситуация.


Две други бебета, макар и от различни видове, също преживяват тежки моменти напоследък.
Малката белка Пикъл по някаква причина се е отделила от майката и попаднала в мазе на къща. "Два дни не си я потърси майката, така че се наложи да пристигне при нас за доотглеждане. Белките са изключително специфични за отглеждане от малки, защото е необходимо да си останат диви и да не се опитомяват. Крайно нежелателно е да се отглеждат в домашни условия, защото се опитомяват лесно и това ги лишава от възможността за нормален див живот на свобода", обясняват експертите, които доброволни се грижат за животните. 

Посевна врана с неврологични проблеми с краката е паднала от гнездо."Много от младите вранови птици, които израстват в града - сойки, сиви врани, посевни врани, свраки и чавки, имат такива проблеми с крайниците. Обикновено се проявяват като криви и деформирани крака или невъзможност да се ползват краката. Предполагаме, че това се дължи на боклучавата човешка храна, с която родителите изхранват малките си. Въпреки че боклуците в града са леснодостъпни и животните не могат да бъдат спрени да ги ядат, имайте предвид, че ако храните животни с човешка храна, допринасяте за техните здравословни проблеми в бъдеще. Хляб, тестени изделия, манджа, салам, кашкавал... крайно вредни са за животните и ако ви е грижа, ще спрете да ги давате. Това, че животните ги ядат, не означава, че са полезни за тях", апелират от "Дивите животни".

Снимки: "Дивите животни"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама