Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8648779 www.bgdnes.bg

Спасиха язовец в строеж

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище

Иво АНГЕЛОВ

Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата.


"Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме. То бива бива странни сигнали, но язовец в центъра на столицата е доста необичайно. В една от недовършените стаи на 7-мия етаж имаше свит в ъгъла язовец. Веднага се организирахме да отидем, защото нещата бяха спешни. Беше напълно неясно от къде се е взело там язовчето. Да, строежът е до един от градските паркове, но в този парк и в другите паркове в София няма язовци със сигурност", коментират от фондамия "Дивите животни", които организират спасителната акция и дават име на жинската язовка - Арти.

Реклама


Тяхна проверка установява, че животното е пристигнало с един от контейнерите за строителни отпадъци. "Арти е драпала дълго, за да излезе от контейнера, и в крайна сметка по някое време е успяла да се измълне. Лутала се е по огромния строеж, ровила е тук там уплашена, в опит да се скрие, но всичко наоколо и е непознато и тя в крайна сметка се свила в един ъгъл и застинала там в ужаса си. Така я намират работниците, които идват на строежа", разкрива още от фондацията.


Прегледът във ветеринарна клиника показва, че животното е млада миналогодишна женска, изключително слаба. Била е слаба и преди 3-те дни гладуване на строежа. "Ноктите и бяха изпилени от ровенето в бетона, цялата беше в прах от цимент. Подсилихме, обезпаразитихме я и беше нужно да престои, докато натрупа малко тегло", дават още информация доброволците.


"Мина месец, през който Арти дебелееше добре с обилната храна, която и предоставяхме. Поведението й се промени и вече не беше смачканото слабо язовче, напираше да си ходи и вече се бореше с вратата на клетката всяка нощ, а през това време обмисляхме стратегия за освобождаването и. Решихме, че е добре да я пуснем при язовеца Мартин, който миналата година извадихме от мазе в Пловдив и освободихме в стара лисича дупка, близо до едно "наше" диво място", допълват от "Дивите животни".


Доброволците построявят уникално жилище с всички язовски удобства за Арти, която скоро се запознава с Мартин и двамата вече са семейство.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама