Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8658592 www.bgdnes.bg

Торта гигант за слоницата Артайда

Иво АНГЕЛОВ

38-килограмова торта получи слоницата Артайда!
Емблематичното животно, което е единственият представител на вида си у нас, стана на 57 години, а рождения си ден вчера слоницата отпразнува с много храна и забавления.
Подготовката за празника започва няколко дни по-рано, когато в кухнята на зоологическата градина започват изработката на тортата - блатове от хляб с квас, като между тях има ябълки, пъпеши, круши и моркови. Деликатесът се допълва от пълнозърнести макарони с брашно от рожков и стафиди.
"Артайда първо изяде пъпеша, а след това внимателно подбираше най-хубавите парчета. Като същинска изискана дама тя първо внимателно опита тортата и после бавно и културно започна да се храни! Накрая не остана нищо", разказаха за "България Днес" от зоопарка. Сред другите изненади за рожденичката са плодове, поставени на различни места в клетката й, както и клони, с които слоницата да си играе. "Тя усети, че денят е специален. Имаше много хора, а Артайда обича да е център на вниманието. Преди рождения си ден беше на СПА процедури и й направихме нов педикюр", споделиха още от зоокъта.
Оттам поясниха пред вестника, че слоницата вече е в надпреднала възраст, тъй като нейният вид живее средно до 65 години в зоопарковете. Също така Артайда е с последния си набор от зъби и няма повече да ги сменя. Затова е необходимо да й бъде осигурявана разнообразна, мека и лесносмилаема храна.
"Да се грижиш за слон не е толкова лесно, защото са огромни животни, които изискват освен големи количествата храна - от 80 до 100 кг на ден, и много грижа по поддръжката на краката", обясни директорът на зоологическата градина Добромир Бориславов.
Артайда живее в столицата от 2004 г., след като пристига от Германия. Затова слоницата разбира команди, които й се подават на немски език.
Първият слон у нас също идва от федералната република, и по-точно от зоопарка в Хамбург. Той е взет през 1912 г. от цар Фердинанд и носи името Савитри.
Слонът е символ на столичната зоологическа градина и е на логото на парка. "Това е единственият символ, който дори и през социализма остава с корона над главата", гордеят се от зоокъта.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама